Fregatten Søsætter Julen 2023

Fregatten søsætter julen 2023


Fregatten søsætter julen og vi byder velkommen ombord i weekenderne i december til hygge og aktiviteter for hele familien.

I løbet af december kan du opleve alt lige fra historiske introduktioner til kanonskud. Hør guidernes indlevende fortællinger om livet ombord, lær hvordan du laver dit eget tovværk eller prøv en af vores mange andre aktiviteter, men husk at få fingrene i ørene når kanonen affyres kl. 12 i weekenderne 2. -3. og 9. -10. december.

Alle weekender (med undtagelse af d.23. -24., hvor der er lukket) kan du se vores nye miniudstilling  ombord – “Sort som Kul”.
Udstilling, som er placeret i bagbord kulkasse, har fokus på rummets oprindelige funktion, nemlig opbevaring af KUL.
Vi glæder os til at byde jer velkommen i den nye miniudstilling, som åbner i slutningen af november.

Fregatten har igen fået mus på dækket, men heldigvis er det nogle hyggelige og søde nisse-mus med røde nissehuer, der har gemt sig i alle skibets afkroge. Hele december kan gå ombord og hjælpe os med at tælle, hvor mange mus der er ombord på skibet. Ved at tælle musene ombord kan du også deltage i julekonkurrencen om den fine julekurv, som kan ses længere nede på siden her.

Læs mere om programmerne de enkelte weekender i december herunder:

Program: 2. -3. & 9. -10. december


10.30 Historisk introduktion om fregatten Jylland
11.00 Skibsdrengens Liv Ombord – Fortælling for Familier
11.30 Fortællinger om Fregatten i Kamp på øverste dæk
12.00 Kanonskud
12.05 Lav dit eget reb
13.00 Skibsdrengens Liv Ombord – Fortælling for Familier
13.30 Lav dit eget reb
14.00 Historisk introduktion om fregatten Jylland

Program: 16. -17. december


11.00  Historisk introduktion om fregatten Jylland
12.00  Skibsdrengens Liv Ombord – Intro for familier 
13.00  Historisk introduktion om fregatten Jylland             

Program: mellem jul og nytår 27. -30. december


11.00  Historisk introduktion om fregatten Jylland
12.00  Skibsdrengens Liv Ombord – Intro for familier 
13.00  Historisk introduktion om fregatten Jylland             

Fregatten søsætter julen

Efterårsferien 2023

Efterårsferie 2023

Efterårsferie på fregatten jylland 2023


Det kan du opleve


I uge efterårsferien 42 sætter vi alle sejl på Fregatten Jylland når vi byder velkommen ombord til et spændende program for hele familien og gratis entré for børn (0-17år).

Få fortalt historierne af vores kyndige guider til vores historiske introduktioner eller fortælling om fregatten i kamp. Se hvordan kanonen lades og hold dig for ørene når vi fyrer den af.

Hjælp skibsdrengen Karl med at finde frem til, hvem der har stjålet hans lommekniv i vores sporjagt ombord på skibet. Denne aktivitet er mest for børn, men de voksne må selvfølgelig også være med.

Alle hverdage vil der være mulighed for at komme højt til vejs, når topgasterne inviterer til klatring i krydsmasten. Her får deltagerne et flot udsigt over Ebeltoft Vig og en fortælling om området og landskabet. Klatring tilkøbes din entrébillet og koster 100kr pr. person. Forudbestil din billet online og sikr din klatrebillet.

Vores gaster klatrer 3 gange om dagen, kl. 12.15, 13.30 og 15.45.

Der er plads til 5 personer på hvert klatrehold  // Klatring kan blive aflyst i tilfælde af dårligt vejr.

Efterårsferie

Dagligt program i efterårsferien


10.30  Historisk introduktion om Fregatten Jylland
11.00  Skibsdrengens Liv Ombord – Fortælling for Familier
11.30  Fortællinger om Fregatten i Kamp  på øverste dæk
12.00  Kanonskud
12.05  Lav dit eget reb
13.30  Skibsdrengens Liv Ombord – Fortælling for Familier
14.30  Historisk introduktion om Fregatten Jylland
15.00  Fortællinger om fregatten i kamp på øverste dæk
15.30  Kanonskud
15.35  Lav dit eget reb


Hele efterårsferien er der gratis entré for børn(0-17år).Irsk eftermiddag på Fregatten Jylland

Kom til irsk eftermiddag på fregatten Jylland


Som en ekstra oplevelse skabes der irsk stemning på Fregatten Jylland med musik, dans, foredrag & whiskeysmagning sponsoreret af Hotel Fuglsøcentret i Mols Bjerge og Irlands-rejsearrangør Claus Hebor.

Det foregår fredag d. 22. september 2023 fra kl. 12.30-16.30, hvor der vil være:

 • Koncert med én af Irlands bedste sangerinder.
 • ”River Dance Show”
 • Foredrag om Irland
 • Whiskeyforedrag & -smagning af 4 glimrende whiskeys (max. 80 gæster).

Alt sammen inkluderet i billetprisen til Fregatten Jylland. 

Du kan læse mere om hvad der sker i løbet af eftermiddagen nedenfor eller find din billet her.Eftermiddagens program:

Koncert på Banjerdækket:

Kl. 12.30:         Irsk session (30 min) med Bernadette Morris & Band (Irl) og irsk stepdanceshow med Realta Dance (Irl).

Kl. 14.00:         Irsk session (30 min) med Bernadette Morris & Band (Irl) og irsk stepdanceshow med Realta Dance (Irl).

Auditoriet/Museumshallen:

Kl. 14.30:          Rejseforedrag (45 min) ”Unikke oplevelser i Irland” med Irlandsekspert &
historiker Claus Hebor.

Kl. 15.30 – 16.30:     GRATIS med whiskeyforedrag & -smagning af 4 glimrende whiskeys (max. 80 gæster). (45 min) v. distiller Harry Evans fra Boann Distillery.


Bernadette Morris & Band: trad./folk (Irl.):


Er en af de bedste, nyere sangerinder i Irland og har udgivet 3 albums. Bernadette Morris synger egne sange, kendte ballader samt sange på det smukke, syngende irske/gæliske sprog. Hun har en utrolig smuk stemme, der fanger den irske sjæl og virkelig rører tilhørerne. Det er første gang, at Bernadette Morris & Band er i Danmark, og der venter gæsterne på Fregatten Jylland en stor musikalsk oplevelse.

Realta Dance – Irish Dance Show (Irl.):


Dansetruppen Realta Dance består af 5 særdeles talentfulde dansere, der med smittende humør giver et forrygende show med trad. danse og irske stepdanse, som hver gang får taget til at hæve sig.

Oplev det smukke Irland ved historiker & Irlandsekspert Claus Hebor:


Tag med på en rejse gennem det smukke og spændende Irland med oplevelser, som er ukendte for de fleste. Claus Hebor har rejst i Irland i mere end 30 år og har et dybtgående kendskab til irsk historie, kultur og levevis. Desuden har han en brændende passion for Irland med dets smukke natur, musik og enestående gæstfrihed, som bliver formidlet på en utrolig levende og engageret måde.

Whiskeyforedrag- & smagning med Distiller Harry Evans, Boann Distillery:


Få historien om et af Irlands nyere whiskeydestillerier, der fremstiller noget af det bedste irske whiskey. Boann Distillery eksperimenterer med historiske opskrifter, den gamle irske Pot Still Whiskey samt forskellige fade, der fremtryller den mest velsmagende ”Uisca Beatha”. Hvis man tillige vil smage på 4 glimrende whiskey koster det kr. 100,-. Foredrag og smagning er på engelsk.

Operaarier på dækket

Operaarier på dækket 2023Operakoncert på “banjerdækket” på Fregatten Jylland. De to kendte operasangere Jonathan Koppel og Carina Tybjerg Madsen byder på højdepunkter fra operalitteraturen med arier og duetter ved bordene mellem kanonerne på et af fregattens dæk.
Med sig har de guitaristen Allan Sjølin, som har en særlig evne til at udfylde rollen som et helt operaorkester.

Begge sangere har de seneste par år opnået internationalt gennembrud på store operahuse samt i Danmark.

Kl. 15 dukker musikerne op på det øverste dæk som en teaser.

Jonathan Koppel, tenor
Carina Tybjerg Madsen, sopran
Allan Sjølin, guitar

Koncerten er udsolgt

Ungdomsskibstræf i Ebeltoft

Ungdomsskibstræf i Ebeltoft


Ungdomsskibstræf i Ebeltoft


I Kr. Himmelfartsferien emmer Fregat-havnen af maritim stemning, når de fire historiske sejlskibe: Agape, Hjalm, Marilyn Anne og Fulton mødes i Fregathavnen med 75 unge mennesker ombord. Sammen med Fregatten Jylland afvikler de fire skibe ungdomsskibstræffet: ’Young Sailor’.

”Ungdomsskibstræffet er et stort ønske fra de skibe, der sejler med unge. Vi vil rigtigt gerne give dem mulighed for at møde andre unge fra maritime skibsprojekter.” fortæller Jakob Jensen, skipper på Fulton.

Det har været naturligt at lægge ’Young Sailor’ i Ebeltoft, hvor Fregatten Jylland har vist stor interesse for at byde ind til træffet, så der er gode rammer for både skibe og aktiviteter.

”Vi er rigtig glade for at kunne danne rammen for ungdomsskibstræffet, hvor vi stiller vores havneplads, og faciliteter til rådighed for træffet” siger direktør på Fregatten Jylland, Karin Buhl Slæggerup. ”Særligt den håndværksmæssige del overfor de unge er vigtig for os, da vi gerne vil bidrage til den vigtige dagsorden om at få flere unge til at interessere sig for håndværk og selvfølgelig ikke mindst den maritime vinkel”.

Skibstræf Ebeltoft


Maritimt ungdomsfællesskab


Danmark har en lang historie som søfartsnation og har stadig en stolt flåde af gamle sejlskibe, der hver især fortæller sin egen lille niche af søfartshistorien. Det ligger i skibenes ånd, at interessen og håndværket skal gå i arv fra generation til generation.

’Young Sailor’ skal være en sjov måde at udforske det maritime område i samarbejde med andre unge. – Et sted, hvor de unge mødes omkring deres fælles interesse for sejlads og skibe. De unge får mulighed for at dygtiggøre sig i maritime færdigheder, lære af hinanden og skabe nye bekendtskaber på tværs af skibene i de helt unikke rammer ved Fregatten Jylland, hvor søfartshistorien er allestedsnærværende.

”Det er vigtigt for os, at de unge tager herfra med en uforglemmelig oplevelse og forhåbentligt med lyst til at sejle mere eller udforske et maritimt håndværk nærmere” siger Jakob Jensen, skipper på Fulton. ”Vi har længe savnet et træf for og med unge, der interesserer sig for at sejle. Derfor er vi gået sammen om at skabe ’Young Sailor’”, der nu gennemføres for anden gang i 2023”.

Skibene ankommer til Ebeltoft torsdag den 18. maj sidst på dagen. Der er fuldt program for de unge frem til skibenes afsejling lørdag eftermiddag. I løbet af træffet bliver der masser at kigge på fra kajkanten, på museumsområdet og langs Ebeltoft Vig.


Praktisk sømandskab, sikkerhed og fællesskab


Fredagen er der fokus på praktisk sømandskab. Der bliver workshops i forskellige maritime færdigheder, som f.eks. roning, rebslagning og splejsning. De unge kommer til at bruge hænderne og får på skift prøvet det hele. De maritime workshops kommer til at foregå både på skibene under besætningernes kyndige vejledning og på Fregattens område, hvor det er Fregattens ansatte, der giver deres håndværk videre til yngre generationer.

Stemningen er sat til en hel særlig oplevelse fredag aften, hvor hele forsamlingen rykker ind på batteridækket på fregatten Jylland. Aftenen bliver i fællesskabets tegn med fællesspisning, underholdning fra skibene og musik med SEBO.

Om lørdagen sættes der fokus på søsikkerhed. Til søs er sikkerhed altid en vigtig del af hverdagen, derfor kommer alle til at lave evakueringsrulle til land og brandøvelse fra hvert skib.

Flotillesejlads på Ebeltoft Vig


Træffet afsluttes med en flotillesejlads ud af Ebeltoft Vig lørdag eftermiddag for de 4 deltagende skibe og Fregatten Jyllands Dampbarkasse. At sejle i flotille kræver samarbejde og koordination, da skibene skal sejle side om side og vende på samme tid. Når flotillesejladsen slutter, vinker skibene farvel til hinanden og sejler videre til hver sin destination.

Det forventes, at der bliver god mulig for at nyde det smukke syn fra kysten langs med Ebeltoft Vig.


Skibene


Ungdomsskibstræf Ebeltoft

Agape af Mariager


Tomastet galease bygget i Nyborg i 1942. Agape er et foreningsskib med særligt fokus på at give børn og unge i udsatte positioner gode oplevelser til søs.
Kontakt: Arnehjul@gmail.com eller tlf. 30 70 46 07.

Hjalm af Holbæk


Tomastet galease bygget i 1901 i Assens. Sejler i dag som skoleskib for opholdsstedet Schouholms STU linje, hvor de unge som en del af skolen deltager i praktisk arbejde og sejladser på Hjalm.
www.hjalm.dk  Kontakt: info@hjalm.dk eller 51 67 24 18.

Marilyn Anne af Struer


Tremastet skonnert bygget i Marstal i 1919. Marilyn Anne sejler i dag som en alternativ skole for 9.-10. klasses elever, som har brug for andre udfordringer og en anden skoleform end folkeskolen.
http://www.marilyn-anne.dk/  Kontakt: skipper@marilyn-anne.dk eller tlf. 24 45 16 17.

Fulton af Marstal


Tremastet skonnert bygget i 1915 i Marstal. Sejler både med Esbjerg Matroser (udsatte unge) og skoleklasser på lejrskole. Til ’Young Sailor’ er der unge fra DSTA (Danish Sail Training Association) med.
www.fulton.dk  Kontakt: kontor@fulton.dk eller tlf. 22 96 44 84.

Fregattens Dag

Fregatten Jylland sætter alle sejl og markerer 9. maj 2023Der er lagt op til en Fregattens Dag udover det sædvanlige, når Fregatten Jylland markerer 9. maj og Slaget ved Helgoland med besøg fra såvel Søværnets Tamburkorps og det ene af Søværnets skoleskibe, SVANEN.

 

Markeringen indledes med parade gennem Ebeltoft by med start fra Ebeltoft Marineforening og med deltagelse af Søværnets Tamburkorps samt faneborg med repræsentanter fra de forskellige marineforeninger.

 

Efter en kort koncert på torvet bevæger paraden sig mod Fregatten Jylland og forventes at ankomme ved 12-tiden, hvorefter der vil være velkomst ved Fregatten Jyllands formand Tommy Bøgehøj samt mindetaler ved Søværnets repræsentant i DSI Fregatten Jyllands bestyrelse, KD René Fuglsig, og landsformand for Danmarks Marineforening, KK Steen Engstrøm.

 

Dette følges op af Tattoo ved Søværnets Tamburkorps efterfulgt af kransenedlæggelse og en kort tale ved Ebeltoft Marineforening.

 

Det hele afsluttes med Dansk Løsen – tre kanonskud – ved Bastionen. Dansk Løsen er et udtryk for en salutering, der stammer tilbage fra 1300-1400-tallet. Når den danske hær stillede sig op foran den svenske, skød man tre skud som tegn på, at her står dansken.


Historisk baggrund

Under slaget ved Helgoland den 9. maj 1864 sendte Fregatten Jyllands kanoner de fjendtlige østrigske og preussiske skibe på flugt. Denne markering i Ebeltoft er en mangeårig tradition, som har været højtideligholdt og markeret hvert år på Fregatten Jylland.

 

Den Anden Slesvigske Krig i 1864 var et led i den dansk-tyske forfatningsstrid om de nordtyske hertugdømmer Slesvig, Holsten og Lauenburg. Det ene nederlag fulgte det andet for Danmark. Det eneste lyspunkt var Slaget ved Helgoland den 9. maj, hvor bl.a. fregatten Jylland deltog.

 

Den 9. maj 1864 befandt den danske nordsøeskadre bestående af fregatten Niels Juel, fregatten Jylland og korvetten Heimdal sig i Helgolandsbugten. Deres opgave var at blokere Det Tyske Forbunds havnebyer.

 

Omkring middagstid kom fem østrigske og preussiske skibe til syne i horisonten: to fregatter og tre mindre skibe. Kl. 13.50 lød det danske signal til angreb og Slaget ved Helgoland var en realitet.

 

Gennem to timer kæmpede fregatten Jyllands og de andre danske skibes besætninger ved kanonerne, før det lykkedes at skyde ild i riggen på det største østrigske skib, fregatten Schwarzenberg. Ilden fik de østrigsk-preussiske skibe til at søge i sikkerhed i engelsk farvand bag øen Helgoland, hvor de danske skibe ikke måtte optage forfølgelsen.

 

Under Slaget ved Helgoland affyrede fregatten Jylland hele 611 skud og blev selv ramt af 18 fuldtræffere. Den dag mistede 12 mand livet på ”Jylland” og 35 blev alvorligt sårede.

Påskeferie på Fregatten Jylland


Påskeferie på Fregatten Jylland – 2023


Vi gør klar til en påskeferie fyldt med aktiviteter for store og små!
Fregatten Jylland byder indenfor til stort udvidet program og GRATIS entré for børn HELE påskeferien.

Herunder kan du se, hvad vi har på programmet fra d. 1. – 10 april.


I Påskeferien kan du:

 • Opleve ægte kanonskud
 • Lave dit eget sømandsreb
 • Hjælpe skibsdrengen Karl med at finde den forsvundne lommekniv
 • Opleve guidernes historiske introduktioner for både børn og voksne
 • Prøve kræfter med livet som matros

Åbningstider: Kl.10-16.

Ugens Program fra d. 1. -10. april

Kl. 10.30:  Historisk introduktion om Fregatten Jylland
Kl. 11.00:  Skibsdrengens Liv Ombord – Intro for familier
Kl. 11.30:  Fortællinger om Fregatten i Kamp
Kl. 12.00:  Kanonskud
Kl. 12.05:  Lav dit eget reb
Kl. 13.00:  Skibsdrengens Liv Ombord – Intro for familier
Kl. 13.30:  Lav dit eget reb
Kl. 14.00:  Historisk introduktion om Fregatten Jylland
Hjælp skibsdrengen Karl med at finde den forsvundne lommekniv – tag et skattekort med inden du går ombord på skibet.

Vinterferie på fregatten jylland

Vinterferie på Fregatten Jylland 2023


Vi skyder sæsonen og vinterferien i gang med massevis af maritime aktiviteter for både store og små, når vi byder indenfor til stort udvidet program og GRATIS entré for børn HELE vinterferien.

Herunder kan du læse, hvad vi har på programmet af aktiviteter fra d.11-19 februar .

I vinterferien kan du:

 • Opleve ægte kanonskud
 • Lave dit eget sømandsreb
 • Hjælpe skibsdrengen Karl med at finde den forsvundne lommekniv
 • Opleve guidernes historiske introduktioner for både børn og voksne
 • Prøve kræfter med livet som matros

Vil du gerne fordybe dig i søfolkenes historier?

Når du er ombord på skibet, kan du prøve en af fregattens to audioguides:  “FREGATTEN FORTÆLLER” og ”REJSEN”.  Dem kan du finde i den gratis app Useeum, som kan downloades i appstore og google play.

Ugens Program


Åbningstider: Kl.10-16.

Ugens Program fra d. 11-19. februar.

Kl. 10.30:  Historisk introduktion om Fregatten Jylland
Kl. 11.00:  Skibsdrengens Liv Ombord – Intro for familier
Kl. 11.30:  Fortællinger om Fregatten i Kamp
Kl. 12.00:  Kanonskud
Kl. 12.05:  Lav dit eget reb
Kl. 13.00:  Skibsdrengens Liv Ombord – Intro for familier
Kl. 13.30:  Lav dit eget reb
Kl. 14.00:  Historisk introduktion om Fregatten Jylland

Efterårsferie på Fregatten Jylland

Efterårsferie på fregatten jylland 2022


I efterårsferien sættes alle sejl til på Fregatten Jylland, når dørene åbnes til et tætpakket program for både store og små.

Her venter der fortællinger for børn, fortælling om fregatten i kamp, kanonskud, rebslagning, aktiviteter med fregattens nye tiltag ”Mini-fregatter” og meget mere.

Med Fregattens nye tilbud til børn – Mini-fregatter – kan børnene kan stævne ud på togt med en lille minifregat om maven. Her skal de rundt til de forskellige destinationer, som fregatten kom til og lære hvad sømændene oplevede hvert sted.

Der vil også være mulighed for at komme højt til vejrs, når topgasterne inviterer til klatring i krydsmasten. Her får deltagerne et flot vue over Ebeltoft Vig og en fortælling om området og landskabet.

Program alle dage


Dagsprogram kl. 10-17

10.30  Historisk introduktion om Fregatten Jylland
11.00  Skibsdrengens Liv Ombord – Fortælling for Familier
11.30  Fortællinger om Fregatten i Kamp  på øverste dæk
12.00  Kanonskud
12.05  Lav dit eget reb
13.30 Skibsdrengens Liv Ombord – Fortælling for Familier
14.30 Historisk introduktion om Fregatten Jylland
15.00 Fortællinger om fregatten i kamp på øverste dæk
15.30 Kanonskud
15.35 Lav dit eget reb

Særprogram søndag d.16


Børnene fra MGP kommer til Fregatten Jylland!

Det bliver en fest, kom og vær med.

MGP 2021 finalisterne  – Mikkel, Bubble Girls – Naia og Caroline,  og   Super Brothers – Asger og Holger, som var 3 pladsen.  Og måske er der en surprise.

Mulighed for autografer efter koncerten. Der kan købes forfriskninger

Arrangeret i samarbejde med Ebelfestival og  Fregatten Jylland

Dørene åbner til koncerten kl.13:00 og koncerten starter kl.14:00.

Varighed ca. 75 minutter.

Når koncerten er ovre, er det muligt at hilse på artisterne.

En koncertbillet koster 30kr per person

Du kan finde din billet her:


Program søndag d.16


Dagsprogram kl. 10-17

10.30  Historisk introduktion om Fregatten Jylland
11.00  Skibsdrengens Liv Ombord – Fortælling for Familier
11.30  Fortællinger om Fregatten i Kamp  på øverste dæk
12.00  Kanonskud
12.05  Lav dit eget reb
13.30  Skibsdrengens Liv Ombord – Fortælling for Familier / fra MGP scenen
14.00 Børnene fra MGP kommer til Fregatten Jylland!

Aros Forsikring Karavane

Aros Forsikring Karavane


Søndag den 18. september  2022 kan du opleve en helt særlig samling af flotte veteranbiler, når Aros Forsikring Karavane indtager pladsen ved Fregatten Jylland.

Tag familien eller vennerne med, og nyd synet af de flotte, gamle biler.

Du kan opleve bilerne i tidsrummet kl. 10.00 og 12.00, inden de drager ud på en dagstur gennem Djursland.

Der vil være gratis entré for alle interesserede indtil kl. 11.30.