Young Sailor : Ungdomsskibstræf i Ebeltoft

Young Sailor : Ungdomsskibstræf i EbeltoftEt nyt maritimt initiativ har set dagens lys. I Kr. Himmelfart mødes de fire historiske sejlskibe: Agape, Hjalm, Marilyn Anne og Fulton i Fregathavnen med i alt 85 passagerer ombord. Sammen med Fregatten Jylland afvikler de fire skibe ungdomsskibstræffet: ’Young Sailor’.

Det har været naturligt at lægge ’Young Sailor’ i Ebeltoft. Fregatten Jylland har vist stor interesse for at byde ind til træffet og så er der gode rammer får både skibe og aktiviteter.


Maritimt ungdomsfællesskab


Danmark har en lang historie som søfartsnation og har stadig en stolt flåde af gamle sejlskibe, der hver især fortæller sin egen lille niche af søfartshistorien. Det ligger i skibenes ånd, at interessen og håndværket skal gå i arv fra generation til generation.

’Young Sailor’ skal være en sjov måde at udforske det maritime område i samarbejde med andre unge. – Et sted, hvor de unge mødes omkring deres fælles interesse for sejlads og skibe. De unge får mulighed for at dygtiggøre sig i maritime færdigheder, lære af hinanden og skabe nye bekendtskaber på tværs af skibene i de helt unikke rammer ved Fregatten Jylland, hvor søfartshistorien er allestedsnærværende.

Skibene ankommer til Ebeltoft torsdag, sidst på dagen. Der er fuldt program for de unge frem til skibenes afsejling lørdag eftermiddag. I løbet af træffet bliver der masser at kigge på fra kajkanten, på museumsområdet og langs Ebeltoft Vig.


Praktisk sømandskab, sikkerhed og fællesskab


Fredagen er der fokus på praktisk sømandskab. Der bliver workshops i forskellige maritime færdigheder, som f.eks. roning, rebslagning, splejsning og at gå til vejrs i riggen. De unge kommer til at bruge hænderne og får på skift prøvet det hele. De maritime workshops kommer til at foregå både på skibene under besætningernes kyndige vejledning og på Fregattens område, hvor det er Fregattens ansatte, der inviterer ind og giver deres håndværk videre til yngre generationer.

Stemningen er sat til en hel særlig oplevelse fredag aften, hvor hele forsamlingen rykker ind på kanondækket på Fregatten Jylland. Aftenen bliver i fællesskabets tegn med fællesspisning, underholdning fra skibene, storytelling og musik med ArtiMik.

På Traditional Sailing Day, den sidste lørdag i maj sættes der fokus på sø sikkerhed. Til søs er sikkerhed altid en vigtig del af hverdagen, derfor kommer alle til at lave evakueringsrulle fra eget skib. Det betyder, at alle skal i redningsvesten, flåder bliver sat i vandet og udløst, hvorefter alle skal ned i flåden fra skibet.


Flotillesejlads på Ebeltoft VigTræffet afsluttes med en flotillesejlads ud af Ebeltoft Vig lørdag eftermiddag for de 4 deltagende skibe og Fregatten Jyllands Dampbarkasse. At sejle i flotille kræver samarbejde og koordination, da skibene skal sejle side om side og vende på samme tid. Når flotillesejladsen slutter, vinker skibene farvel til hinanden og sejler videre til hver sin destination.

Ruten planlægges først på dagen, da den er afhængig af vejr og vind. Det forventes, at der bliver god mulig for at nyde det smukke syn fra kysten langs med Ebeltoft Vig.

Håndværkerne der byggede Fregatten Jylland

Håndværkerne der byggede Fregatten Jylland


Den 25. maj kan du lytte til en gribende og lidt anderledes, fortælling om de mennesker, der byggede Fregatten Jylland, når tidligere Museumsinspektør på Orlogsmuseet, nu Museumsinspektør Bornholms Museum Jakob Seerup, gæster Fregatten Jylland med foredraget ”Håndværkerne der byggede fregatten Jylland”. Foredraget handler nemlig om håndværkernes private gøren og laden, og ikke om hvordan man formede træet, til dette prægtige skib.

Selve foredraget vil beskæftige sig med håndværkernes liv efter arbejde, og om hvordan det var at arbejde på Holmen dengang Fregatten Jylland blev bygget. Håndværkerne stod under kommando af Holmens chef, mens det daglige ansvar var lagt i hænderne på fabriksmesteren. Håndværkernes løn var sammensat af flere poster. Den bestod, ud over den faste løn, af et bidrag til kost og klæder, samt for dem som ikke havde fast bolig i Nyboder, af et tilskud til huslejen. Der ydedes tillige et tillæg for hver dag, der arbejdedes på Holmen, altså for de dage hvor den enkelte håndværker mønstredes. Især om vinteren måtte man ofte sende håndværkerne hjem, fordi der ikke kunne arbejdes på grund af vejrforholdene. En del af lønnen blev i perioder udbetalt i form af rug, ærter, malt, tællelys, byggryn, smør, kød og flæsk. Naturalierne blev på bestemte dage, de såkaldte kostdage, udleveret fra Proviantgården på Slotsholmen.

Foredraget foregår i auditoriet ved Fregatten Jylland, den 25 maj og begynder kl. 18:30

Prisen: Medlemmer 75 kr. Ikke-medlemmer 100 kr.

Som medlemmer er at betragte medlemmer af Fregat-lauget, Museumsforeningen for Ebeltoft og Omegn, eller Marinehistorisk Selskab.

Betaling ved tilmelding på mobilepay:  61286561

Tilmelding: Fregat-Laugets sekretær Ellen Dreyer på ellendreyer@hotmail.comFregattens dag 9.maj

Fregattens dag 9.majÉn af fregatten Jyllands store mærkedage, Fregattens Dag den 9. maj, markeres med en større begivenhed på Fregatten Jylland den 9. maj fra kl. 12.00.

Her markerer vi Slaget ved Helgoland, hvor bl.a. fregatten Jylland sendte fjenden på flugt. Du kan læse mere om Slaget ved Helgoland og én af de personlige og gribende beretninger her.

Markeringen er en mangeårig tradition, hvor både Søværnets Tamburkorps og repræsentanter fra forskellige marineforeninger er med til at markere dagen.


Tamburkorpsets marchrute


Inden markeringen på Fregatten Jylland tager Søværnets Tamburkorps opstilling ved Ebeltoft Marineforening, Stockflethsvej 7, kl. 11.00 og marcherer der fra og op igennem byen med en koncert på Torvet ca. kl. 11.15, hvor fra Faneborgen følger Tamburkorpset til Fregatten Jylland, hvor de forventes at være omkring kl. 12.00. Se programmet på fregatten Jylland her.

Kortræf på Fregatten Jylland

Stort kortræf den 7. maj kl. 15.00 – 16.30: Mød Slupkoret, Mandskoret Djursland og Struer Shanty kor


Slupkoret


Slupkoret er en del af Ebeltoft Marineforening og består af 30 sangere og 4 musikere,  som er medlemmer af Ebeltoft Marineforening.

Slupkoret, der optræder iklædt sømandstøj og synger sømandssange, er meget efterspurgt og anerkendt og har bl.a. indspillet 3 CD’er.

Koret er kendt for den muntre og uhøjtidelige stemning – alt efter hvilken begivenhed de deltager i: Det kan f.eks. være til private fester, hvor man kan hyre Slupkoret til at underholde, men det kan også være på Plejehjem, hvor de bringer glæde til beboerne.


Mandskoret Djursland


”Så syng da mand”

  lad hjertet tale

 thi hjertesproget er vers og sang !


Under dette motto har ”Mandskoret Djursland” bestået i 20 år.
Fra 12 til 30 modne mænd, der under humørfyldt og dygtig ledelse af vores rytmiske dirigent Lone Sonne, synger hjertet fuldt.

De synger 4- stemmigt danske sange og viser, nordiske toner og mere svingende strofer.

Et af deres favorittemaer er sange til kvinden.

De synger for egen fornøjelse og sundhed i et godt kammeratskab, men træder gerne op.

Lokale koncerter, julekoncerter, korstævner og rejser til udlandet – med sang, har givet koret fine oplevelser.


Struer Shantykor


20.november 2012 samledes 8 medlemmer i Struer Sejlklub og blev enige om at starte Struer Shantykor.
Derfra har koret udviklet sig og i dag består det af 50 mand, hvoraf 7 danner en musikgruppe bestående af 2 harmonikaer, 4 guitarer og 1 violin/banjo/mandolin afhængig af, hvad der passer bedst ind.

Som navnet fortæller synger de primært shanty-sange.

En shanty er en arbejdssang, som sømænd på sejlskibene brugte når der skulle løses tunge opgaver – såsom at sætte sejl og trække ankeret op. Navnet “Shanty” er  engelsk, men betegnelsen stammer fra det franske chanter: at synge.​

Ud over shanties har de et bredt udvalg af sømandssange på repertoiret.

Vinterferie på Fregatten Jylland

Vinterferien på Fregatten Jylland

På Fregatten Jylland glæder vi os til en ny sæson uden Corona-restriktioner og byder alle vores gæster hjertelig velkommen. Vi skyder sæsonen og vinterferien i gang med massevis af maritime aktiviteter for store og små i vinterferien.

  • Oplev ægte kanonskud
  • Lav dit eget sømandsreb
  • Hjælp skibsdrengen Karl med at finde den forsvundne lommekniv
  • Oplev guidernes historiske introduktioner for både børn og voksne
  • Prøv kræfter med livet som matros

Vil du gerne fordybe dig i søfolkenes historier imens du er ombord på skibet, kan du prøve vores audioguide: “Fregatten fortæller”.

Audioguiden findes i den gratis app Useeum, som kan downloades i appstore og google play.

Ugens program d.12-20 februar:

Kl. 10.30: Historisk Introduktion om Fregatten Jylland
Kl. 11.00: Skibsdrengens Liv Ombord – Intro for Børn
Kl. 11:30: Fortællinger om Fregatten i Kamp
Kl. 12.00: Kanonskud
Kl. 12.05: Lav dit eget reb
Kl. 13.00: Skibsdrengens Liv Ombord – Intro for Børn
Kl. 13.30: Lav dit eget reb
Kl. 14.00: Historisk introduktion om Fregatten Jylland

Derudover har vi om onsdagen håndværker introduktion kl.13.30, hvor du kan høre om fregattens håndværk fra en af Fregatten Jyllands egne håndværkere.

Vi glæder os til at du kommer og besøger os i vinterferien.

Fregatten Jylland på Tværs af Historien

Fregatten Jylland på Tværs af Historien

Nyt, gratis digitalt undervisningsmateriale til ungdomsuddannelserneNu kan historielærere på landets ungdomsuddannelser få adgang til et gratis og omfattende undervisningsmateriale, der tager afsæt i en række tematikker med relation både til fregatten Jylland og de store industrielle, politiske og samfundsmæssige omvæltninger i 1800-tallet, som er fundamentet for udviklingen af vores moderne samfund.

Undervisningsmaterialet, der er produceret af Fregatten Jylland, er målrettet til ungdomsuddannelsernes historieundervisning, komplet med arbejdsspørgsmål, kilder, og mulighed for en særrundvisning baseret på materialet.

”Vi er rigtig glade for og stolte af, at Fregatten Jylland nu kan tilbyde eleverne i ungdomsuddannelserne spændende og nuancerede indfaldsvinkler på vores fælles maritime kulturarv!” udtaler Karen Louise Juhl Christensen, udstillingsleder på Fregatten Jylland, og uddyber: ”At det er lykkedes, er takket være vores dygtige guide, tidligere gymnasielærer i historie, Erik Christophersen, som har været hovedkraften bag produktionen af det omfattende materiale.”

I materialet gøres undervisningen i 1800-tallets liv og mange samfundsmæssige omvæltninger meget konkret og levende med perspektivering til nyere tid. Undervisningsmaterialet følger regeringens læringsmål og eleverne kan udvikle færdigheder såsom at kunne redegøre for udviklingslinjer i Danmark, analysere samspil mellem mennesker, forklare samfundsmæssige forandringer, anvende metodisk-kritiske tilgange og meget mere.

Materialet ligger frit tilgængeligt på Fregatten Jyllands hjemmeside. Undervisningsmaterialet kan med fordel suppleres med et besøg på Fregatten Jylland. Alt dette kan du læse mere om her


For nærmere oplysninger om materialet kontakt udstillingsleder Karen Louise Juhl Christensen karenlouise@fregatten-jylland.dk, tlf. 2116 3859.

Julelyset tændes, når julemanden kommer til Ebeltoft

Julelyset tændes, når julemanden kommer til Ebeltoft

Vi markerer fregatten Jyllands årsdag og julemandens ankomst til Ebeltoft d. 20 november med et udvidet program. Oplev kanonskud, rebslagning, introduktioner for børn og fortællinger om fregatten i kamp.

Julemanden besøger traditionen tro Ebeltoft og hans rute, som tager ham igennem byen, ender ved Fregatten Jylland. Her tænder han lysene på juletræet og selvfølgelig det flotte lys på selve fregatten Jylland.

Kom til Ebeltoft til en hyggelig dag for hele familien.Du kan finde din billet her:


Særprogram d.20 november, kl. 10-16

Kl. 11.00: Historisk Introduktion om Fregatten Jylland
Kl. 11.30: Fortællinger om Fregatten i Kamp
Kl. 12.00: Kanonskud
Kl. 12.05: Lav dit eget reb
Kl. 13.00: Skibsdrengens Liv Ombord – Intro for Børn
Kl. 13.30: Lav dit eget reb
Kl. 14.00: Historisk introduktion om Fregatten Jylland
Julemanden ankommer ca. 15.30 og herefter tændes julelysene

Fregatten søsætter julen

fregatten søsætter julen


Kom til en weekend fyldt med julehygge for hele familien, når fregatten Jylland søsætter julen i weekenden d. 11.-12. december.

Besøg også julemarkedet, hvor du kan møde vores stadeholdere og se de spændende ting de har med.

Der er selvfølgelig ikke et julemarked uden gløgg og æbleskiver. Nyd din gløgg i den hyggelige julestemning på selve skibet. Er du ikke til gløgg, kan du selvfølgelig også købe en kop kaffe eller kakao.

Der vil også være stemningsfyldt julemusik ved Hjemmeværnets Musikkorps Århus på både skibet og i museumshallen i løbet af begge dage.

Tamburkorpset ved Hjemmeværnets Musikkorps Århus tager opstilling ved museet og marcherer op gennem byen søndag kl.11.30 og kl.12.30.

Oplev også Mandskoret Djursland der bidrager med juletoner søndag kl. 11.00.

Vi har sat alle sejl til med et udvidet program med historiske introduktioner for både børn og voksne, rebslagning og ikke mindst fortællinger om fregatten i kamp med et rungende kanonskud til at runde dagen af med.Entré 25kr for voksne, børn er gratis

Du kan finde din billet her eller købe den i døren


Særprogram d. 11. og 12. december, kl. 10-16

Kl. 10.30: Historisk Introduktion om Fregatten Jylland
Kl. 11.30: Skibsdrengens Liv Ombord – Intro for Børn
Kl. 12.00: Lav dit eget reb
Kl. 13.00: Historisk introduktion om Fregatten Jylland
Kl. 14.00: Skibsdrengens Liv Ombord – Intro for Børn
Kl. 14.30: Lav dit eget reb
Kl. 15.00: Historisk introduktion om Fregatten Jylland
Kl. 15.30: Fortællinger om Fregatten i Kamp
Kl. 16.00: Kanonskud


Specielt lørdag
Kl. 11.30: Tamburkorpset ved Hjemmeværnets Musikkorps Århus tager opstilling ved museet og marcherer op gennem byen
Kl. 11.30: Hjemmeværnets Musikkorps Århus spiller i museumshallen
Kl. 12.30: Hjemmeværnets Musikkorps Århus spiller på fregatten
Kl. 12.30: Tamburkorpset ved Hjemmeværnets Musikkorps Århus tager opstilling ved museet og marcherer op gennem byen

Specielt søndag
Kl. 11.00: Mandskoret Djursland
Kl. 12.30: Hjemmeværnets Musikkorps Århus spiller i museumshallen
Kl. 13.30: Hjemmeværnets Musikkorps Århus
spiller på fregatten
Kl. 14.00: Ebeltoft Marineforenings Slupkor synger i museumshallen
Kl. 14.45: Ebeltoft Marineforenings Slupkor
synger på fregatten


Husk gyldigt coronapas samt at der er krav om mundbind i museumsbygningen og ombord på selve skibet.

Fregatten søsætter julen

Fra dæk til bord

Fra dæk til bord

Fra dæk…


Nu kan du få en helt unik indsigt i vedligeholdelsesarbejdet af det gamle skib, når  dæksplankerne på øverste dæk skiftes og det sker ikke så tit. Faktisk er plankerne ikke blevet skiftet siden 90’erne, da fregatten blev restaureret. Nu skal de gamle egetræsplanker skiftes til fyr og det er en ganske unik oplevelse.


Book en håndværker

Følg én af vores dygtige håndværkere og kom helt tæt på arbejdet med at skifte dæksplankerne. Plankerne genanvendes til produktion af unikke plankeborde og hylder.

Pris for en rundvisning (maks. 25 personer): 500 kr. plus entré. Vi giver 20% rabat for grupper over 20 personer.

Kan også bookes for grupper på hverdage i december og januar, hvor der normalt er lukket på museet.

Kontakt arrangementskoordinator Connie Riddersholm på mail: connie@fregatten-jylland.dk eller tlf. 2383 3831.

…Til bord


De 200 år gamle egetræsplanker af flådeeg som bliver skiftet ud går ikke til spilde. De bliver omdannet til nye smukke borde i et upcycling samarbejde med specialforretningen Woodstyle, som specialiserer sig håndlavede møbler og interiørløsninger.

“Vi er rigtig glade for at kunne præsentere samarbejdet med Woodstyle, så plankerne fra vejrdækket kan få et nyt liv. Vi ønsker, at overskudsmaterialet fra fregatten Jyllands vedligeholdelse anvendes til et relevant formål ” udtaler direktør ved Fregatten Jylland, Karin Buhl Slæggerup.

De gamle plankers historie kan spores helt tilbage til Københavns bombardement og flådens ran i 1807, eftersom træerne blev plantet for at sikre behovet for flådeeg til bygning af krigsskibe, men med den teknologiske udvikling forsvandt træskibene og derfor også behovet for de plantede træer.

Egetræerne gjorde i stedet gavn på andre måder, blandt andet på fregatten Jylland. Skibet gennemgik i slutningen af 80’erne og starten af 90’erne en omfattende restaurering. Her blev nogle af træerne fra 1807 brugt til planker på fregattens vejrdæk, hvor de gennem årene har lagt bund for millioner af gæster.