NYHED: Krigsskibet Introduktion
I denne nye introduktion kan du høre vores guider berette om fregattens funktion i den danske flåde, både i krigstid og i fredstid.
Hør om, hvorfor dampmaskinen er særlig smart og hvorfor fregatter i det hele taget bliver brugt i stedet for de større og mere slagkraftlige linjeskibe.
Introduktionen varer ca. 20 minutter og er gratis når entreen er betalt.
NYHED: Find Fregattens dyr
Ny aktivitet for hele familien!
Udforsk skibet og find alle dyrene ombord. Find en “bingoplade” inden I går ombord på skibet og se hvem der først kan finde alle dyrene!
Sjov og underholdende aktivitet for både store og små, som tager jer med rundt på skibet.
Fregatten Jyllands audioguides
Nu kan gæsterne på Fregatten Jylland opleve vores audioguides ”Fregatten Fortæller” og “Rejsen”.
Du kan læse mere om fregatten Jyllands audioguides her:
Mini matroser på togt
En familie-aktivitet for de yngste!
Børnene kan stævne ud på togt med små minifregatter om maven. Her skal de rundt til de forskellige destinationer, som fregatten i sin tid kom til og lære hvad sømændene oplevede hvert sted.
Prøv livet som matros
Gå i de unge matrosers fodspor og prøv kræfter med deres dagligdag ombord på skibet. Hvem ved? Måske har du det der skal til for at blive matros på fregatten Jylland? I 1800-tallet startede sømandslivet for mange allerede som 12-14-årig.
I jagten på en levevej eller et eventyr stod unge drenge til søs som skibsdrenge eller kadetlærlinge.
På fregatten Jylland blev de uddannet til et liv på havet som matros eller officer.
De fik en uddannelse, tre måltider mad om dagen og deres egen køje at sove i, men måtte knokle i mange timer, dag og nat. I al slags vejr stod den på hårdt og ofte farligt arbejde ombord.
Se om du kan gøre dem kunsten efter ved at prøve livet som matros. Der er forskellige poster fordelt rundt på skibet og på Fregat-pladsen – prøv alt fra at ligge i en hængekøje til at lægge kræfterne i og skubbe det store ankerspil rundt.
Temaudstillinger
Oplev fregattens håndværk med alle sanser i vores nye temaudstilling!
Se det imponerende håndværk, der skulle til for at bygge den enorme fregat i midten af 1800-tallet. Kom helt tæt på håndværket og prøv selv håndværket på flere forskellige håndværksstationer.
Gå ombord
Gå ombord på Fregatten Jylland og oplev historiens vingesus helt tæt på.
Hvert dæk på skibet formidler en tidsperiode i fregatten Jyllands historie. Træd ind i kongesalonen som den så ud på togtet til Island i 1874, og sæt dig i kongens lænestol. Oplev de høje master og det smukke dobbeltrat på vejrdækket som i 1864, eller løft på de tunge kanonkugler på batteridækket. Få en fornemmelse af hvordan mandskabet på 437 sømænd arbejdede, sov og spiste på banjerdækket i 1880. Fregatten Jyllands oprindelige gitterkonstruktion er i dag synligt i hulskibet, og et smukt vidnesbyrd om skibsbyggernes imponerende håndværk i 1858.
I tørdokken kan hele fregatten Jyllands enorme skrog med den originale kobberforhudning og det 3 tons tunge sværanker betragtes på nært hold.
Historiske rundvisninger
På Fregat-pladsen giver vores dygtige guider en introduktion til Fregatten Jyllands historie. Hør om søsætningen i 1860, ombygningen til kongeskib, og det hårde liv ombord som sømand. Få den store historie om slaget ved Helgoland og de små finurlige fortællinger om skibshunden der fik hvalpe eller prinsesse Thyras malkekøer.
Efterfølgende kan du komme rundt på hele fregatten og opleve skibets storhed.
Der er historiske introduktioner hver dag. De varer ca. 20 minutter og er gratis når entréen er betalt.
Vi tilbyder også rundvisninger for grupper op til 25 personer. Læs mere og book her eller kontakt os på tlf. 8634 1099.
Se under “Det sker” hvornår der er den næste historiske introduktion.
Prøv et søslag
I museumsbygningens kælder kan du selv prøve et søslag og se om du kan sænke de fjendtlige skibe! Grib rattet og hold kursen, lad og affyr kanonerne mens skibsdækket gynger.
Den interaktive udstilling ”Det Gyngende Gulv” udfordrer både børn og voksne, når kanonerne skal affyres inden fregatten Jylland selv bliver ramt.
Slaget ved Helgoland
Under krigen i 1864 stødte en dansk eskadre den 9. maj tilfældigt på preussiske og østrigske skibe ud for øen Helgoland. Det førte til et 2 timers langt søslag, hvor kanonerne bragede og krudtrøgen gjorde det umuligt at se frem for sig på dækket. Da den østrigske fregat Schwarzenbergs master brød i brand efter en granat affyret fra fregatten Jylland, flygtede fjendens skibe.
Hør om fregatten Jylland
Få en introduktion til fregatten Jyllands historie, slaget ved Helgoland og sømændenes hårde liv ombord.
Guiderne sørger for at gæsterne ikke står for tæt og er godt klædt på med fortællinger om fregatten Jylland, inden de selv går på opdagelse ombord på skibet.
Introduktionen varer 15 minutter og er gratis når entrébilletten er betalt.
Introduktionen foregår ved bagenden af skibet, ude på fregatpladsen.
Hør mere om livet ombord på fregatten Jylland i vores videoer her.
for børn
Tag med på en sporjagt ombord på Fregatten Jylland og hjælp skibsdrengen Karl med at finde ud af hvem der har stjålet hans lommekniv.
Karl er skibsdreng på fregatten Jylland og har fået en fin lommekniv, som han har gemt i sin skibskiste. Men nu er lommekniven forsvundet! Er det fyrbøderen, kaptajnen eller skibsgrisen der har stjålet den? Aktiviteten for børn (og voksne) tager jer med rundt på hele fregatten og giver et indblik i de forskellige personer der har arbejdet på skibet og været med ombord.
Aktiviteten er gratis når entrébilletten er betalt. Få et kort i butikken, måske venter der en belønning i ”guld”?
Prøv også den maritime legeplads, hvor børn (og voksne) kan prøve kræfter med udfordrende sømandsaktiviteter.
Skibsdrengens liv ombord
Hvordan var det at komme ombord på et stort træskib for at sejle ud på verdens have?
Gennem fortællinger og sanseindtryk i børnehøjde åbner vi op for en verden fyldt med eventyrlige oplevelser, når vi giver børn og voksne et unikt indblik i den oplevelse, det har været at stå til søs og leve på et af de store træskibe som ung skibsdreng.
Introduktionen tager 20 minutter og foregår ude på fregatpladsen ved bagenden af skibet. Den er gratis når entrebilletten er betalt.
Det levende håndværk
Kom helt tæt på det levende håndværk og følg med i håndværkernes arbejde på fregatten Jylland.
Skibssiden skal kalfatres, vejrdækkets egetræsplanker skal skiftes ud med fyrretræ, og kanonerne skal have nye rapperter. Vores skibstømrere, smed, rigger, malere og arbejdsmænd arbejder konstant på at vedligeholde og restaurere skibet.
Kig ind i værftshallen i hverdagene og spørg endelig vores håndværkere, hvis du har spørgsmål til deres arbejde.
Kom højt til vejrs
Prøv en klatretur i riggen. 22 meter over dækket og oplev en fantastisk udsigt over Ebeltoft og Mols Bjerge.
Iført klatresele og hjelm klatrer du selv op i tovværket, helt op til stormastens store mærseplade. Vores dygtige klatreinstruktører sørger for at alle kommer sikkert op og ned, og fortæller om arbejdet som topgast.
Klatreperiode : 1. juli – 26. juli (PÅ HVERDAGE)
Du skal være mindst 10 år for at klatre i masten.
Klatring varer omkring en time og koster 100kr.
Klatring kan tilkøbes når du køber din billet online. Da der ofte er udsolgt, anbefaler vi at du bestiller din klatrebillet online.
Robarkasse No. 1
Kom med på en sejltur med den lille sejlbåd Robarkasse No. 1.
Robarkasse No. 1 var fregatten Jyllands største jolle og arbejdsfartøj. Den blev primært brugt til transport af mandskab, proviant og kul. Under sejlads på de lange togter, stod robarkassen stablet sammen med de andre mindre fartøjer på fregattens øverste dæk.
Med en let kanon og 100 matroser kunne robarkassen også udgøre en skræmmende landgangsbataljon, der kunne nedkæmpe et oprør på land eller opbringe et handelsskib.
Det er muligt at sejle med Robarkasse No. 1
Sejladsperiode: 14. juli – 9. august (på hverdage)
Sejlads med Robarkassen koster 100kr og kan tilkøbes når du køber din billet online. Der kan også være ledige pladser på dagen, men da der ofte er udsolgt, anbefaler vi at du tilkøber sejladsen online.
Max 12 personer // Sejlads kan blive aflyst i tilfælde af dårligt vejr
OBS! – Er der færre end 4 gæster på en afgang aflyses sejladsen.
Du kan finde din billet til sejlads med Robarkassen her:
FAKTA – ROBARKASSE
- Længde – 34 fod (ca. 10 meter)
- Bredde – 10’6 (ca. 3.5 meter)
- Besætning til roning – 14
- Sejl – Gaffelsejl
- Vægt af fartøj – 7939 pd (ca. 3601 kg)
- Byggeår – 1994 (efter original robarkasse fra 1860)
- Erklæret bevaringsværdig.
Dampbarkasse No. 30
Det mindre dampdrevne fartøj Barkasse nr. 30 blev bygget i 1877 af John Samuel White på Isle of Wright i England. Fartøjet var en del af en bestilling fra det danske Marineministerium på fire dampbarkasser. Fregatten Jylland bragte barkassen hjem til Holmen og havde også glæden af Barkasse nr. 30 som hjælpefartøj på mange togter i tiden der fulgte.
Bliv blæst igennem på fregatten
Entrébilletten giver adgang til hele Fregatten Jyllands område.
Gå helt ud til kanonerne på bastionen, hvor der er en fantastisk udsigt til skibet og Ebeltoft Vig. Ved den lille bådebro foran fregattens stævn ligger Robarkasse No. 1 og Dampbarkassen fortøjret om sommeren.
Gå på opdagelse på pladsen mellem værkstederne og tag et nærmere kig på den gamle redningsbåd, beddingen eller de store fyrretræsplanker, der skal bruges til fregattens vejrdæk. I den store værftshal arbejder Fregattens håndværkere i hverdagene, og du er velkommen til at kigge ind og stille dem spørgsmål.
Rundt omkring på pladsen er der opstillet picnincborde og bænke, der indbyder til en lille pause.