Young Sailor : Ungdomsskibstræf i Ebeltoft 2022

Et nyt maritimt initiativ har set dagens lys. I Kr. Himmelfart mødes de fire historiske sejlskibe: Agape, Hjalm, Marilyn Anne og Fulton i Fregathavnen med i alt 85 passagerer ombord. Sammen med Fregatten Jylland afvikler de fire skibe ungdomsskibstræffet: ’Young Sailor’.

Det har været naturligt at lægge ’Young Sailor’ i Ebeltoft. Fregatten Jylland har vist stor interesse for at byde ind til træffet og så er der gode rammer får både skibe og aktiviteter.

Maritimt ungdomsfællesskab

Danmark har en lang historie som søfartsnation og har stadig en stolt flåde af gamle sejlskibe, der hver især fortæller sin egen lille niche af søfartshistorien. Det ligger i skibenes ånd, at interessen og håndværket skal gå i arv fra generation til generation.

’Young Sailor’ skal være en sjov måde at udforske det maritime område i samarbejde med andre unge. – Et sted, hvor de unge mødes omkring deres fælles interesse for sejlads og skibe. De unge får mulighed for at dygtiggøre sig i maritime færdigheder, lære af hinanden og skabe nye bekendtskaber på tværs af skibene i de helt unikke rammer ved Fregatten Jylland, hvor søfartshistorien er allestedsnærværende.

Skibene ankommer til Ebeltoft torsdag, sidst på dagen. Der er fuldt program for de unge frem til skibenes afsejling lørdag eftermiddag. I løbet af træffet bliver der masser at kigge på fra kajkanten, på museumsområdet og langs Ebeltoft Vig.

Praktisk sømandskab, sikkerhed og fællesskab

Fredagen er der fokus på praktisk sømandskab. Der bliver workshops i forskellige maritime færdigheder, som f.eks. roning, rebslagning, splejsning og at gå til vejrs i riggen. De unge kommer til at bruge hænderne og får på skift prøvet det hele. De maritime workshops kommer til at foregå både på skibene under besætningernes kyndige vejledning og på Fregattens område, hvor det er Fregattens ansatte, der inviterer ind og giver deres håndværk videre til yngre generationer.

Stemningen er sat til en hel særlig oplevelse fredag aften, hvor hele forsamlingen rykker ind på kanondækket på Fregatten Jylland. Aftenen bliver i fællesskabets tegn med fællesspisning, underholdning fra skibene, storytelling og musik med ArtiMik.

På Traditional Sailing Day, den sidste lørdag i maj sættes der fokus på sø sikkerhed. Til søs er sikkerhed altid en vigtig del af hverdagen, derfor kommer alle til at lave evakueringsrulle fra eget skib. Det betyder, at alle skal i redningsvesten, flåder bliver sat i vandet og udløst, hvorefter alle skal ned i flåden fra skibet.

Flotillesejlads på Ebeltoft Vig

Træffet afsluttes med en flotillesejlads ud af Ebeltoft Vig lørdag eftermiddag for de 4 deltagende skibe og Fregatten Jyllands Dampbarkasse. At sejle i flotille kræver samarbejde og koordination, da skibene skal sejle side om side og vende på samme tid. Når flotillesejladsen slutter, vinker skibene farvel til hinanden og sejler videre til hver sin destination.

Ruten planlægges først på dagen, da den er afhængig af vejr og vind. Det forventes, at der bliver god mulig for at nyde det smukke syn fra kysten langs med Ebeltoft Vig.