Påskeferie 2024 på Fregatten Jylland
Velkommen ombord på Fregatten Jylland til et brag af en påske. Vi har ladt kanonen med aktiviteter for hele familien og glæder os til at byde jer velkomne.
Herunder kan du læse om, hvad du og din familie kan opleve ombord på Fregatten Jylland og i vores hyggelige museum i påsken.
Vores daglige guidede program og åbningstider er udvidet hele påskeferien, fra d. 23. marts til d. 1. april. Se hele programmet nederst.
3 ting at lave med familien på Fregatten i påsken
1: Ny tema-udstilling: FREGATTEN I KAMP
En af de nye oplevelser ombord på fregatten er vores nye tema-udstilling: FREGATTEN I KAMP. I udstillingen kan du blandt andet høre nye lydfortællinger af søfolkenes erindringer fra slaget. Se også filmen, hvor den tidligere stabslæge i forsvaret Henrik fortælle om krigsskader, amputationer, både for 160år siden og også i dag, måske der er flere ligheder end forskelle.
2: Grib matroshuen og find ud af, hvem der har taget den forsvundne lommekniv
Når du og familien er ankommet på museet kan I låne en matroshue inden i går på opdagelse ombord på skibet. Til børn og barnlige sjæle har vi en sporjagt/skattekort, hvor man skal hjælpe skibsdrengen Karl med at løse mysteriet om, hvem der har taget hans lommekniv ved at udforske skibet og ”tale” med figurerne ombord.
3: Hør fortællingen om Fregatten I kamp
Hele påskeferien har vi kanonaffyring ombord på fregatten kl.12. Inden da skal kanonen lades og vores guider viser, hvordan det gøres mens de fortæller om kamp til søs for 160 år siden, Slaget ved Helgoland og ikke mindst hvilke forskellige våben fregatten Jylland var udstyret med.
Facts om Fregatten som du kan dele med familien
Her får du tre hurtige facts som du kan bruge til, at imponere hele familien med når i går ombord på fregatten.
- Delfiner på møblerne
- Rundt omkring på skibet, på skibets møbler og ikke mindst på skibets rat, finder du udskæringer af delfiner. Delfinen var nemlig flådens ”skytsdyr”. Så hold øje med delfinerne ombord.
- Kobberet på skibet
- Fregatten Jylland er beklædt med kobberplader under vandlinjen og ikke nok med at det har en fantastisk flot farve, så har det også et helt særligt formål. Det er nemlig giftigt for nogle af de havdyr, som kan finde på at sætte sig på skroget af skibe. Det var derfor med til at holde skroget rent og sikre mindre vandmodstand.
- Fregattens Toiletforhold
- 400 mand skulle deles om lokummerne i fregattens stævn.
Helt kort om Fregatten Jyllands historie
Fregattens over 160år lange historie er fyldt med spændende nedslag, både før og efter det blev omdannet til museum i Ebeltoft som det er i dag.
Fregatten Jylland er mest kendt for dets rolle under krigen i 1864, den 2. Slesvigske krig, hvor den deltog i Slaget ved Helgoland 9. maj 1864. Skibet havde i de næste 100år mange forskellige roller, blandt andet: kongeskib, logiskib for lejrskolebørn, kaserneskib, telegrafskib og ikke mindst museumsskib. Skibet kom til Ebeltoft i 1960 og har siden da gennemgået restaurering og åbnede som museum i 1994.
Vores guider elsker at fortælle vidt og bredt om skibets historie, både til vores daglige introduktioner, men også, hvis du finder dem ombord på skibet. Spørg dem endelig, hvis der er noget i er nysgerrige efter at høre mere om.