På Fregatten Jylland indsamles løbende genstande med tilknytning til skibets historie. Nogle gange ved vi ikke særlig meget om de enkelte genstande – andre gange følger der beretninger med om mennesker og eventyr, og det var netop tilfældet med skibslampen.
– Som lovet sender jeg dig, hvad jeg ved om skibslampen.
I efteråret 2020 anskaffede Fregatten Jylland sig en skibslampe, der oprindeligt skulle stamme fra fregatten, men hvad vi ikke vidste var, hvilken unik historie, der fulgte med. Vi har været i kontakt med lampens tidligere ejer, der fortæller om en royale forbindelse og om overdragelsen til en skotsk krigshelt.
– Den [lampen] skulle oprindeligt stamme fra Fregatten Jylland og var en gave til min far fra Dronning Alexandrine og Christian X. De havde haft den på deres yacht – Rita VI.
Men hvordan er lampen kommet fra Kong Christian X og Dronning Alexandrine og frem til den nu forhenværende ejer?
– Under 2.verdenskrig fløj min far i RAF (Det engelske flyvevåben) […] efter en flyvning i 1943 var han over Nordsjælland i nærheden af Frederiksværk – men blev skudt ned. En fodermester fra en af de store gårde og nogle frihedskæmpere – deriblandt min mors to brødre – samlede ham op [og] fik bragt min far i sikkerhed til mine bedsteforældres hjem i Charlottenlund, hvorfra han efterfølgende blev indlagt på St. Lukas Stiftelsen. Det var her min far første gang traf Dronning Alexandrine.
Dronning Alexandrine var St. Lukas Stiftelsens første protektor, og udover sit protektorat var hun meget engageret i frivilligt arbejde – især under krigen. Dronningens engagement i sociale anliggender førte også til stiftelsen af Dronning Alexandrines Marinefond – en fond for personel i Søværnet, der i tjenesten havde pådraget sig skader på helbred eller førlighed.
– […] og jeg kan forestille mig, at det er i relation til det, at hun kan have fået lampen.
– Min far og kongeparret lærte hinanden at kende i årene 1943 – 45 og mødtes ved flere lejligheder, bl.a. ved Montgomerys besøg i 1945 og ved en Royal Air Force flyveopvisning. I tiden efter krigen vendte min far tilbage til Danmark, hvor han bosatte sig og giftede sig i 1949 med min mor, som han mødte i mine bedsteforældres hjem – men aldrig glemte.
– Her i Danmark blev han meget engageret i forsvar og hjemmeværn […] Han havde igennem mange år sin gang ved maskinerne i Værløse, hvor han også var fotograf. Både Dronning Alexandrine og min far havde en stor passion for fotografering, og jeg mener, at min far fortalte, at det var derigennem at bekendtskabet rigtigt opstod – og at han fik lampen foræret.
Efter faderens død blev skibslampen givet videre til den nu tidligere ejer.
– Efter vores fars død flyttede min mor nogle år senere til en mindre bolig, og jeg fik lampen, som jeg altid har været betaget af og begejstret for.
Skibslampen har i mange år hængt i den tidligere ejers hjem, men efter den seneste flytning har lampen været pakke ned, hvilket den tidligere ejer syntes var rigtig synd. Derfor fik Fregatten Jylland mulighed for at anskaffe den, så lampen kan vende ”hjem” til skibet, hvor rejse begyndte.
– Lampen har jo stor affektionsværdi for mig, så det er ikke uden betydning, hvor den skal hen, hvis jeg skiller mig af med den, og det var pludseligt, at jeg kom i tanke om Fregatten Jylland og Ebeltoft. Derfor kontaktede jeg jer, da jeg synes, at en lampe med sådan proveniens ikke skal være gemt væk i mit skab – men komme til sin ret og ikke mindst i de rette hænder.
Der skal lyde en stor tak til den tidligere ejer for den fantastiske beretning.
Har du genstande eller dokumenter med tilknytning til fregatten Jylland, er du velkommen til at kontakte os på: info@fregatten-jylland.dk