Fregatten som Kongeskib
I 1874 besøgte Kong Christian IX Island i anledning af fejringen af 1000-året for de første bosættelser på øen, samt for officielt at overrække øen dens første forfatning.
Fregatten Jylland blev valgt til at foretage rejsen, da skibet var meget sødygtigt og alligevel skulle på bedding for at få foretaget forbedringer:
”I henhold til mundtlig konference med hr. kommandøren bestemmes, at fregatten Jylland indrettes for at anvendes til at overføre Hans Majestæt kongen med følge til Island” Marineministeriet, 13. juni 1874.
”Hans Majestæt selv vil lade montere salon og soveværelse ombord i fregatten Jylland” Marineministeriet, 19. juni 1874.
Budgettet lød på 398 rigsdaler, 8 skilling.
Den lille kahyt på agterdækket blev udbygget til det omfang vi ser i dag. Der blev skåret vinduer i skibssiden, og så fik kongen installeret et af Danmarks første vandklosetter.
Den 15. juli 1876 kom Fregatten Jylland igen på værft for at blive klargjort til et nyt togt med kongefamilien. Denne gang til Kronstadt nær Skt. Petersborg.
Da fregatten vendte hjem fra Rusland, sluttede dens tid som kongeskib og de kongelige interiører blev hjemtaget til hoffet.
”I fregatten Jyllands indrettede aptering, har ministeriet bestemt, at apteringen vil være at bringe tilbage i sin tidligere stand, dog ikke i større udstrækning end det måtte anses nødvendigt og hensigtsmæssigt” Marineministeriet, 6. september 1876.
På togt med kongen
Uddrag af Næstkommanderende C.A. Gardes beretning fra togtet til Rusland 1876:
”Den 20. juli mødte saa ombord i Fregatten: den danske og græske Konge med Deres Dronninger, Prinsesse Thyra […] og 5 græske Kongebørn […].
Den første Dag gik alt glædeligt og ved Taflet, hvori jeg deltog, var alt rosenfarvet; men den anden Dag blæste det op til Storm, og kun Kong Georg gav Møde ved Middagen. Den Tredje Dag seilede vi imidlertid atter i godt Veir i Finske Bugten.
[…] vi ankrede paa Rheden, og Kongefamilierne gik i land for at bo paa Peterhoff, hvor Keiseren dengang boede. Fregatten blev nu liggende ved Kronstadt c. 1 Maaned, klar til at føre Kongefamilien tilbage. […] Tiden gik med de daglige Øvelser, med mange Besøg ombord, megen Saluteren og megen Paradering samt lidt Hofliv.
Prinsesse Thyra, som dengang var ganske ung, kom jeg til at holde af. Hun var saa frisk og fornøielig; bedst som man stod paa Kommandobroen, saae man hende entre op ad den smalle og steile Trappe, der førte til Broen for at faa sig en lille Passiar med den vagthavende Officer. Hver Morgen spadserede hun med Kongen forud paa Batteriet for at see til de to kongelige Køer, vi havde med for at skaffe Mælk til de græske Børn. Hun havde sin Seng i et Officerslukaf, der var pyntet op med Tapeter, hvorpaa var Storke. Lukafet var ret hyggeligt, men mørkt og lille, og dog erklærede hun, at hun elskede det lille Lukaf; hun var ikke vanskelig at gjøre tilpas.”