Ungdomsskibstræf i Ebeltoft

Ungdomsskibstræf i Ebeltoft

I Kr. Himmelfartsferien emmer Fregat-havnen af maritim stemning, når de fire historiske sejlskibe: Agape, Hjalm, Marilyn Anne og Fulton mødes i Fregathavnen med 75 unge mennesker ombord. Sammen med Fregatten Jylland afvikler de fire skibe ungdomsskibstræffet: ’Young Sailor’.

”Ungdomsskibstræffet er et stort ønske fra de skibe, der sejler med unge. Vi vil rigtigt gerne give dem mulighed for at møde andre unge fra maritime skibsprojekter.” fortæller Jakob Jensen, skipper på Fulton.

Det har været naturligt at lægge ’Young Sailor’ i Ebeltoft, hvor Fregatten Jylland har vist stor interesse for at byde ind til træffet, så der er gode rammer for både skibe og aktiviteter.

”Vi er rigtig glade for at kunne danne rammen for ungdomsskibstræffet, hvor vi stiller vores havneplads, og faciliteter til rådighed for træffet” siger direktør på Fregatten Jylland, Karin Buhl Slæggerup. ”Særligt den håndværksmæssige del overfor de unge er vigtig for os, da vi gerne vil bidrage til den vigtige dagsorden om at få flere unge til at interessere sig for håndværk og selvfølgelig ikke mindst den maritime vinkel”.

Skibstræf Ebeltoft

Maritimt ungdomsfællesskab

Danmark har en lang historie som søfartsnation og har stadig en stolt flåde af gamle sejlskibe, der hver især fortæller sin egen lille niche af søfartshistorien. Det ligger i skibenes ånd, at interessen og håndværket skal gå i arv fra generation til generation.

’Young Sailor’ skal være en sjov måde at udforske det maritime område i samarbejde med andre unge. – Et sted, hvor de unge mødes omkring deres fælles interesse for sejlads og skibe. De unge får mulighed for at dygtiggøre sig i maritime færdigheder, lære af hinanden og skabe nye bekendtskaber på tværs af skibene i de helt unikke rammer ved Fregatten Jylland, hvor søfartshistorien er allestedsnærværende.

”Det er vigtigt for os, at de unge tager herfra med en uforglemmelig oplevelse og forhåbentligt med lyst til at sejle mere eller udforske et maritimt håndværk nærmere” siger Jakob Jensen, skipper på Fulton. ”Vi har længe savnet et træf for og med unge, der interesserer sig for at sejle. Derfor er vi gået sammen om at skabe ’Young Sailor’”, der nu gennemføres for anden gang i 2023”.

Skibene ankommer til Ebeltoft torsdag den 18. maj sidst på dagen. Der er fuldt program for de unge frem til skibenes afsejling lørdag eftermiddag. I løbet af træffet bliver der masser at kigge på fra kajkanten, på museumsområdet og langs Ebeltoft Vig.

Praktisk sømandskab, sikkerhed og fællesskab

Fredagen er der fokus på praktisk sømandskab. Der bliver workshops i forskellige maritime færdigheder, som f.eks. roning, rebslagning og splejsning. De unge kommer til at bruge hænderne og får på skift prøvet det hele. De maritime workshops kommer til at foregå både på skibene under besætningernes kyndige vejledning og på Fregattens område, hvor det er Fregattens ansatte, der giver deres håndværk videre til yngre generationer.

Stemningen er sat til en hel særlig oplevelse fredag aften, hvor hele forsamlingen rykker ind på batteridækket på fregatten Jylland. Aftenen bliver i fællesskabets tegn med fællesspisning, underholdning fra skibene og musik med SEBO.

Om lørdagen sættes der fokus på søsikkerhed. Til søs er sikkerhed altid en vigtig del af hverdagen, derfor kommer alle til at lave evakueringsrulle til land og brandøvelse fra hvert skib.

Flotillesejlads på Ebeltoft Vig

Træffet afsluttes med en flotillesejlads ud af Ebeltoft Vig lørdag eftermiddag for de 4 deltagende skibe og Fregatten Jyllands Dampbarkasse. At sejle i flotille kræver samarbejde og koordination, da skibene skal sejle side om side og vende på samme tid. Når flotillesejladsen slutter, vinker skibene farvel til hinanden og sejler videre til hver sin destination.

Det forventes, at der bliver god mulig for at nyde det smukke syn fra kysten langs med Ebeltoft Vig.

Skibene

Ungdomsskibstræf Ebeltoft

Agape af Mariager

Tomastet galease bygget i Nyborg i 1942. Agape er et foreningsskib med særligt fokus på at give børn og unge i udsatte positioner gode oplevelser til søs.
Kontakt: Arnehjul@gmail.com eller tlf. 30 70 46 07.

Hjalm af Holbæk

Tomastet galease bygget i 1901 i Assens. Sejler i dag som skoleskib for opholdsstedet Schouholms STU linje, hvor de unge som en del af skolen deltager i praktisk arbejde og sejladser på Hjalm.
www.hjalm.dk  Kontakt: info@hjalm.dk eller 51 67 24 18.

Marilyn Anne af Struer

Tremastet skonnert bygget i Marstal i 1919. Marilyn Anne sejler i dag som en alternativ skole for 9.-10. klasses elever, som har brug for andre udfordringer og en anden skoleform end folkeskolen.
http://www.marilyn-anne.dk/  Kontakt: skipper@marilyn-anne.dk eller tlf. 24 45 16 17.

Fulton af Marstal

Tremastet skonnert bygget i 1915 i Marstal. Sejler både med Esbjerg Matroser (udsatte unge) og skoleklasser på lejrskole. Til ’Young Sailor’ er der unge fra DSTA (Danish Sail Training Association) med.
www.fulton.dk  Kontakt: kontor@fulton.dk eller tlf. 22 96 44 84.