Erhvervsklubben Fregatten Jylland

Erhvervsklubben er et samarbejde mellem et levende og aktivt erhvervsliv og et af Danmarks største kulturklenodier. Rammerne om Erhvervsklubben er verdens længste træskib fra 1857-62 og museets moderne udstillingsbygninger tegnet af arkitekterne Schmidt, Hammer & Lassen.


_MG_0095.jpg

Som medlem af Erhvervsklubben Fregatten Jylland får du mulighed for at anvende alle Fregatøens publikumsfaciliteter. De er udstyret med alle fornødenheder til traditionelle møder, men samtidig tilbyder vi også erhvervsklubbens medlemmer at udnytte skibets fantastiske historie og miljø som ramme om kunde- eller personaleevents.

Som medlem af Erhvervsklubben Fregatten Jylland kan du kombiner en rundvisning på Fregatten med at invitere forretnings forbindelser på et glas rom i de kongelige saloner og lad gæsterne tage Fregatten Jylland glasset med hjem. Eller inviterer hele personalet på skipperlabskovs og fregatøl ved bordene på banjerdækket. Kun fantasien sætter grænser.

Fregatten Jylland Erhvervsklubben

Som medlem af Erhvervsklubben støtter du Den Selvejende Institution Fregatten Jylland i den vigtige bevaring af Fregatten Jylland. Efter en nøje udarbejdet bevaringsplan arbejder vores egne håndværkere på at holde Fregatten Jylland i perfekt stand. Som medlem har du en andel i at også vores efterkommere får mulighed for at opleve verdens længste træskib. 

En ikke helt ung avis med følelser for en gammel kriger

”Det lokale ligger os af gode grunde meget på sinde, og her i Ebeltoft er en af de helt store lokale attraktioner naturligvis Fregatten Jylland”.

Når den daglige leder af Ebeltoft Folketidende, Marx Jøns kigger ud fra avisens vinduer mod Vigen rejser tre markante pejlemærker sig mod himlen. Fregattens flotte rigning er nærmest et vartegn for den lille købstad og hører naturligt til bybilledet nøjagtig som ugeavisen Ebeltoft Folketidende gør det – og har gjort det siden 1926!

Folketidende hører i dag til i storfamilien Midtjyske Medier, der er en del af Berlinske koncernen. Blandt 17 andre ugeaviser, syv dagblade og to radiostationer, er Folketidende kun en mindre del af det store mediehus i Midtjylland, men den har altid været en vigtig partner for Ebeltofts erhvervsliv, kulturinstitutionerne og ikke mindst som formidler af nyheder og debat for befolkningen i by og opland.

Og med sine tre søsteraviser Grenaa Bladet, Folkebladet Djursland og Djurslandsposten bliver hele Jyllands næse godt dækket ind med masser af historier om stort og småt  – både på tryk og på nettet.

”Det er ingen hemmelighed, at vi først og fremmest er med i Erhvervsklubben Fregatten Jylland for at være en lokal støtte og partner for det fantastiske skib vi har liggende nede på Fregatøen,” fortæller Marx Jøns, der som mediekonsulent på aviskontoret på Juulsbakke 14 er ansigtet udadtil, når læsere og annoncører kontakter avisen.

”Men det handler også om, at vi gennem vores relationer til erhvervslivet kan være med til at eksponere fregatten og skabe kontakter, der går begge veje,” understreger han.

Medlemskabets direkte fordele har Folketidende tidligere draget nytte af – og agter at gøre det fremover.

”Gennem blandt andet de fribilletter vi råder over har vi mulighed for at tilrettelægge læserarrangementer for for eksempel Randers Amtsavis og Aarhus Stiftstidendes abonnenter, og vi har før benyttet Fregatmuseets auditorium og kommer helt sikkert til at gøre det igen ved arrangementer i fremtiden,” spår Marx Jøns, der forestiller sig, at andre virksomheder også kunne fristes til at gå ombord i de fordele et medlemskab af fregattens erhvervsklub fører med sig.   

72 styk Fregatten Jylland - ja tak, var der andet?

”Jeg finder, at bevarelsen af Fregatten Jylland er meget vigtigt, så vi støtter gerne formålet,” siger manden, der har solgt Fregatten Jylland til interesserede købere i både Danmark og udlandet adskillige gange!
Det kan lyde lidt paradoksalt, men Christian Elbro Jensen mener ikke desto mindre, at ’Jylland’ hører hjemme i tørdokken i Ebeltoft og skal passes rigtig godt på. For når han insisterer på at sælge fregatten er det i form af små skibsmodeller til pynt i reolen eller på kaminhylden.
Christian Elbro Jensen har kaptajnskasketten på i firmaet Godtbergsen A/S, der har specialiseret sig i at producere og sælge gaveartikler og souvenirs til gavebutikker og turisterhvervet. Og netop inden for det maritime er firmaet, der holder til i Hejlsminde i Sønderjylland, meget leveringsdygtige. Adskillige modeller af ’Jylland’ og andre berømte skibe samt maritime effekter har Godtbergsen A/S fået produceret og markedsført gennem årene.


Seks til syv af de i alt 16 ansatte er travlt beskæftigede med at sælge firmaets brede varesortiment mens Christian Elbro Jensen selv oftest er på farten for at finde sjove og spændende ting rundt om i verden. 
Faste leverandører i blandt andet østen står klar til at levere ikke bare skibsmodeller men et hav af andre varegrupper, enten som standardvare eller efter nøjagtige oplæg fra Godtbergsen A/S og deres kunder.
Alt fra smykker, keramik, messingvarer over legetøj, metalskilte og figurer til våbenkopier og nøgleringe er sammen med de maritime varer at finde blandt de over 8000 varenumre, der kan bestilles fra virksomhedens 6000 kvadratmeter store lager og administration i Hejlsminde.    


Og når nu der er så godt salg i den gamle fregat, fandt Godtbergsen A/S det naturligt at blive en del af Erhvervsklubben Fregatten Jylland.    

”Når vi to dage i februar kan lave Fregatmuseets auditorium om til udstillingshal, så er det jo en af flere fordele vi nyder godt af i erhvervsklubben,” fortæller Christian Elbro Jensen.

Den lille salgsmesse i auditoriet er tiltænkt firmaets kunder i det østjyske, og netop Godtbergsen A/S’ kunder og forretningsforbindelser er også blandt dem, der nyder godt af erhvervsklubben. For når man har at gøre med salg af kopien til daglig, så falder en fribillet til originalen som regel i rigtig god jord.

FJ_ERHVERV 013.jpg

Som medlem af Erhvervsklubben Fregatten Jylland inviteres virksomheden til udstillingsåbninger, events og årligt tilbagevendende arrangementer. Derudover ydes der rabat på entré, leje af lokaler og køb af varer i museumsbutikken. Årligt kan du vælge mellem 3 forskellige gratis arrangementer. 

En grafisk sværvægter er med ombord

”Der er overraskende meget med i den fordelspakke man får når man er medlem af Erhvervsklubben Fregatten Jylland”.

Ordene kommer fra en mand, der ved hvad han taler om. Finn Poulsen er nemlig kontaktchef hos en af de store og meget alsidige spillere i Danmark når det gælder grafiske løsninger: Johnsen Graphic Solutions i Grenaa. Hos dem er der også meget i tilbudspakken når kunderne henvender sig. Firmaet tager fat helt fra begyndelsen på idé-stadiet og hjælper kunden igennem design-fasen, sørger for trykning, pakker varen og distribuerer den.

Med egen reklame- og webafdeling og omfattende produktionsfaciliteter for både tryk, print samt laserudskæring får kunden det optimale resultat – og kan oven i købet få produkterne opbevaret på lager inden Johnsen pakker og sender dem af sted til aftalt tid. Gaver og reklameartikler kan Grenaa firmaet med 65 ansatte og en omsætning på over 90 millioner kroner, også tage sig af, og er der virkeligt noget at fejre er Johnsen Graphic Solutions også leveringsdygtig i flag af alle nationaliteter og bannere af alle slags.

Virksomheden på Bakkehegnet i Grenaa har netop på grund af sin store alsidighed opbygget en omfattende kundeskare i hele landet. Blandt dem flere af de store landsdækkende detailkæder, men det betyder ikke, at man har glemt det nære.

”Vi sponsorerer flere attraktioner i lokalområdet,” forklarer Finn Poulsen, der mener, at synlighed på hjemmebanen er vigtig, selv om man opererer i hele landet.

”Derfor er vi også med i Fregatten Jyllands erhvervsklub. Vi vil gerne give en hånd med og samtidig opnår vi mulighed for at mødes og sparre med andre erhvervsvirksomheder. Og de fantastiske rammer som fregatten tilbyder for arrangementer og events finder man jo ikke andre steder i landet,” understreger Finn Poulsen.     

Økonomistyring på sikker kurs

”Fregatten Jylland bruger os når de skal navigerer deres økonomiske forretninger på plads, så vi fandt det naturligt også at støtte dem gennem et medlemskab af Erhvervsklubben Fregatten Jylland”.

Når regnskaber, fakturering, kontingentindbetaling og andre bogholderiopgaver skal sikkert i havn på Fregatøen, så sker det med hjælp fra firmaet Skanderby A/S. Derfor lå det lige for, for indehaver Michael Skanderby at blive en del af det firmanetværk som det gamle krigsskibs erhvervsklub udgør.

Skanderby A/S er specialister i Microsoft Dynamics NAV, eller Navision, som økonomistyringssystemet oprindeligt hed, og hos Skanderby er man bevidst om, at økonomistyring er livsnerven i virksomhedernes drift. Derfor gør man meget ud af at hjælpe kunderne i gang på den bedste måde og samtidig implementere økonomisystemet med så mange af standardfunktionerne i behold så overskuelighed og brugervenlighed ikke mistes.

”Vi laver ikke ukritisk tilpasninger i løsningerne når det ikke er nødvendigt, men begrænser det til hvor det enkelte firma må have helt specifikke behov,” forklarer Michael Skanderby.

Hos firmaet, der beskæftiger 13 medarbejdere i domicilet på Fabrikvej i Viby J, har man også løbende kundeinformation og ikke mindst en tæt og direkte kunde/konsulent kontakt i højsædet, så kunden har en hurtig og effektiv vej til løsning af eventuelle problemer.

Kurser og seminarer i brug af Navision-systemets mange muligheder er også en del af pakken Skanderby tilbyder sine kunder. Og for nyligt kunne kunderne kombinere ny viden om it-verdenens avancerede muligheder inden for lagerstyring, salgsmoms og fakturering med en rundvisning på verdens længste træskib, hvor logistikken uden tvivl blev styret på en noget mere bastant måde for 150 år siden.

”Jeg tror vores gæster nød, at kundearrangementet var lagt i rammer, der udgjorde en spændende og anderledes kontrast til Microsoft Dynamics NAV præsentationen,” siger Michael Skanderby, der ser frem til fortsat samarbejde med Fregatten Jylland.

En perfekt samarbejdspartner når fregatten skal have et løft

”Vi er stolte over, at det er os, der får lov til at hejse rundt med tingene når der skal laves reparationer på Fregatten Jylland”.

Det skinner tydeligt igennem hos afdelingschef Poul Sloth fra kranfirmaet BMS A/S, at han også selv har et stort hjerte for det gamle krigsskib i Ebeltoft. Og helt underligt er det ikke, at det er hans afdeling i Hinnerup, der står for ’det tunge’ når der skal løftes og bakses med verdens længste træskib.

BMS råder nemlig over det største og bredeste udvalg af mobilkraner i Danmark. Og drejer det sig udelukkende om en inspektion af den over 50 meter høje stormast er det rent barnemad for BMS’ største lift, der som en af verdens største ubesværet når den dobbelte højde!

Byggeriets Maskin Stationer A/S - BMS - blev etableret med Marshall-hjælp penge af den danske stat i 1953. Virksomheden voksede med byggeriet i Danmark og fik afdelinger rundt om i landet. Store projekter som renovering af taget på Københavns Rådhus og tårnet på Roskilde Domkirke bliver udført med grej fra BMS, og den spæde vindmølleindustri i begyndelsen af firserne finder også en effektiv partner i firmaet. Nedgang i byggeriet i samme periode betyder at staten skiller sig af med virksomheden og gennem en række af sammenlægninger og fusioner bliver det nye private BMS en stor spiller på markedet. I 2004 opkøbes nordjyske Kran Ringen, der ejes af familien Enggaard, og familien erhverver efterfølgende alle aktiverne i firmaet.

I dag er BMS A/S landets største på sit felt og opererer med både kraner, lifte, køreplader, baksning og egen ingeniørafdeling. Med specialkraner til vindindustrien og tungløftkraner med kapacitet op til 1350 tons er BMS med overalt i Nordeuropa, hvor der skal højde og muskler til at få arbejdet gjort. Godt 350 mand beskæftiger firmaet i dag i afdelingerne i Danmark, Norge, Sverige og Polen.

”Vi er glade for at være en del af vedligeholdelsesarbejdet på fregatten og ser frem til et fortsat samarbejde i årene der kommer,” siger Poul Sloth, der også roser de arrangementer BMS har deltaget i gennem erhvervsklubben og de muligheder medlemskabet giver for at tilbyde kunderne nogle helt specielle oplevelser.

 

Den gamle ejer er selvskreven i klubben

”Hver dag præcist kl. 12.00 blev Fregatten Jyllands salutkanon affyret efter melding fra den trådløse telegraf på Eiffeltårnet, således at borgerne i Bjerre Herred kunne stille deres ure”.
På Palsgaard nord for Juelsminde erindrer man stadig med stolthed, da herregården og dens ejer var synonym med den gamle fregat – og med dens redning for eftertiden.


Godsejer Einar Viggo Schou skriver nemlig et vigtigt kapitel i Fregatten Jyllands historie, da han i 1912 køber det ophugningstruede skib og frem til sin død i 1925 lader det opankre som telegrafistation og turistattraktion – og som hyldest til sin far, der var 1864 veteran – i den smukke Sandbjerg Vig tæt på Palsgaard. 
Men Schou var ikke bare pioner når det gjaldt bevaring af danske nationalklenodier, han var også pioner på fødevareområdet og opfandt i 1917 verdens første kommercielle emulgator. To år efter grundlægger han på Palsgaard en virksomhed, der i dag er med helt fremme i den globale elite når det gælder fremstilling af tilsætningsstoffer til fødevareindustrien. 
Med godt 270 medarbejdere i Danmark og produktionsfaciliteter i yderligere fire lande, er Palsgaard A/S ikke bare dedikeret til højeste kvalitet og effektiv tilpasning af produkter til kundens behov, men har også været foregangsmænd indenfor miljørigtig produktion og social ansvarlighed – lang tid før disse begreber blev en selvfølge. 


Med margarine som det historiske udgangspunkt er Palsgaard i dag leverandør af emulgatorer og stabilisatorer til brødindustrien, mejeriprodukter, chokolade, is og mange andre fødevarer. Med over 60 patenter og stort set i mål med ønsket om at blive en fuldstændig CO2 neutral virksomhed, synes Palsgaard fremtidssikret. Præcist som dens grundlægger var med til at fremtidssikre Fregatten Jylland i sin tid. I den forbindelse er det kun rimeligt, at medlemskabet af erhvervsklubben åbner op for en helt speciel og anderledes firmaudflugt.


”Vi har planlagt en tur for alle medarbejdere i Danmark til fregatten i maj. Så skal vi på den store rundvisning og slutter af med spisning for hele personalet på kanondækket,” fortæller Koncerndirektør Birger Brix.

Han kan altså, sammen med Palsgaards øvrige besætning, gå ombord på Einar Viggo Schous gamle skib nøjagtig 90 år efter det ’udgik af Palsgaards tal’ og forlod Sandbjerg Vig.

 

KORT FORTALT

  • Som medlem i Erhvervsklubben får man hvert år adgang til at vælge mellem tre arrangementstilbud, hvor Fregatmuseets unikke lokaliteter stilles gratis til rådighed.
  • Endvidere giver medlemskabet ret til en række adgangskort, fribilletter, rabatordninger, arrangementsinvitationer og PR fremmende foranstaltninger mm.
  • Et medlemskab i Erhvervsklubben Fregatten Jylland er samtidig en måde at fortælle kunder og samarbejdspartnere, at man støtter op om Danmarks maritime kulturarv i form af verdens længste træskib.   

Du er velkommen til at kontakte os, hvis du ønsker yderligere information om vores erhvervsklub

Pris: 15.000 kr. årligt