Back to All Events

Søværnets dag

S�v�rnets dag, Fregatten Jylland

Den 9. maj fejrer Søværnet traditionen tro sin nationale mærkedag, som hvert år markeres med et stort program på Fregatten Jylland. Datoen den 9. maj er valgt, da det er årsdagen for søslaget ved Helgoland i 1864, hvor Fregatten Jylland sammen med fregatten Niels Juel og korvetten Heimdal i en to timer lang kamp besejrede en østrigsk-preussisk eskadre på fem krigsskibe. Rundt om i Danmark står der mange mindesmærker om krigen i 1864, men Fregatten Jylland er det eneste bevarede minde om den danske flådes indsats. Til trods for at danskerne tabte krigen, står krigen stadig som et symbol på, at Danmark var en stærk søfartsnation, hvis flåde evnede at skabe respekt. 

Årsdagen markeres samtidig i Kristianssand i Norge, hvor de danske skibe gik i havn efter slaget, og hvor de 13 dræbte søfolk fra Fregatten Jylland er begravet. 

Festdagen holdes i Ebeltoft, hvor Søværnets Tamburkorps giver musik og opvisning på vej ned til Fregatten Jylland, hvor er tattoo-opvisning. Tattooet er en scenografisk opvisning i præcision og en eksercits langt ud over det sædvanlige. Ud over opvisningerne vil Kommandør N.A.K Olsen holde tale, og Orlogsskibet Nymfen vil være til stede og holde åbent skib, så alle kan se fartøjet og dets indretninger. Kanonsalutter, rundvisninger og meget andet er også på programmet, så dagen kommer ikke til at gå stille for sig.

Program: 

Kl. 08.00-10.00: Patruljefartøjet NYMFEN ankommer til Fregathavnen
Kl. 11.00: Søværnets Tamburkorps marcherer fra Sundhedscenteret gennem byens gader ad ruten Nørrebakke, Adelgade, Overgade, Kirkegade, Nedergade og Juulsbakke til Torvet. 
Kl.11.25: Søværnets Tamburkorps musicerer på Torvet
Kl. 11.35: Parade med Søværnets Tamburkorps, Faneborg og Søværnspersonale. Marcherer fra Torvet til Fregatten Jylland
Kl. 11.45: Paraden ankommer til Fregatten Jylland. Paraden, Faneborg og tamburkorpset tager opstilling til med efterfølgende tattoo. 
Kl. 11.55: Velkomst ved Fregat-institutionens bestyrelsesformand, Ole Bjerregaard og Søværnets hilsen ved Kommandør N.A.K Olsen. 
Kl. 12.15: "Dansk Løsen" Kanonsalut fra Bastionen ved Søværnets Salutkommando
Kl. 12.30: Skafning på batteridækket for indbudte gæster
Kl. 14.00-16.00: Åbent skib på Patruljefartøjet NYMFEN
 

Earlier Event: May 8
Kanonskud
Later Event: May 14
Rundvisning