Back to All Events

Pinsen


15 mand på en dødmands kiste…

Kanon Pinse på Fregatten Jylland med hemmeligheder og gamle skatte

I Pinsen bliver seks af det gamle skibs hemmelige nøgler fundet af publikum. De gemmer historier med et fortryllende gyldent skær, en duft af sortkrudt eller et strejf af saltvand og havgus.

Alle kender Fregatten Jylland, men vidste Du at skibet er fuldt af hemmeligheder?

Fregatten Jylland har dannet rammen om talrige eventyr. Nogle er fra den tid, da skibet og dets besætning drog i krig eller sejlede over verdenshavene på de store togter for konge og fædreland, men der er også et hav af eventyrlige historier, fra dengang soldater og senere skolebørn boede ombord, mens Fregatten lå forankret i Hovedstaden. Endelig er der eventyret i Ebeltoft, hvor Fregatten blev forvandlet fra havets grimme ælling til nationens stolte svane. Kun få kender hele historien, som for de fleste er en velbevaret hemmelighed. Pinsens daglige rundvisninger vil løfte sløret for skibets historie og nogle af dets spændende hemmeligheder.

Kisten fra piraternes sang

På et hemmeligt sted i bunden af det gamle skib står en såkaldt dødmandskiste fra 1700-tallet med 6 meget kraftige låse. Den slags kister mangler næsten altid nogle af nøglerne, så indholdet er ofte glemt af alle. Men i Pinsen vil det gamle kistelåg blive forsigtigt løftet, så museets gæster kan få del i de glemte skatte. En gammel søulk er kommet på sporet af, hvor i skibets mørke kroge nøglerne til kistens kraftige låse er gemt. Publikum kan på familierundvisningen være med til at opspore dem. Samtidig kan man høre spændende historier om Fregattens mange hemmeligheder.

Kanonskud, der får smilet frem på selv den hårdeste søulks barkede kinder

Med aftrækkersnoren i hånden og den gamle forladekanons indre fyldt op med knastørt sortkrudt, vil Fregattens søulke hver dag i Pinsen vise det gamle skibs kræfter, når de affyrer ildsprudlende og rungende skud ud over Ebeltoft vig. Det er altid et spændende øjeblik, når publikum er kommet på plads, og der bliver talt ned til affyringen af Fregattens tunge skyts. Forinden har publikum selv været med til at lade og bakse den tre tons tunge kanon på plads i kanonporten.

De gode gamle dage på havet, som ofte var temmelig barske, er af tidens tand blevet gnavet til lutter gode historier. Men her bliver det ikke ved snakken. Det slutter altid med et brag!

Dagligt program:

10.30 Rundvisning, gå ombord i skibets historie.

11.30 Kanonshow, hør om gamle våben og kanoner

12.00 Kanonskud, et rigtigt skud med ild, røg og brag

12.10 Familierundvisning: find de seks nøgler

12.50 Rebslagning, vær med til at lave reb

14.00 Rundvisning, gå ombord i skibets historie.

15.00 Kanonshow, hør om gamle våben og kanoner

15.30 Kanonskud, et rigtigt skud med ild, røg og brag

Earlier Event: May 18
Åbent 10:00 - 17:00
Later Event: May 26
Åbent 10:00 - 17:00