Back to All Events

Håndværk på Fregathavnen i Bededagsferien


Håndværk og historie

Nyd duften af beg og nysavet egetræ, når de gamle håndværk vises frem i Bededagsferien. Uddannelserne til bådebygger og sejlmager findes stadig, men de steder hvor de gamle håndværk fra træskibenes tidsalder stadig holdes i hævd bliver stadig færre. Et af dem er Fregathavnens skibsværft, hvor verdens længste træskib og mange andre historiske fartøjer stadig vedligeholdes og repareres. I Bededagsferien kan man komme bag kulisserne for at se nærmere på de udfordringer og opgaver de gamle teknikker og arbejdet med træskibene giver. Det er spændende arbejde med de levende materialer og man er velkommen til at deltage i arbejdet.

Mange af de forskellige byggeteknikker har historie og traditioner langt tilbage. Det var klinkbyggede træskibe, der i 882 bar den fredløse Erik over Bredefjord fra hans gård på Island og vestpå i søgen efter Gunbjørns Fjeld og til opdagelsen af det nye grønne land. Da Columbus rejste sejlene ved Palos havn 1492 og drog ud i det ukendte på den anden side af horisonten i søgen efter jordens krumning og genvejen til Indien, var hans lille flåde Santa Maria, Niña og Pinta alle kravelbyggede. Fagudtrykkene, traditionerne og byggeteknikkerne er mange. Heldigvis er det håndværkerne selv, der viser rundt og forklarer i Bededagsferien på Fregathavnen.

På havnen kan man hver dag i ferien være med til at slå reb, kalfatre og meget andet. Her kan man få et førstehåndsindtryk af det hverv og de teknikker der er blevet forfinet lige siden de gamle kystkulturers første stammebåde. Den specielle duft af kalfatringsbeg og friske høvlspåner er tilgængelig for alle i Bededagsferien. På Fregathavnen kan man derfor både leve op til Benedikt af Nurcias regel, bed og arbejd, og få en herlig, lærerig og morsom bededagsferie mellem havnens historiske skibe. 

Earlier Event: April 7
Åbent 10:00 - 16:00
Later Event: May 4
Åbent 10:00 - 17:00