Back to All Events

"Sænk Skibene!" - 29. august 1943

Foredrag på Fregatten Jylland

 En invitation fra og et samarbejdemed Fregatten Jylland har resulteret i 3 foredrag, der alle på en eller anden måde fortæller om Danmarks dramatiske historie på baggrund af det omgivende hav, og den skibsfart og flåde, der er knyttet til denne historie.

Dato: 3 onsdage: 5/9, 3/10, 14/11
Tid: 19 – 21
Pris: 300 kr. for samlet tilmelding
Pris: 100 kr. enkeltvis – oplys dato ifm. tilmelding
Sted: Auditoriet i Museumsbygningen ved Fregatten Jylland 

29. august 1943

”Sænk Skibene!” Sådan lød viceadmiral Aa. H. Vedels ordre, da han om morgenen den 29. august 1943 fik besked om, at tyske tropper var i færd med at trænge ind på flådens hovedbase på Holmen. 

Ordren markerede det endelige brud med tre års samarbejde med den fjende, der siden 9. april 1940 havde holdt Danmark besat. 

Vedels ordre satte fra morgengryet den 29. august gang i en aktion, hvor det i lykkedes Søværnets personel at sprænge eller på anden måde ødelægge hovedparten af flådens skibe. Desværre blev det ikke uden tab. Syv danskere betalte således denne dag den højeste pris for deres indsat for Danmark og Søværnet. 

Marinehistorikeren Søren Nørby beskriver Søværnets historie fra ”skammens dag” den 9. april 1940 og frem til den dramatiske augustdag i 1943, hvor samarbejdspolitikken brød sammen. Han fortæller om flåden, der sænkede sig selv, og giver her ordet til personer, der var med, og dermed var med til at sikre, at Danmark efter krigen blev talt mellem Tysklands fjender.

 

 

Earlier Event: October 29
Dagens Aktiviteter
Later Event: December 1
Dagens Program