Back to All Events

5. Maj markering af befrielsen

Keld Holm og Nicolaj Wammen markerer befrielsen 5. maj til søs og ved Fregatten Jylland

Halvfjerdsåret for befrielsen fejres med bavne-bål, taler og en flot delegation af træskibe fra Tunø til Fregatten Jylland, med forsvarsministeren og bispen i spidsen.

Mindehøjtideligheden starter allerede tidligt om morgenen i Århus, hvor den lille flotille af forskellige historiske skibe afgår med kurs mod Tunø. Her holdes dagens første tale og dagens første store bål antændes. Når flammerne springer fortsætter turen til forbi Ballebjerg på Samsø, hvor endnu et stort bål tændes. Når Sletterhage rundes tændes endnu et bål på Ellemandsbjerg, det højeste punkt på Helgenæs. Sidst på eftermiddagen ankommer den lille umage flok til Fregatten Jylland. Bavne-bålene tændes undervejs, ligesom man mener de blev det i vikingetiden, for at sende et signal videre over store afstande. På denne måde er arrangementet en allegori over budskabet om den 70 år gamle befrielse.

 Spændende taler og flotte fartøjer i Fregathavnen

På fregathavnen byder Fregattens direktør Benno Blæsild velkommen til delegationens deltagere, til de fremmødte på pladsen og til talerne ved 5. maj arrangementet. Det er Syddjurs Kommunes borgmester Claus Wistoft, forsvarsminister Nicolaj Wammen og Biskop i Århus Stift Kjeld Holm.

Med til den flotte højtidlighed og talerne i Ebeltoft hører endnu et stort bål midt i havnebassinet, der vil være det sidste i rækken. På Fregathavnen kan man nyde stemningen og talerne og der kan endda fås kaffe, kage, øl, vand og pølser mellem de spændende taler, der flot markerer 70 året. Arrangementet sluttes af med at Aarhus Jazz Orcestra spiller en række meget smukke numre af Carl Nielsen. Man kan også nå at kaste et blik på de meget fine historiske fartøjer, der sejler med flotillen, før den ved 20.00 -tiden igen drager af med kurs mod Århus. Kom og vær med, der er gratis adgang på pladsen og plads til alle i forbindelse med arrangementet. 

Earlier Event: May 4
Åbent 10:00 - 17:00
Later Event: May 9
Søværnets Dag 9. maj