Fregatten Jylland havde torsdag eftermiddag besøg af rigtige prinser og prinsesser.

 

Kronprinsfamilien kom sejlende til Fregat-havnen og deltog sammen med fregattens øvrige gæster i rundvisning, rebslagning og kanonshow.

Familien deltog i at slå et 10 m langt reb, der efterfølgende blev til fire sjippetov.

Under rundvisningen var spørgelysten stor. Både om slaget ved Helgoland i 1864, men også om livet ombord. Kronprinsfamilien besøgte også de kongelige saloner ombord, indrettet som da Fregatten Jylland sejlede som kongeskib fra 1874-1876.

Her kunne de unge prinser og prinsesser ved selvsyn sammenligne datidens forhold med nutidens ombord på Dannebrog.

Efter rundvisningen var der kanonshow, hvor prinser og prinsesser sammen med andre børn i en kort tid var indrulleret som kanonerer på Fregatten Jylland.

Besøget sluttede med et ægte kanonskud, der i dagens anledning blev affyret af H.K.H. Kronprinsen.

”Det var en stor fornøjelse at have besøg af kronprinsefamilien og opleve hele familiens interesse for fregattens historie,” fortæller direktør Lars H. Olsen.

”Og der er helt sikkert nogle børn, der fik en oplevelsen – både kongelige og andre.”

H.K.H. Kronprins Frederik tænder lunten

H.K.H. Kronprins Frederik tænder lunten

Familiefoto af Kronprinsparret

Familiefoto af Kronprinsparret

Sankt Hans på Fregatten Jylland

Igen i år slår Fregatten Jylland dørerne op til en folkelig Sankt Hansfest på fregathavnen i Ebeltoft. Med udsigt til den nedadgående sol over vigen, bydes alle velkommen til fællessang, Sankt Hans bål, grill, live-musik og båltale v/ Viceborgmester og formand for kommunens udvalg for Plan, Udvikling og Kultur Kirstine Bille.

Der er gratis adgang for alle når Fregatpladsen åbner. Der vil være mulighed for at medbringe sin egen mad og grille på de opstillede grill. Der sælges øl, vand, kaffe og kage, som i de tidligere år bliver der også serveret helstegt skibsgris med kartoffel- og grøn salat.

Madbilletter sælges i forsalg fra Fregatten jyllands butik fra mandag
den 19. juni kl. 10 - efter "først til mølle" princippet, 300 stk.

Pris pr stk. kr. 75,-


Program:

  • 1700 - Fregatpladsen åbner (gratis adgang)

  • 1830 - Den helstegte skibsgris serveres

  • 1900 - Musik på kajen v/ Sunny Side Swing

  • 2000 - Indvielse af "The Island"

  • 2030 - Båltale v/ Kirstine Bille

  • 2045 - Fællessang

  • 2100 - Sankt Hans bålet skydes i gang

The Island bliver søsat til sankt hans

The Island bliver søsat til sankt hans


Stort Aarhus 2017-projekt i Ebeltoft: Flydende skulpturelt mødested for kultur, natur og bevægelse

Fregatten Jyllands håndværkere klør på i disse dage for at få den flydende platform for kulturelle oplevelser klar til indvielse sankthans aften i Ebeltoft. Platformen, The Island, er i sin formgivning inspireret af de græske amfiteatre. Den bygges op af tømmer, som i værftshallen samles med nogle af de teknikker, som de gamle skibstømrere brugte.

"Man kan se The Island som skibstømrernes gave til Ebeltoft. Vores håndværkere har i en kreativ proces arbejdet tæt sammen om at genfortolke de gamle teknikker her i byggeriet. Det bliver et kunstnerisk samlingspunkt på vandet," fortæller driftschef Bo Jessen Fogh Laursen, Fregatten Jylland.

Som eksempel bliver siddepladserne rundet af som en såkaldt hajkutter-hæk, og rundt om scenens cirkel bygges platformen op i samme teknik, som kendes fra Fregatten Jyllands midtspant - det tværsnit, man ville kunne opleve, hvis man skar fregatten over på tværs.

Plads til 70 tilskuere

The Island bliver klar til indvielse sankt hans aften.

"Vi har gjort meget ud af forarbejdet, så nu begynder arbejdet at gå hurtigt," fortsætter driftschefen. Parterne bag The Island er Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Nationalpark Mols Bjerge, Syddjurs kommune og Fregatten Jylland.

På The Islands tilskuerpladser bliver der plads til cirka 70 personer. Desuden kan man i kano eller kajak sejle ind til platformen, og man kan sidde langs scenens cirkel og plaske med fødderne i vand.

Platformen, der gentænker søvejene og Ebeltoft Vig som arena for nyskabende kulturmøder, kan fx bruges til kunst og kultur, sport, leg, debat, formidling, møder m.v. Der er allerede - foruden sankthans aften - flere arrangementer på bedding - alle med afsæt i begreberne kultur, natur og bevægelse.

"Og så er det jo vigtigt, at platformen bliver brugt i byens billede. Den kunne fx være mål for en picnic eller et ideelt sted at sidde og nyde dagens sidste soltimer," foreslår Bo Jessen Fogh Laursen.

24. juni får The Island sin endelige plads ved siden af Fregatten Jylland, i forlængelse af Jernbanegade.

The Island bygges op i Fregatten Jyllands store værftshal, og når pontonerne ankommer, flyttes byggeriet ud i det fri gennem porten bagerst i billedet.

The Island bygges op i Fregatten Jyllands store værftshal, og når pontonerne
ankommer, flyttes byggeriet ud i det fri gennem porten bagerst i billedet.

The Island bygges op af tømmer, som samles med nogle af de teknikker, som de gamle skibstømrere brugte. Siddepladserne er fx rundet af som en såkaldt hajkutter-hæk

The Island bygges op af tømmer, som samles med nogle af de teknikker,
som de gamle skibstømrere brugte. Siddepladserne er fx rundet af som
en såkaldt hajkutter-hæk

Model af The Island. Værket i fuld størrelse indvies sankthansaften, 23. juni.

Model af The Island. Værket i fuld størrelse indvies sankthansaften, 23. juni.

Visionen for The Island:

Med The Island genskabes et forum, hvor moderne mennesker kan erhverve sig kulturelle, kunstneriske og sociale erfaringer – også på den del af landkortet, der er dækket af hav.

Projektet, der har ændret sig undervejs i processen, aktiverer og levendegør lokalområdets maritime kulturarv med tilføjelsen af en arkitektonisk og funktionel spændende oplevelses- og kulturramme i ”det blå byrum”.

Havet skal åbnes, og tilgængeligheden til vandet og aktiviteter på vandet skal sikres. The Island skal fungere som krydsfelt for oplevelser og erkendelser og som ramme om nye måder at arbejdemed kunst, kultur og kreativitet på.

The Island bliver et kulturelt og kulturhistorisk eksperimentarium, som udnyttes i samarbejde med kulturaktører og kommunens kulturafdeling.

The Island vil være et pilotprojekt for realiseringen af flere ”kulturøer” fremover i andre havne.

Med det aktuelle politiske fokus på havneomdannelse og kommunale planer om at få havn og by til at hænge bedre sammen, vil The Island kunne bidrage som et nytænkt indspark til udviklingen af disse planer.

….


Kontakt for yderligere information:
Lene Bjarke Skov
Teamleder
Syddjurs Kommune, Kultur og Sekretariat

Direkte +4587535053
Mobil +4521790474

lbsk@syddjurs.dk

30 procents fremgang på Fregatten Jylland

Pressemeddelelse

 

30 procents fremgang på Fregatten Jylland

 

For at imødekomme den store interesse, har vi valgt at udvide muligheden for at besøge Fregatten Jylland om aften.

Publikum kan derfor besøge Fregatten Jylland i solnedgangen hver onsdag helt frem til den 31. august 2017!

 

Tilløbsstykke

Foråret 2017 har indtil videre bragt knap 10.000 besøgende til Fregatten Jylland. Det er 30 % flere end 2016. Navnlig Fregatten Jyllands samarbejde med Aarhus 2017, har fået de besøgende til at strømme til. ”Det er særligt østjyderne og de udenlandske turister, der indtil videre har valgt at slå vejen forbi Fregatten, hvilket i høj grad kan tilskrives vores samarbejde med Rethink 2017 kampagnen” udtaler Projektchef Bo Jessen Fogh Laursen.

Udstillingen af de seks lanterneskibe fra åbningen af Kulturhovedstad 2017, har trukket mange besøgende. I aftentimerne står de smukke skibe oplyste i den dæmpede belysning.

Den stemningsfulde og rolige atmosfære, der hersker i museumshallen i skumringen, giver den besøgende en helt unik oplevelse og tilføjer et ekstra lag til museumsbesøget.

 

Udflugtsmål

”På Fregatten Jylland føler vi et ansvar for, at imødekomme turisternes behov, for et levende, aktivt og tilgængeligt kulturliv i Ebeltoft, også i aftentimerne” udtaler Projektchef Bo Jessen Fogh Laursen.

Med de udvidede åbningstider får lokale og turister mulighed for at nyde en aften på Fregatten og opleve det helstøbte maritime miljø på havnefronten.

Tag madkurven med og nyd aftensmaden, en kold Fregat-øl eller en is på kajen, med udsigt til Ebeltoft Vig og verdens længste træskib!

 

Onsdage holder Fregatten Jylland åbent kl 10-21!

 

For mere information:

Projektchef

Bo Jessen Fogh Laursen

Tlf.: +45 8752 1868

E-mail: bo@fregatten-jylland.dk

 

Fregatten Jylland får ny direktør

Lars H. Olsen bliver direktør for Fregatten Jylland.

Det er en erfaren og udviklingsorienteret leder, der fra den 1. maj får ansvaret for at videreudvikle Fregatten Jylland.

Lars H. Olsen har gennem flere år arbejdet med samfunds- og turismeudvikling, og var som direktør for Videncenter for Kystturisme med til at skabe fornyet fokus om turisterhvervet, bl.a. gennem udpegningen af ’20 særlige feriesteder’, hvor Ebeltoft er en af disse destinationer.

”Jeg glæder mig til at være leder for en organisation med engagerede og dedikerede medarbejdere,” siger Lars H. Olsen.

”Fregatten Jylland har stor national kulturhistorisk værdi og er en væsentlig del af Ebeltofts identitet. Min opgave bliver at videreudvikle Fregatten Jylland i et oplevelsesøkonomisk marked, der er præget af både samarbejde og stærk konkurrence lokalt, nationalt og internationalt. Det ser jeg frem til sammen med bestyrelsen, medarbejderne og alle andre, der har veneration for Fregatten Jylland,” uddyber Lars H. Olsen.

”Det er en enig bestyrelse, der har besluttet, at ansætte Lars H. Olsen som vores nye direktør, ” siger Ole Bjerregaard, Fregatten Jyllands bestyrelsesformand.

”Vi søgte en direktør for en arbejdsplads i en rivende udvikling. En direktør med høje ambitioner, strategiske visioner og lyst til at præge udviklingen på Fregatten Jylland. Det er jeg sikker på, at vi har fået i Lars H. Olsen,” fastslår Ole Bjerregaard.

Lars H. Olsen er Master of Public Management – Strategic Management og kommer med mange års leder- og direktørerfaring fra både den offentlige og private sektor.

De seneste to år har Lars H. Olsen arbejdet som selvstændig udviklingskonsulent og redaktør på lokalavisen Fanø Posten.

Fra 2012-2014 var Lars H. Olsen direktør for Videncenter for Kystturisme, der var en tidsbegrænset organisation etableret af Erhvervs- og vækstministeriet.

I perioden 2005-2012 var Lars H. Olsen kommunaldirektør i Fanø Kommune og fra 2003-2005 personalechef i Dragør Kommune.

Fra 1986 til 2003 har Lars H. Olsen haft lederstillinger i IBM, Deloitte og Rambøll, hvor opgaverne primært har været salg og marketing inden for outsourcing og udlicitering at IT.

 

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til:

Direktør Lars H. Olsen tlf. 53 68 53 40

Bestyrelsesformand Ole Bjerregaard tlf. 61 10 48 23 

Det højeste antal gæster på Fregatten i uge 7 – nogensinde.

Vinterferien er gået over al forventning på Fregatten Jylland med den nyåbnede udstilling ”Vikingerne kommer”. Siden åbningen har hen ved 3.000 gæster aflagt Fregatten et besøg og i tilgift kunnet se de flotte vikingeskibe fra åbningen af Kulturhovedstad Aarhus 2017.

Foto: hans Ringmacher

Vikingerne bliver! - vikingeskibene fra Aarhus kulturhovedstad bliver på Fregatten Jylland.

Vi indfører onsdag som ugentlig dag med aftenåbent i februar og marts. Vi ønsker hermed at gøre det muligt for endnu flere at se skibene i deres rette element - mørket. 

”Vi er utrolig glade for den enorme interesse den sanselige udstilling har vakt”, udtaler projektchef Bo Jessen Fogh Laursen, og fortsætter: ”Skibsbygningskunsten stammer helt tilbage fra vikingetiden, så når de ”nye vikingeskibe”  bliver sat ind i en ramme her, hvor vores skibsbyggere går og arbejder med træ ved siden af, så er det en påmindelse om, hvem vi var og er som nation. Jeg synes, at skibene står godt ved siden af Fregatten. Og i al ydmyghed synes vi de er kommet hjem. Kommet hjem til det sted de “forlod”, altså skibsvæftet, hvor de igen er klar til at stævne ud når tid er. 

Tidligere:

Vikingerne Kommer! Sådan har det sikkert lydt, når de udsmykkede skibe er blevet set i horisonten, af befolkningen i vikingetiden. Tirsdag den 31. januar lød råbene igen, 

da lastbil efter lastbil kørte ind af porten her ved Fregatten Jylland - de seks vikingeskibe som mange nok husker fra den fantastiske kulturby åbningsceremoni.De seks vikingeskibe er bygget i Aarhus af frivillige i samarbejde med et hold britiske kunstnere fra The Lantern Company.

Vinterdage på Fregatten i røg og damp

Her i de kolde vintermåneder, når plandsen lugter af varm tjære og dampen fra svedekisten, stiger mod den frostklare himmel, ved man at Fregatten Jyllands skibstømrer er i gang med at udskifte planker i fregatten jyllands klædning,

Råd og tidens tand gør det nøvendig fra tid til anden, at udskifte planker i skibet. Det lyder som en nem opgave, ligesom når man skiftet et brædde på sit hus. Men når dimensionerne på plankerne 4"x3"x6 meter og skibet krummer, bliver det at skifte en planke en besværlig og tidskrævende opgave.

For at man kan bøje en planke på plads i skibets klædning, bliver man først nød til at blødgøre træet. Til brug for dette anvendes en "svedekiste", i en svedekiste opvarmes planken med vanddampe, denne kogningsproces opløser de naturlige limstoffer som findes i træet og gør derfor planken bøjelig. Når planken er "kogt" færdig, skal den indsættes i klædningen, her skal håndværkerne havde fart på, tiden tikker fra det øjeblik svedekisten åbnes. Træet begynder at nedkøle og blive stift igen. Når planken sidder på sin plads skal der kalfatres og beges, dette gøres for at holde skibet tæt.

De gamle skibstømres tommelfingerregel på hvorlænge man skal "svede/koge" træet er: en time pr tomme.

Rom fra Vestindien og afskær fra Stokken

En ny rom med masser af historie

Smag på livet på Fregatten Jylland i 1800-tallet og vær med til at bevare Fregatten til eftertiden. I 1886 stævnede Fregatten Jylland ud på sit sidste togt. Turen gik til de Dansk-Vestindiske øer (de nuværende Virgin Islands), og var det femte togt i alt til denne del af verden.

På øen Skt. Thomas boede en apoteker ved navn Albert Heinrich Riise. Han fremstillede, udover diverse former for medicin, også rom efter egen opskrift, som han leverede til den danske flåde, når de anløb ved Skt. Thomas. Romproducenten A.H. Riise laver rom efter Apotekerens egne gamle opskrift, som han udviklede gennem forsøg med de planter, han samlede rundt omkring på de Dansk-Vestindiske øer.


Fregatten Jylland er altså en autentisk rom som den, de søfarende i 1800-tallet kunne hjembringe fra Skt. Thomas. Når du køber en flaske Fregatten Jylland Danish Navy Rum støtter du bevaringen af Fregatten Jylland med 10 kr. Fregatten Jylland Rom er skabt i et samarbejde mellem Fregatten Jylland, A.H. Riise Rom, Mac Y spiritus og Hos Walter.


DSC_8914_1200x800.jpg

Fregattens fast Stok ser stor værdi i at undgå spild af egetræs plankerne og har derfor forvandlet afskæringerne til flotte, håndlavede og ikke mindst personlige træprodukter.

Produkterne er lavet af det samme træ, som bruges til at vedligeholde Fregatten.
Alle produkter er udstillet i vores butik.
 

Det Flyvende Kuffertcirkus på Fregatten Jylland

Fredag den 20/10 gæster Søren fra Det Flyvende Kuffertcirkus Ebeltoft. Søren optræder med jonglering, balance, en lille smule magi og en frygtelig masse snak. I nogle af numrene bliver der brug for publikums hjælp og efter forestillingen er der cirkusskole hvor alle får muligheden for at prøve kræfter med bolde, kegler, stylter, ethjulede cykler og meget mere. Der er lagt op sjov & ballade, sved på panden og et smil på læben. Samlet varighed ca. 90 min.

Forestillingen er for alle aldre og er fra kl.14.30-15.15 herefter går det løs med selv at få lov at prøve alt det sjove.

Cirkusskole er fra kl.15.15-16.00 og man får mest ud af det, hvis man er 3 år og opefter.

Arrangementet er gratis - Adgang til museum og Fregatten Jylland efterfølgende forudsætter entré. 

Mysteriet om Søren der aldrig kom til Vestindien

Efterårsferiens ’Gys og Gru’ sender publikum på en detektivmission rundt på Fregatten Jylland

Efterårsferien på Fregatten bliver igen i år en lille smule uhyggelig.

Men hvor uhyggen ofte i disse oktoberdage er forbundet med ’den store græskarmand’, så hælder det ombord på den gamle kriger mere i retning af klabautermænd og uforklarlige hændelser. Faktisk garanteres fregatten fuldstændig græskarfri når arrangementet ’Gys og Gru’ kryber ud i selv det mindste lukaf.

For egentlig er det noget værre rod skibschef Frederik Draem står overfor den efterårsdag i 1876, hvor ’Jylland’ ellers ligger fuldt udrustet på Holmen klar til at indlede vintertogtet til Vestindien. Maskinassistent Søren Petersen er sporløst forsvundet, den uundværlige mastemønt er også væk og rygter om overnaturlige begivenheder svirrer ombord.

Selv om en del vand er forsvundet i kølvandsbølgerne siden, så vil de besøgende på fregatten i efterårsferien stadig kunne finde spor og indicier, der kan hjælpe til en opklaring af, under hvilke mystiske omstændigheder mastemønt og maskinassistent forsvandt og aldrig atter skulle ses ombord.

Publikum kan, som en bedre Sherlock Holmes – der i øvrigt også løste sit første imaginære mysterie omkring 1876 – med informationsmateriale i hånden og en god portion mod, finde spor i form af efterladte breve og forklaringer fra et større persongalleri af søfolk rundt omkring på skibet. Ved at stykke alle vidnesbyrdene sammen og udvise godt med klartænkning, kan man måske finde ud af, hvad der reelt overgik den unge Søren Petersen.

Klabautermanden er set ombord

Klabautermanden er set ombord

 

 

Udstillingen ”Prinsesser ombord” åbner på Fregatten Jylland

Udstillingen ”Prinsesser ombord” åbner på Fregatten Jylland

Fra den 23. juni kan Fregatten Jyllands gæster få det første kig på den nye permanent udstilling ”Prinsesser ombord”. Kongesalonen, der ligger på Jyllands agterdæk, er blevet indrettet i Christian IX’s kongelige stil og her er dronning Louise og prinsesse Thyra indlogeret. De var begge med på kongetogtet til Sankt Petersborg i 1876.

Read More