Fregatten Jylland får ny direktør

Lars H. Olsen bliver direktør for Fregatten Jylland.

Det er en erfaren og udviklingsorienteret leder, der fra den 1. maj får ansvaret for at videreudvikle Fregatten Jylland.

Lars H. Olsen har gennem flere år arbejdet med samfunds- og turismeudvikling, og var som direktør for Videncenter for Kystturisme med til at skabe fornyet fokus om turisterhvervet, bl.a. gennem udpegningen af ’20 særlige feriesteder’, hvor Ebeltoft er en af disse destinationer.

”Jeg glæder mig til at være leder for en organisation med engagerede og dedikerede medarbejdere,” siger Lars H. Olsen.

”Fregatten Jylland har stor national kulturhistorisk værdi og er en væsentlig del af Ebeltofts identitet. Min opgave bliver at videreudvikle Fregatten Jylland i et oplevelsesøkonomisk marked, der er præget af både samarbejde og stærk konkurrence lokalt, nationalt og internationalt. Det ser jeg frem til sammen med bestyrelsen, medarbejderne og alle andre, der har veneration for Fregatten Jylland,” uddyber Lars H. Olsen.

”Det er en enig bestyrelse, der har besluttet, at ansætte Lars H. Olsen som vores nye direktør, ” siger Ole Bjerregaard, Fregatten Jyllands bestyrelsesformand.

”Vi søgte en direktør for en arbejdsplads i en rivende udvikling. En direktør med høje ambitioner, strategiske visioner og lyst til at præge udviklingen på Fregatten Jylland. Det er jeg sikker på, at vi har fået i Lars H. Olsen,” fastslår Ole Bjerregaard.

Lars H. Olsen er Master of Public Management – Strategic Management og kommer med mange års leder- og direktørerfaring fra både den offentlige og private sektor.

De seneste to år har Lars H. Olsen arbejdet som selvstændig udviklingskonsulent og redaktør på lokalavisen Fanø Posten.

Fra 2012-2014 var Lars H. Olsen direktør for Videncenter for Kystturisme, der var en tidsbegrænset organisation etableret af Erhvervs- og vækstministeriet.

I perioden 2005-2012 var Lars H. Olsen kommunaldirektør i Fanø Kommune og fra 2003-2005 personalechef i Dragør Kommune.

Fra 1986 til 2003 har Lars H. Olsen haft lederstillinger i IBM, Deloitte og Rambøll, hvor opgaverne primært har været salg og marketing inden for outsourcing og udlicitering at IT.

 

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til:

Direktør Lars H. Olsen tlf. 53 68 53 40

Bestyrelsesformand Ole Bjerregaard tlf. 61 10 48 23 

Det højeste antal gæster på Fregatten i uge 7 – nogensinde.

Vinterferien er gået over al forventning på Fregatten Jylland med den nyåbnede udstilling ”Vikingerne kommer”. Siden åbningen har hen ved 3.000 gæster aflagt Fregatten et besøg og i tilgift kunnet se de flotte vikingeskibe fra åbningen af Kulturhovedstad Aarhus 2017.

Foto: hans Ringmacher

Vikingerne bliver! - vikingeskibene fra Aarhus kulturhovedstad bliver på Fregatten Jylland.

Vi indfører onsdag som ugentlig dag med aftenåbent i februar og marts. Vi ønsker hermed at gøre det muligt for endnu flere at se skibene i deres rette element - mørket. 

”Vi er utrolig glade for den enorme interesse den sanselige udstilling har vakt”, udtaler projektchef Bo Jessen Fogh Laursen, og fortsætter: ”Skibsbygningskunsten stammer helt tilbage fra vikingetiden, så når de ”nye vikingeskibe”  bliver sat ind i en ramme her, hvor vores skibsbyggere går og arbejder med træ ved siden af, så er det en påmindelse om, hvem vi var og er som nation. Jeg synes, at skibene står godt ved siden af Fregatten. Og i al ydmyghed synes vi de er kommet hjem. Kommet hjem til det sted de “forlod”, altså skibsvæftet, hvor de igen er klar til at stævne ud når tid er. 

Tidligere:

Vikingerne Kommer! Sådan har det sikkert lydt, når de udsmykkede skibe er blevet set i horisonten, af befolkningen i vikingetiden. Tirsdag den 31. januar lød råbene igen, 

da lastbil efter lastbil kørte ind af porten her ved Fregatten Jylland - de seks vikingeskibe som mange nok husker fra den fantastiske kulturby åbningsceremoni.De seks vikingeskibe er bygget i Aarhus af frivillige i samarbejde med et hold britiske kunstnere fra The Lantern Company.

Udstillingen ”Prinsesser ombord” åbner på Fregatten Jylland

Udstillingen ”Prinsesser ombord” åbner på Fregatten Jylland

Fra den 23. juni kan Fregatten Jyllands gæster få det første kig på den nye permanent udstilling ”Prinsesser ombord”. Kongesalonen, der ligger på Jyllands agterdæk, er blevet indrettet i Christian IX’s kongelige stil og her er dronning Louise og prinsesse Thyra indlogeret. De var begge med på kongetogtet til Sankt Petersborg i 1876.

Read More

Ny kanon til Fregatten Jylland

Ny kanon til Fregatten Jylland

Måske Danmarks flotteste kanon? En prinsesseudstilling, hvor temafarven er en sart lyserød farve, og hvor den royale stemning er gennemført, kræver sin helt rette krone på værket. Når sommerens gæster besøger Fregatten Jylland vil mødet med en sort kanon i år være skiftet ud med en sød lyserød kanon, som skal bringe smilene frem hos de besøgende og samtidig være et symbol på Fregatten Jyllands tid som kongeskib.

Read More

Jyllands Tag

I de friske efterårsdage er det amovible vintertag ved at blive rejst over vejrdækkets kanoner og tovværk. Både håndværkerne og den lille gule kran Yvonne nyder solskinstimerne på havnen. Det er anden gang taget sættes op og en række forbedringer vil gøre taget i stand til at beskytte både skib og museumsgæster endnu bedre mod vejrliget i vintermånederne. Særligt vil tagets udvidelser komme det store Julemarked til gode, da julestemningen jo trives bedst hvis det ikke er alt for køligt ombord.

Bortset fra tagets montering sidste år er det op mod 120 år siden skibet sidst lå beskyttet under sit originale tag. Skibet havde oprindeligt et tag som var en del af dets udstyr og lå opmagasineret på Holmen i sommermånederne indtil det hvert år inden vinter blev monteret. Det kom i brug mange gange i de hårde vintre, hvor Fregatten ikke befandt sig i det noget lunere Dansk Vestindien på denne årstid. Efter små 20 år i 1881 måtte det amovible tag fornys og Holmens håndværkere byggede et nyt magen til, der beskyttede skibet i de sidste aktive år. Siden har skibet været under forskellige former for tag i træ, eternit og blik. Dette nye historiske tag er derimod en rigtig og værdig efterfølger til de to første og opskriften er den samme. Hårdt slid, kraftigt kernetræ og svære udregninger. Taget er bygget af de oprindelige materialer, akkurat som når man genopbygger en historisk bil eller motorcykel. Man kan også sige at taget er en del af Fregatten selv, ligesom master, kanoner og andet af skibets udstyr.

Under de næsten hundrede sejldugsdækkede kassetter er der nu genopstået et flot rum, der ikke har været i brug i næsten 120 år og vi glæder os til at vise det frem både i åbningstiden og til Julemarkedet i december. Taget er både en flot og en praktisk del af Jylland. 

Godnat på Museet

Godnat på museet er i år Efterårsferiens uhyggelige historie, der skal opklares ombord på det gamle skib. Glæd dig til et godt gys og en svær gåde.

Klabauteren er løs, maskinassistenten er blevet opslugt og mastemønten er faldet i de forkerte hænder. Løs Efterårsferiens hårrejsende og uhyggelige mysterier i Fregattens mørke indre og se den helt nye udstilling i museumshallen.

Efterårsferien byder på et særligt program, hvor museets gæster selv kan udforske skibet og finde mysteriernes rette sammenhæng. På en sen aften for over hundrede år siden viste klabautermandens uhyggelige skikkelse sig nemlig på dækket. Da han forsvandt igen tog han en ung maskinassistent med sig i dybet og endnu værre, skibets mastemønt. Den mønt som lå under stormasten, for at give held og lykke på skibets togter. Hvem så klabauteren?  Hvor forsvandt han hen? Var det nu også rigtigt? – det finder museumsgæsterne ud af, når de får rollen som skibets detektiver. Museumshallens nye udstilling byder på fortællinger om 7 søhelte, der kæmpede ombord under slaget ved Helgoland. De kom fra meget forskellige kår og drog hjem til lige så forskellige steder landet over da slaget og krigen var forbi. Kom tæt på dem og følg de spændende skæbner i museets store udstillingshal.

Den hyggelige og uhyggelige aften afsluttes med en kanonsalut klokken 22.00, der med garanti skræmmer alle spøgelser og uhyrer væk, så man kan få sig en dejlig nattesøvn. 

Aftenens program:

19.00 Museet åbner

19.00-20.00: Batterichef Flint hjælper dig på Batteridækket.

20.00-21.00: Skibschef Draem beretter om mysteriet i Chefens Dagsrum.

21.00-22.00: Karl Anker skibstømrer fortæller ved Hellegaterne.

22.00: Kanonskud 

Masser af teater og eventyr for børn fra ca. 3 år

Kom og se teaterforestillingen”Hos Andersen” GRATIS på Fregatten Jylland. 13/10 kl. 10-11

Forestillingen er en buket af H C Andersens eventyr fortalt i billeder, tekst og dans, for de små. ”Hos Andersen” handler om en mand af ubestemmelig alder, der kommer forbi med sin fortællevogn. På vognen står hele hans hus. Huset, som er på størrelse med et gammelt das, er fyldt med låger, billeder og alle mulige ting. Andersen går på opdagelse i låger og billeder, som starter forskellige af H.C. Andersens eventyr op. En låge går op og ud springer en gedebuk. Andersen kaster sig overskrævs på bukken og i et vild ridt indhenter han, sine to brødre ”Halle-høj her kommer jeg”…… Prinsessen som er et postkort sidder med sin far og steger hanekyllinger, Klods-Hans får sin prinsesse. Et, to et, to Andersen marcherer som soldat rundt om vognen, og forsvinder ind i den…. En låge springer op, og vi ser ind i et dukketeater, hvor soldaten , nu som dukke, marcherer videre…. Nu får vi Fyrtøjet, med råb og skrig og fortalt som Italiensk volapyk…Andersen inviterer et barn fra publikum, op på vognen og ber’ hende om at sælge tændstikker. Andersen tænder en tændstik og fortæller en historie, en’ historie for hver tændstik.

Der er mange gode historier med i forestillingen og hvis du er ca. 3 år eller derover, er det helt sikkert lige noget for dig.  

Mange fik gåsehud ved premieren på Fregatten Jyllands Gys og Gru

Årets første vindere fundet af en overnatning ombord for hele familien

Hver eneste mørke afkrog i Fregatten Jyllands labyrintiske indre puslede af liv under kulturnatten fredag aften. For første gang slog Fregatten kanonportene op for den hyggeligt uhyggelige ”Gys og Gru på Fregatten Jylland”, og den blev godt modtaget af de mange gæster. Publikum skulle selv løse gåden om, hvorvidt det var klabautermanden, som havde taget den forsvundne maskinassistent og den manglende mastemønt.

”Konceptet er helt nyt, så vi var spændte på, om publikum forstod det, og om de ville kunne lide det”. Fortæller direktør Benno Blæsild og fortsætter: ”Det kunne de heldigvis. Vi har allerede haft de første børn fra i fredags, der har benyttet sig af, at billetten gælder hele ugen, som har slæbt en ny voksen med lørdag, for at genopleve det hårrejsende mysterium”.

Børn-ebeltoft-fragtten-jylland

Hver dag i efterårsferien trækker Fregatten Jylland en vinder blandt de, der har løst gåden. Præmien til vinderen er en overnatning i søfolkenes fodspor ombord på Fregatten Jylland i 2016 med alt betalt for vinderen og op til fem ledsagere. Der venter vinderne en tidsrejse tilbage til sejlskibenes tid, hvor mændene var af jern og skibene af træ – som gamle søfolk stadig husker det.

Vinderen af Gys og Gry konkurrencen fredag d. 9. oktober:

Jette Bugge

Havndal.

Vinderen af Gys og Gru konkurrencen lørdag d. 10. oktober:

Cecilie Lund Jørgensen

Skanderborg


Vinderene vil få nærmere besked om afviklingen af præmien pr E-mail.

En rumrejse i koncertform for børn fra ca. 3 år

Raketten letter fra Fregatten Jyllands museumshal mandag den 12/10 klokken 10.00.

Det er en rigtig hyggelig og spændende koncert for børn fra ca. 3 år. Turen går både til Merkur, Mars og Venus på vej gennem galaksen og universet. Undervejs kan der både synges og danses og til sidst lander vi på jorden igen.

Arrangementet er GRATIS og man får sin egen stjernekikkert med på rejsen sammen med Vibe Ulbrandt.

Hvis man har lyst, kan man inden arrangementet tegne en rumraket og sende den som mms eller mail på 30294148 eller vibe@lystenstone.dk , så vil man kunne se den på facebooksiden ”Vibe – Musik for børn” og den vil eventuelt blive vist til arrangementet også.

Hvis du kan lide dans, musik og sang, så kom og vær med på alletiders spændende rejser forbi planeter og stjernetåger mod fjerne galakser og firmamentet. Man er garanteret en rigtig herlig tur og en god oplevelse.

Oplev Tordenskioldgarden på Fregatten Jylland 10/10

Tordenskioldgarden er en pige- og drengegarde fra 8 år og op, som både har orkester, tambourkorps og vagtkompagni. Med flotte uniformer, musik og tattoo vil de gøre lørdagen på Fregatten til en helt speciel og festlig oplevelse.

Garden som kommer fra Frederikshavn har en spændende og lang historie, der går tilbage til 1956.

Under mottoet ”Musik skaber fest og glæde” har Garden således bibragt både byens borgere i Frederikshavn og det omkringliggende samfund mange musikalske oplevelser.

 Gennem årene er det også blevet til en hel del udlandsrejser. Garden har således spillet på Marcuspladsen i Venedig, – på Sicilien, – i Spanien, -i Frankrig og har deltaget i musikfestivaller i Spanien, Frankrig og Tyskland. Siden 1980 har Garden ligeledes været fast musikalsk indslag ved årsmøderne for det danske mindretal i Sydslesvig. Også de nordiske lande er blevet besøgt hyppigt, og mange venskaber er blevet knyttet på tværs af landegrænser.

 Vi glæder os til at se dem og lytte til deres musik ved Fregatten Jylland Lørdag 10/10