Vinterdage på Fregatten i røg og damp

Her i de kolde vintermåneder, når plandsen lugter af varm tjære og dampen fra svedekisten, stiger mod den frostklare himmel, ved man at Fregatten Jyllands skibstømrer er i gang med at udskifte planker i fregatten jyllands klædning,

Råd og tidens tand gør det nøvendig fra tid til anden, at udskifte planker i skibet. Det lyder som en nem opgave, ligesom når man skiftet et brædde på sit hus. Men når dimensionerne på plankerne 4"x3"x6 meter og skibet krummer, bliver det at skifte en planke en besværlig og tidskrævende opgave.

For at man kan bøje en planke på plads i skibets klædning, bliver man først nød til at blødgøre træet. Til brug for dette anvendes en "svedekiste", i en svedekiste opvarmes planken med vanddampe, denne kogningsproces opløser de naturlige limstoffer som findes i træet og gør derfor planken bøjelig. Når planken er "kogt" færdig, skal den indsættes i klædningen, her skal håndværkerne havde fart på, tiden tikker fra det øjeblik svedekisten åbnes. Træet begynder at nedkøle og blive stift igen. Når planken sidder på sin plads skal der kalfatres og beges, dette gøres for at holde skibet tæt.

De gamle skibstømres tommelfingerregel på hvorlænge man skal "svede/koge" træet er: en time pr tomme.