Travlhed på Fregathavnens værft

Den erfaring og ekspertise, som mange års arbejde med Fregatten Jylland har givet håndværkerne på træskibsværftet, kommer ikke kun Fregatten til gode, men også de gæstende skibe, som trænger til en kærlig hånd. Netop nu har værftet besøg af en særlig gæst; Den bevaringsværdige båd, Svalen.

Svalen, som til dagligt holder til i Hjarbæk, kom på land i Ebeltoft for tre uger siden og har lige siden fået fuld opmærksomhed fra to af Fregattens ti håndværkere, der blandt andet har udskiftet planker og ”repareret” agterstævnen. Fregatten Jyllands værft blev etableret i 1994 og er i dag et af de få i Danmark, som er specialiseret i træskibe. Den daglige omgang med den over 150 år gamle Fregatten Jylland har givet medarbejderne en sjælden erfaring og forståelse for de fornemme danske byggetraditioner. En erfaring der nu også kan ses på det bevaringsværdige fartøj Svalen.  

Det er altid spændende at få en ny båd ind, men arbejdet med Svalen har været særlig spændende, fordi det er så smukt og unikt. Hvem ved, måske er det den eneste gang, jeg får lov til at lave det
— Skibstømrer, Johnny Knudsen.

Et bevaringsværdigt skib

Svalen blev bygget på stranden i Klikhavn i 1906 og var et af de talrige kattegatbåde, der deltog i de store sildefiskerier nord for Sjælland. Den blev senere hen gradvist renoveret i forhold til tidens forhold og fik blandt andet tilføjet både større motor og styrehus. I 1970 blev Svalen overtaget af familien Madsbøll fra Thisted, som brugte båden til forskellige ferieture i de danske farvande. I 1997 blev båden overdraget til ”Foreningen til Svalens Bevarelse”, der i dag har til opgave at holde den smukke hvidmalede sejler i god stand og i overensstemmelse med det oprindelige udseende fra 1906.

Skibsbevaringsfonden betegner Svalen som en umistelig kulturhistorisk værdi, og den er derfor blevet erklæret bevaringsværdig, hvilket sikrer, at den bevares som et varigt kulturminde, og at skibets oprindelige kvaliteter bevares.

Fregathavnens værft har ikke blot travlt med Svalen, men er ligeledes travlt beskæftiget med skonnerten Zar, hvortil der skal laves noget så særligt som en totalrenovering af et gammelt træankerspil fra 1940.