The Island bliver søsat til sankt hans

The Island bliver søsat til sankt hans


Stort Aarhus 2017-projekt i Ebeltoft: Flydende skulpturelt mødested for kultur, natur og bevægelse

Fregatten Jyllands håndværkere klør på i disse dage for at få den flydende platform for kulturelle oplevelser klar til indvielse sankthans aften i Ebeltoft. Platformen, The Island, er i sin formgivning inspireret af de græske amfiteatre. Den bygges op af tømmer, som i værftshallen samles med nogle af de teknikker, som de gamle skibstømrere brugte.

"Man kan se The Island som skibstømrernes gave til Ebeltoft. Vores håndværkere har i en kreativ proces arbejdet tæt sammen om at genfortolke de gamle teknikker her i byggeriet. Det bliver et kunstnerisk samlingspunkt på vandet," fortæller driftschef Bo Jessen Fogh Laursen, Fregatten Jylland.

Som eksempel bliver siddepladserne rundet af som en såkaldt hajkutter-hæk, og rundt om scenens cirkel bygges platformen op i samme teknik, som kendes fra Fregatten Jyllands midtspant - det tværsnit, man ville kunne opleve, hvis man skar fregatten over på tværs.

Plads til 70 tilskuere

The Island bliver klar til indvielse sankt hans aften.

"Vi har gjort meget ud af forarbejdet, så nu begynder arbejdet at gå hurtigt," fortsætter driftschefen. Parterne bag The Island er Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Nationalpark Mols Bjerge, Syddjurs kommune og Fregatten Jylland.

På The Islands tilskuerpladser bliver der plads til cirka 70 personer. Desuden kan man i kano eller kajak sejle ind til platformen, og man kan sidde langs scenens cirkel og plaske med fødderne i vand.

Platformen, der gentænker søvejene og Ebeltoft Vig som arena for nyskabende kulturmøder, kan fx bruges til kunst og kultur, sport, leg, debat, formidling, møder m.v. Der er allerede - foruden sankthans aften - flere arrangementer på bedding - alle med afsæt i begreberne kultur, natur og bevægelse.

"Og så er det jo vigtigt, at platformen bliver brugt i byens billede. Den kunne fx være mål for en picnic eller et ideelt sted at sidde og nyde dagens sidste soltimer," foreslår Bo Jessen Fogh Laursen.

24. juni får The Island sin endelige plads ved siden af Fregatten Jylland, i forlængelse af Jernbanegade.

The Island bygges op i Fregatten Jyllands store værftshal, og når pontonerne ankommer, flyttes byggeriet ud i det fri gennem porten bagerst i billedet.

The Island bygges op i Fregatten Jyllands store værftshal, og når pontonerne
ankommer, flyttes byggeriet ud i det fri gennem porten bagerst i billedet.

The Island bygges op af tømmer, som samles med nogle af de teknikker, som de gamle skibstømrere brugte. Siddepladserne er fx rundet af som en såkaldt hajkutter-hæk

The Island bygges op af tømmer, som samles med nogle af de teknikker,
som de gamle skibstømrere brugte. Siddepladserne er fx rundet af som
en såkaldt hajkutter-hæk

Model af The Island. Værket i fuld størrelse indvies sankthansaften, 23. juni.

Model af The Island. Værket i fuld størrelse indvies sankthansaften, 23. juni.

Visionen for The Island:

Med The Island genskabes et forum, hvor moderne mennesker kan erhverve sig kulturelle, kunstneriske og sociale erfaringer – også på den del af landkortet, der er dækket af hav.

Projektet, der har ændret sig undervejs i processen, aktiverer og levendegør lokalområdets maritime kulturarv med tilføjelsen af en arkitektonisk og funktionel spændende oplevelses- og kulturramme i ”det blå byrum”.

Havet skal åbnes, og tilgængeligheden til vandet og aktiviteter på vandet skal sikres. The Island skal fungere som krydsfelt for oplevelser og erkendelser og som ramme om nye måder at arbejdemed kunst, kultur og kreativitet på.

The Island bliver et kulturelt og kulturhistorisk eksperimentarium, som udnyttes i samarbejde med kulturaktører og kommunens kulturafdeling.

The Island vil være et pilotprojekt for realiseringen af flere ”kulturøer” fremover i andre havne.

Med det aktuelle politiske fokus på havneomdannelse og kommunale planer om at få havn og by til at hænge bedre sammen, vil The Island kunne bidrage som et nytænkt indspark til udviklingen af disse planer.

….


Kontakt for yderligere information:
Lene Bjarke Skov
Teamleder
Syddjurs Kommune, Kultur og Sekretariat

Direkte +4587535053
Mobil +4521790474

lbsk@syddjurs.dk