S/S BJØRN gæster Fregatten Jylland

Til august slår Fregatten Jylland og Barkas Lauget dørene op til årets damptræf i Ebeltoft. Arrangementet løber af stablen samtidig med Ebeltoft Kystkulturfestival, så der vil være liv i alle byens fire havne. Fregathavnen åbner op for gæstende dampskibe, hvor et af de helt særlige skibe er det kulfyrende dampskib S/S BJØRN.

S/S BJØRN

S/S BJØRN

S/S BJØRN repræsenterer en 100 årig epoke i dansk skibsfarts- og værftshistorie, nemlig tiden mellem sejlskibene og de moderne motorskibe. Veteranskibet blev bygget i Bremerhaven i 1908 og har tjent som isbryder/slæbebåd på Randers Fjord fra 1909-1981. Det har taget 31 år at restaurere skibet, og det er udelukkende sket ved frivillig arbejdskraft af gamle håndværkere, som har kendt til det håndværk, det gamle skib har krævet. I dag er der 45 aktive frivillige, der mødes to gange om ugen og vedligeholder skibet. Skibet er Danmarks eneste dampskib med tregangsekspansions dampmaskine, og den vil derfor med garanti skabe begejstring hos damp-entusiasterne. S/S BJØRN har aldrig været i Ebeltoft før, men har i 1910 assisteret ved slæbningen af Fregatten Jylland fra Aarhus til Randers.   

S/S BJØRN sejler normalt med passagerer fra Helsingør, men nu vender hun snuden mod Ebeltoft Vig for at tage nye passagerer med på en unik sejltur i det historiske fartøj.

Vi glæder os meget til at gæste Ebeltoft og til at tage del i damptræffet
— Bent Hedegaard, formand for Dansk Veteranskibsklub S/S BJØRN

Fregatten for fuld damp

I weekenden 12.-14. august forvandler fregathavnen i Ebeltoft sig til et maritimt dampstævne. Her mødes damp-entusiaster fra nær og fjern og deler deres fælles passion for damp. Der er tilmeldt større skibe som SS BJØRN og SS SKELSKØR, men der kommer også modeldampskibe, som skal sejle i bassin. Desuden vil et damptog fra Modelparken i Egå køre passagerer rundt på Fregatpladsen. Fregatten Jylland er desværre ikke sejlklar, men det er dens følgeskib Dampbarkassen. Den og Fregathavnen vil agere værter og danne rammen om den første afholdelse af dampstævnet.  

Fregatten Jyllands ene følgeskib, Dampbarkassen

Fregatten Jyllands ene følgeskib, Dampbarkassen

Fregattenforfulddamp