Skolerne besøger flittigt Fregatten Jylland

Mange skoleklasser skifter, for en dag, klasselokalet ud med de mere spændende omgivelser på Fregatten Jylland. For historieundervisningen er ikke kun noget med gamle, tykke bøger og udenadslære. Det mærkede de 230 elever fra Vester Skerninge Friskole og Deutsche Schule Hadersleben på første hånd da de onsdag den 26. maj besøgte det gamle skib.

 

En fortid der gør indtryk

Livet ombord på Fregatten Jylland var et barskt liv. Det var tilfældet både når skibet almindeligvis lagde fra land, og i udpræget grad da det i 1864 var i krig. Fregatten fortæller alle besøgende historierne og disse gør i den grad indtryk. Første- og andenklasserne fra Vester Skerninge Friskole udforskede skibet og de slugte det hele råt. Specielt mødet med skibslægen, der i en scene fra 1864, er i gang med at amputere en sømands ben gjorde stort indtryk på eleverne. Lægen opererede dengang under simple forhold. Han havde opsat et såkaldt ”Batalje lazaret” i officersmessen og her amputerede han ben og arme, kun med sav, kniv og en tourniquet, altså en årepresse.  

 

Matroser for en dag

Senere på dagen tog ”Jylland” imod en skoleklasse fra Deutsche Schule Hadersleben, der på egen krop skulle opleve hvordan det var, at mønstre som frivillig på fregatten. De trak i matrostøjet, og under hårde og kyndige instrukser fra marinedykker Larsen lærte de at ”stå ret” og at gå eksercits i takt. Herefter lærte de ny-udklækkede matroser skibet indgående at kende gennem en guidet tur, og heller ikke her var der nogle problemer med at holde opmærksomheden.

 

Det blev altså til ni skoleklasser med i alt 230 elever, der på denne dag gæstede Fregatten Jylland. De gik alle fra besøget med tasken fyldt af oplevelser, indtryk og ny historisk viden. En viden de sent vil glemme da den er oplevet på første hånd.

 

Fregatten Jylland byder alle velkomne og har en række lærerige tilbud til skoleklasser. De kan blandt andet lære at betjene de tunge skibskanoner eller prøve kræfter med rebslagning. For mere information om de mange skoletilbud se Fregatten Jyllands hjemmeside: http://www.fregatten-jylland.dk/skoletjenste/