Julen på Havet: Fri entré for alle Syddjurs Kommunes borgere 1.-23. december

I december måned kan fregatten endelig byde velkommen under det nye vintertag. I udstillingshal og ombord på skibet er der pyntet op til jul og alle kan her komme lidt på afstand af juleræset og drømme sig tilbage til de gode gamle dage, hvor der var tovværk og kanoner til. Mange af de juletraditioner som vi i dag dyrker, blev formet i de dage hvor fregatten blev bygget. Da skibet skulle prøve sine egenskaber af på de første større togter sad H. C. Andersen og flettede det allerførste julehjerte og Johan Krohn forfattede versene til Peters Jul. Det var også ved den tid at juletræet var ved at blive almindeligt i de danske hjem.

I snart 120 år har skibet været foruden sit rigtige oprindelige tag. Skibets tag var oprindeligt en del af dets udstyr og lå opmagasineret på Holmen i sommermånederne indtil det hvert år inden vinter blev monteret. Det kom i brug mange gange i de hårde vintre, hvor fregatten ikke befandt sig i det noget lunere Dansk Vestindien på denne årstid. Efter små 20 år i 1881 måtte det amovible tag fornys og Holmens håndværkere byggede et nyt magen til, der beskyttede skibet i de sidste aktive år. Siden har skibet været under forskellige former for tag i træ, eternit og blik. Dette nye historiske tag er derimod en rigtig og værdig efterfølger til de to første og opskriften er den samme. Hårdt slid, kraftigt kernetræ og svære udregninger.

Da Kommunens borgere nu 1.-23. december har fri entré til museum og skib, kan det nye tag og rummet under det besøges og beundres mens man nyder museum og skib, der er pyntet op til jul.