Jagten på den gode historie

Fregatten Jyllands udstillingsleder Helle Sigh beretter fra en dag på arkivet:
"Spændt på hvad dagen ville bringe, gik jeg gennem lågerne ind til læsesalen på Statens Arkiver i Viborg.


Jeg satte mig med den første kasse fra Forsvarets Arkiver. Kassen indeholdt en mængde rapporter og artikler om Fregatten. Nederst i kassen fandt jeg et læg. Her lå en gammel rejsebeskrivelse baseret på en dagbog fra en sømand, som sejlede med fregatten Jylland på togt til Vestindien 1871-72.
Bogbindet var lavet af blå karduspapir og siderne var af håndgjort papir, skriften sirligt skrevet med blæk. 

Jeg slog op på forsiden. Sikke et syn. Enhver som har siddet på arkiv og søgt efter historier blandt gamle dokumenter må kende den fornemmelse, at man pludselig finder noget helt eventyrligt spændende, noget helt unik, så man får helt lyst til at rejse sig og sige SE til alle, men det må man ikke. Der skal være stille og den mindste kny får de mange slægtsforskere til at løfte brynet.

Forsiden var prydet af smukke illustrationer af hverdagslivet om bord.
De første mange sider indeholdt et persongalleri, skrevet i humoristisk tone. Den unge skribent, som jeg endnu ikke kunne finde navnet på, skrev om chefen ombord: ”Chefen kommandør P. Schultz, en smuk Mand, som forresten hverken sagde Bu eller Bæ”. 
Om tømmermanden Vittrup fortalte han, at han: ”bad Folk i Guds Navn gaa ad Helvede til – skal jeg skælde ud maa jeg saa bede om at blive talt ordentligt til – og saa rystede Hellegattet af latter”.

Jeg nåede ikke at tage med på rejsen, for pludselig var tiden gået og arkivet skulle lukke. Jeg glæder mig allerede til næste uge, hvor jeg får mulighed for at opleve Plymouth anno 1871".