Hans Christian Holm Bjørnsen – en sagtmodig søhelt med afrikanske aner

Den 30årige Hans Christian Holm Bjørnsen, var i 1864 anden styrmand ombord på Fregatten Jylland. Han var en erfaren sømand, som havde tilbragt længere tid på havet end på land. Holm Bjørnsen var stukket af hjemme fra præstegården om 12årig og var kommet ud og sejle med en galease fra Marstal. Han var et uægte barn, hvis far havde været anbragt i præstegården for at blive oplært som missionær. Faderen var selv søn af en dansk missionær og en lokal kvinde fra Guldkysten i Vestafrika. Inden Hans Christians far var blevet sendt tilbage til Afrika, havde han nået at gøre præstens datter gravid.

I 1862 havde Holm Bjørnsen som værnepligtig fuldbefaren matros været med fregatten Jylland på togt til Verdensudstillingen i London. Eduard Suenson havde været Jyllands skibschef på det togt. Hele sommeren havde fregatten Jylland ligget på Themsen sammen med det engelske krigsskib Warrior.

Holm Bjørnsen og Suenson kom godt ud af det med hinanden. Suensons trænede blik så snart, at Hans Christian Holm Bjørnsen var en dygtig sømand. På hjemturen over Nordsøen havde Suenson tilbudt at skrive Holm Bjørnsen en anbefaling til navigationsskolen. Den havde virket efter hensigten. Holm Bjørnsen var blevet optaget på skolen, og derfor var han efter to år vendt tilbage til fregatten Jylland. Men nu var det slut med at sove i hængekøje på banjen sammen med 300 andre matroser. Nu havde han sin egen kahyt sammen med førstestyrmanden. Der var skrivebord med servante og klædeskab, ligesom han også havde en fast plads i officersmessen.

Under slaget ved Helgoland var det Hans Christian Holm Bjørnsens ansvar, at fregattens styremekanisme fungerede perfekt. Samtidig med, at han overvågede det, deltog han i betjeningen af den styrbords kanon nr. 15. En granat sprang under søslaget ved siden af Hans Christian og sårede ham i ballen. Mod slutningen af søslaget måtte han styre Jylland med hænderne, mens hans kammerater fik repareret styremekanismen, som var ramt af en østrigsk granat.

Hans Christian giftede sig med kæresten Annine efter krigen gik i lære som cigarruller. I foråret 1865 måtte han dog tage hyre som styrmand på en islandsk skonnert. Annine var nemlig blevet gravid. I maj måned 1865 døde Hans Christian under indsejling til Reykjavik. I august fødte Annine hans søn. 

Man kan læse mere om Hans Christian Holm Bjørnsen i Benno Blæsilds bog, Krigen på Havet - omkring Jylland 1864, som udkommer d. 29. oktober på forlaget Hovedland.