Fregatten Jylland genskaber søslags dramatik

Tirsdag den 25. marts 2014 skal den 50 centimeter tykke skibsside beskydes med en 30 punds forladerkanon. Pensioneret Orlogskaptajn Paul Erik H. Christensen er betroet opgaven med at affyre kanonen. Dette foregår i samarbejde med forsvarets sprængningseksperter på Hærens Kampskole i Oksbøl. Han fortæller: ”Kanonen vi bruger er en af Fregattens originale kanoner. Vi skyder på 100 meters afstand, som svarer til den afstand de danske og østrigske skibe havde til hinanden i slaget ved Helgoland.”

Under skydningen tages der moderne måleudstyr i brug. ”På den måde kan vi blive klogere på mundingshastighed, kuglens bane samt tryk i kanonkamret og ikke mindst den kraft sådan en kugle rammer skibssiden med.” fortæller museumsdirektør Benno Blæsild.

 

Skibssiden males af Søren Jacobsen 

Skibssiden males af Søren Jacobsen 

Efter skydningen fragtes den beskudte skibsside tilbage til museet i Ebeltoft. Her er skal den danne ramme om en ny udstilling der giver museets gæster et intenst indblik i hvilke kræfter der har været på spil under søslaget i 1864. 

Fregatten Jylland står ikke alene i sine bestræbelser på at vise, hvordan datidens søslag påvirkede både materiel og besætning. I U.S.A. har Erie Maritime Museum rekonstrueret en skibsside fra briggen USS Lawrence og beskudt den med karronader. Vasa-museet i Stockholm planlægger en lignende udstilling, hvor man tilsigter at anvende de metoder og materialer som var tilgængelige i 1600-tallet. 

At Fregatten Jylland, og nu også Vasa-museet, laver disse udstillinger er ifølge museumsdirektør Benno Blæsild et udtryk for, at det taler til sanserne på en grundlæggende menneskelig måde: ”Det kræver ingen kulturel forforståelse at kunne sætte sig ind i det helvede det må have været med kanonild, splinter om ørerne og mennesker der får lemmer amputeret uden bedøvelse på spisebordet.” siger han.