Fregatten Jylland nybygger del af fregat i fuld størrelse – og skyder den i stykker med kanon

Skibstømrer Jens Møller Martensen i færd med at montere egetræsklædningen på de svære spanter.

Skibstømrer Jens Møller Martensen i færd med at montere egetræsklædningen på de svære spanter.

Fregatten Jylland nybygger del af fregat i fuld størrelse – og skyder den i stykker med kanon
Fregatten Jyllands skibstømrere er i disse dage i færd med at opbygge et udsnit af Jyllands skibsside i fuld størrelse.

Den seks kvadratmeter store og 50 cm tykke skibsside af massivt egetræ skal den 25. marts gennemhulles af en kanonkugle fra en af Fregatten egne originale kanoner. Som et led i den videnskabelige dokumentation af begivenhederne under krigen i 1864, gennemførers en skarpskydning på Hærens Kampskole i Oksbøl.

Det skal testes, hvordan de gamle skibskanoner egentlig opførte sig, når de var i kamp, ligesom kanonkuglernes effekt skal dokumenteres med moderne måleudstyr.”Den kanon vi bruger, var faktisk med ombord på Fregatten Jylland under slaget ved Helgoland” fortæller direktør Benno Blæsild og fortsætter: ”det bliver første gang i 150 år, at den får lejlighed til at vise, hvad den duer til overfor en af datidens fregatters skibsside.”Fregatten Jylland blev selv ramt af op mod 25 fuldtræffere under søslaget d. 9. maj 1864.

Skibstømrerformand Hans Olesen fortæller: ”En af træfferne ramte styrbords skibsside lige ved kanon nr. 9. Den slog tre mand ihjel og sårede de resterende seks ud af kanonbesætningen på ni mand. Det er præcis den del af skibssiden, som blev ramt, vi har bygget. Så håber vi på at få en forklaring på, hvorfor det kunne gå så galt.

Fra 7. februar vil besøgende på Fregatten Jylland ved selvsyn kunne følge klargøringen af kanonen og færdiggørelsen af det næsten tre tons tunge udsnit af skibssiden. Den gennemhullede skibsside vil til foråret blive en del af udstillingen om 1864 på Fregatten Jylland.

Forsøgsskydningen er en del af udstillingsprojektet Kampen om Jylland 1864, som har deltagelse af Danevirke Museum, Museumscenter Dybbøl Banke, Dansk Landbrugsmuseum Gl. Estrup og Fregatten Jylland. Museumscenter Dybbøl Banke deltager også i forsøgsskydningen d. 25. marts med en af landartilleriets feltkanoner. Den skal dokumentere Dybbøls kanoners virkning overfor den preussiske angrebsstyrke.Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til Benno Blæsild.