Fregatten Jylland har fået nyt royalt medlem

Prinsessebåden bliver nøje undersøgt af skibstømrerne på Fregatten Jylland

Prinsessebåden bliver nøje undersøgt af skibstømrerne på Fregatten Jylland

Onsdag den 24. februar modtog Fregatten Jylland en ikke hvilken som helst båd. Fregatten huser nu den royale travalje fra Kongeskibet Dannebrog, som blandt andet sejlede Hendes Majestæt Dronningen og hendes to søstre rundt i havnemiljøet i København, da de tre prinsesser var børn.

En særlig travalje har meldt sin ankomst

Der var spænding i luften blandt skibsentusiasterne på Fregatten Jylland, da Søværnet onsdag morgen leverede den 5,6 meter lange hvidmalede royale travalje. Kaffepausen blev udsat, og den nye travalje charmerede sig i stedet til opmærksomheden. Travaljen er bygget på Orlogsværftet i 1931 og har været sidefartøj på Kongeskibet Dannebrog indtil 1990’erne, hvor den blev udskiftet med Prinsgemalens motorbåd. Siden da har den stået i Mastekranens stuerum på Holmen. Nu kommer den igen til ære og værdighed, og Fregatten Jylland er stolte over, at det er hos netop dem.

Prinsessebåden

Populært kaldes travaljen ”prinsessebåden”, fordi de tre prinsesser; Hendes Majestæt Dronning Margrethe og hendes to søstre, Benedikte og Anne-Marie, ofte blev roet rundt i travaljen af værnepligtige fra Kongeskibet i 1950’erne. De sejlede rundt ved Holmen og i de havnemiljøer, som Kongeskibet besøgte i forbindelse med sommertogterne. Vi ved derfor med sikkerhed, at travaljen har haft prinsesser ombord.

Og som kronen på værket åbner Fregatten Jylland til juni en helt ny udstilling under navnet Prinsesser ombord. Her forvandles Fregattens eksisterende kongesaloner og kahytter sig til en detaljeret genskabelse afden atmosfære, der herskede i sidste halvdel af det 19. århundrede, hvor Fregatten Jylland var kongeskib.  

prinsesseb�den