En uforbeholden undskyldning til den svenske konge

Efter moden overvejelse og grundige studier i skriftlig svensk, har jeg i dag på Fregatten Jyllands vegne afsendt vedhæftede uforbeholdne undskyldning til den svenske konge.

Brevets ordlyd er – oversat til dansk – som følger:

Til:

Hans Majestæt

Konung Carl XVI Gustaf

Deres Majestæt

Det er min tunge pligt på min institution, Fregatten Jyllands vegne at give Dem en uforbeholden undskyldning, fordi vore guider hver dag igennem 10 år under det daglige kanonshow har misinformeret om Fregattens 30 stk. 30 pundinge kanoner.

Den beklagelig fejl består i, at guiderne har fortalt vore gæster, at de 3,5 tons tunge kanoner, som i 1830 blev købt i Sverige, var noget bras, som ikke kunne ramme en ladeport på ti meters afstand. Dette er selvfølgelig en fornærmelse mod vort kære svenske broderfolk.

Nu vise det sig, at det også er en forsmædelig uret. Vores træskibsværft byggede nemlig en nøjagtig kopi at Fregattens skibsside. Den blev udført i godt dansk egetræ og var en halv meter tyk.  Den måler to meter i højden og tre meter i længden. Denne ”ladeport” placerede vi på det danske forsvars øvelsesterræn ved Oksbøl i en afstand af 100 meter fra en af de originale skibskanoner. Derpå affyrede vi fire skarpe skud med kanonen, hvis sidste ”skarpe” mission var slaget ved Helgoland i 1864. Samtlige skud ramte!

Det er derfor min tunge pligt ydmygt og uforbeholdent at bede Deres Majestæt at undskylde. Men vi vidste ikke bedre, før vi ved selvsyn fik konstateret vores vildfarelse. Nu ved vi, at vore svenske kanoner, som alle andre svenske produkter er af ypperste kvalitet. Vi vil da også fremover hylde dem, som de præcisionsinstrumenter de er.

Som en beskeden bod, vil jeg invitere Deres Majetæt til selv at besøge Fregatten Jylland. Vi vil da give dem en demonstration, samt fremvise skibssiden med de fire skudhuller, som vi har ladet opstille i vores udstillingshal, som et monument over vores fordums uvidenhed, og de svenske kanoners høje kvalitet.

De er selvfølgelig velkommen til at tage Deres familie med. Også Deres danske kusine og hendes familie er De velkommen til at invitere med. Det vil være os en særlig fornøjelse ved denne lejlighed at forrette rundvisningen på svensk.

2306 Morten Barker

Fregatten Jyllands kanon affyrer et af fire  skarpe skud på Øvelsesterrænet ved Oksbøl d. 25. marts 2014. Foto: Morten Barker.

2484 Morten Barker

Skudhuller efter fire træffere fra en af Fregatten Jyllands svenske kanoner. Foto: Morten Barker.

2953 Morten Barker

Kanonkuglerne har efterladt svære skader på skibssidens inder klædning. Det er gået hårdt ud over den gipsmatros, som var på post bag skibssiden. Foto: Morten Barker.

skudhuller i udstillingen

I dag er den gennemhullede skibsside og kanonen genforenet i Fregatten Jyllands udstillingshal. Foto: Fregatten Jylland

Med venlig hilsen

Benno Blæsild

Direktør