En slagtebænk var som en kunstsalon i forhold til de skrækkelige forhold på det østrigske flagskib Schwarzenberg i 1864

Den 29. oktober udkommer bogen Krigen på Havet – omkring Jylland 1864, skrevet af historikeren Benno Blæsild, som er direktør for Fregatten Jylland. Heri kan man blandt andet læse, at den østrigske søløjtnant Karl Seemann von Treuenwart på fregatten Schwarzenberg om aftenen den 9. maj 1864 umiddelbart efter søslaget ved Helgoland skrev til sine forældre: ”Jeg har lige været nede hos lægerne. En slagtebænk er som en kunstsalon i forhold til officersmessen og banjerdækket.”  

Den nye bog Krigen på havet - omkring Jylland 1864 bringer læseren i øjenhøjde med de 10.000 søfolk på begge sider, som udkæmpede de blodige kampe på havet.

Krigen på havet - omkring Jylland 1864 er en beretning om de barske vilkår, søens folk måtte udholde ombord på datidens træskibe, når kanonerne tordnede og kanonkuglerne pløjede sig gennem skibssidernes egetræ. Der er al mulig grund til at antage, at Karl Seemann von Treuenwart ikke overdrev i sit brev til forældrene derhjemme. I gennemsnit faldt der en østrigsk sømand på Schwarzenberg hvert 40. sekund under søslaget ved Helgoland.

Det er første gang i 120 år, at der udkommer en gennemgribende skildring af den glemte del af krigen, som blev udkæmpet på havet omkring Jylland. Det er også første gang, at de østrigske og preussiske kilder inddrages på lige vilkår med de danske. Den første danske bog om søkrigen i 1864, som udkom i 1896, blev forfattet af Otto Lütken, som ud over at være marinehistoriker også var søn af Danmarks marineminister i 1864, der ligeledes bar navnet Otto Lütken. Krigen på havet – omkring Jylland 1864 er den første skildring af begivenhederne, som inddrager marineministeriets ansvar for udfaldet af krigen. For mens søfolkene døde som fluer mellem skibskanonerne, havde marineministeren travlt med at udforme cirkulærer om, hvorledes skibskokkene skulle fordele suppefedtet fra kabyssens kødgryder mellem matroserne.

 Gennem de næste to uger frem til d. 29. oktober, vil Fregatten Jylland hver dag præsentere en af de sømænd, hvis oplevelser oprulles i den nye bog.

 Bogen udkommer på forlaget Hovedland og koster 248 kr.