Danmarks største og nyeste krigsskib besøger Fregatten Jylland

Nordsø-eskadren fra slaget ved Helgoland 1864 genforenes på Ebeltoft Vig d. 9. majDen 9. maj er det præcis 150 år siden, at Danmarks Søværn i 1864 udkæmpede sit sidste søslag. Det skete ud for Øen Helgoland, og modstanderen var en preussisk-østrigsk eskadre på to fregatter og tre kanonbåde. Årsdagen markeres hvert år ved Fregatten Jylland som Søværnets dag. I år bliver det for første gang med deltagelse af en dansk fregat med samme navn, som den, der kæmpede sammen med Jylland ved Helgoland i 1864: Fregatten Niels Juel.Det er skæbnens ironi at mens Fregatten Jylland i 1862 blev Danmark sidste store tremastede fregat bygget af egetræ, så er Niels Juel, som blev søsat i 2012 den sidste Danske fregat, der bliver bygget i Danmark.Niels Juel og dens to søsterskibe var de sidste nybygninger, der blev bygget på Odense Stålskibsværft.
 

En anden Niels Juel "Fregatten Niels Juel ved hovedvagten på Nyholm", Emanuel Larsen, Statens Museum for Kunst.

Efter at Odense Stålskibsværft i 2012 lukkede som Danmarks sidste store skibsværft, står Danmark for første gang siden Gorm den Gamle i den situation, at vi ikke længere har evnen til at bygge vore egne krigsskibe.

150 års udvikling i det danske søværnSammenligningen mellem Fregatten Jylland og Niels Juel viser udviklingen indenfor Søværnets skibe på 150 år. Jyllands deplacement var på 2.456 tons mens Niels Juels er på 6.600 tons. Fregatten Jylland er 100 meter lang, hvis man måler bovsprydet med. Niels Juel er 138,7 meter lang.Fregatten Jyllands dampmaskine kunne yde 1.300 HK mens Niels Juels fire maskiner i alt yder 44.600 HK. Fregatten Jylland var i 1864 Skandinaviens hurtigste skib med en topfart på 11,5 knob. Niels Juels topfart er angivet til over 28 knob.Fra udkiksposten i mærset kunne Besætningen på Fregatten Jylland opdage fjendtlige enheder på over 10 km afstand. Niels Juels overvågningssystemer kan overoverskue et område på størrelse med hele Østersøen, og skibet har mulighed for at deltage i missilskjold mod ballistiske misiler.Fregatten Jylland hovedbevæbning var 30 stk. 30 pundinge forladekanoner, som kunne affyre 15 kg. tunge kanonkugler med en rækkevidde på 4.000 meter.

Mundingshastigheden var på ca. 1.100 km/t. Fregatten kunne med sine 44 kanoner affyre 5 skud pr. minut i gennemsnit. Niels Juels artilleri, som ikke er hovedbevæbningen består af to Otobreda Superrapido 76 mm kanoner, som skyder med højeksplosive granater på12,32 kg. Niels Juel kan levere 240 skud i minuttet med en rækkevidde på 20 km mundingshastigheden er på 3.145 km/t.Kun på et område overgår Fregatten Jylland den nye Niels Juel: Jyllands besætning var på 437 søfolk. Niels Juel mønstrer kun 101 besætningsmedlemmer.Niels Juel ankommer til Ebeltoft Vig d. 9. maj ca. kl. 11.00 og den afsejler i løbet af eftermiddagen. Fregatten vil affyre salut for Prinsgemalen, når han sejler i land fra Kongeskibet Dannebrog for at åbne 1864 udstillingen på Fregatten Jylland.