Alle kan være trygge ombord på Fregattens barkasser

Med TrygFondens nye redningsveste er sikkerheden i top på Fregatten Jyllands historiske fartøjer. Fregatten Jyllands Barkas Laug har modtaget en donation til redningsveste, der skal benyttes ombord på Fregattens smukke barkasser, af alle historieinteresserede friluftsmennesker. 

fregatten-jylland-dampbarkasse

Fartøjerne deler fregattens historie

Barkasserne var nogle af de mindre fartøjer, fregatten bragte med ombord på sine mange togter. De blev fra skibssiden hejst ned i Nordatlantens iskolde skumsprøjt ved Island og i Caribiens turkise bølger ved Jomfruøerne. Sejladsen i de små fartøjer ombord, har altid været en kærkommen adspredelse for mandskabet ombord og bådene har altid stået last og brast med fregatten. Da Jylland tog imod de østrigske salver ved Helgoland i 1864, fik robarkassen også et knusende skud, som selvfølgelig senere blev udbedret.

 

Havenes cykel og trillebør

Til transport af mandskab, proviant og materiel brugtes ofte den forholdsvis store robarkas. Den kunne, med en længde på 34 fod, roes af over 20 mand, når der ikke var vind i de tre masters smukke hvide sejl. Robarkassen var med ombord fra begyndelsen, da Jylland stævnede ud fra Holmens skibsværft i 1862, mens fregattens dampbarkas blev bygget på Holmen i 1890’erne.

Som søofficer og repræsentant for kongeriget i slutningen af 1800-årene ville man ikke stå tilbage for andre sø-magter og man måtte efter engelsk tegninger bygge den hurtige og prestigefulde danske dampbarkasse.

fregatten-jylland-robarkasse

Hvide sejl og dampmaskinens rolige snurren glæder alle før som nu

Besætningens to skattede fartøjer er i dag restaureret til samme fine stand, som for over100 år siden og med Fregatten Jyllands almindelige årskort kan alle deltage i de to historiske fartøjers hyggelige sejladser på Ebeltoft Vig. Der kræves ellers ingen forudsætninger for at få TrygFondens redningsveste på, og tage med laugets erfarne skippere ud at se Ebeltoft og Vigen fra søsiden.

Barkasseturene er dejlige sommer-oplevelser og alle aldersgrupper kan nyde sejlene, dampen og udsigten.