Rom fra Vestindien og afskær fra Stokken

En ny rom med masser af historie

Smag på livet på Fregatten Jylland i 1800-tallet og vær med til at bevare Fregatten til eftertiden. I 1886 stævnede Fregatten Jylland ud på sit sidste togt. Turen gik til de Dansk-Vestindiske øer (de nuværende Virgin Islands), og var det femte togt i alt til denne del af verden.

På øen Skt. Thomas boede en apoteker ved navn Albert Heinrich Riise. Han fremstillede, udover diverse former for medicin, også rom efter egen opskrift, som han leverede til den danske flåde, når de anløb ved Skt. Thomas. Romproducenten A.H. Riise laver rom efter Apotekerens egne gamle opskrift, som han udviklede gennem forsøg med de planter, han samlede rundt omkring på de Dansk-Vestindiske øer.


Fregatten Jylland er altså en autentisk rom som den, de søfarende i 1800-tallet kunne hjembringe fra Skt. Thomas. Når du køber en flaske Fregatten Jylland Danish Navy Rum støtter du bevaringen af Fregatten Jylland med 10 kr. Fregatten Jylland Rom er skabt i et samarbejde mellem Fregatten Jylland, A.H. Riise Rom, Mac Y spiritus og Hos Walter.


DSC_8914_1200x800.jpg

Fregattens fast Stok ser stor værdi i at undgå spild af egetræs plankerne og har derfor forvandlet afskæringerne til flotte, håndlavede og ikke mindst personlige træprodukter.

Produkterne er lavet af det samme træ, som bruges til at vedligeholde Fregatten.
Alle produkter er udstillet i vores butik.
 

Det Flyvende Kuffertcirkus på Fregatten Jylland

Fredag den 20/10 gæster Søren fra Det Flyvende Kuffertcirkus Ebeltoft. Søren optræder med jonglering, balance, en lille smule magi og en frygtelig masse snak. I nogle af numrene bliver der brug for publikums hjælp og efter forestillingen er der cirkusskole hvor alle får muligheden for at prøve kræfter med bolde, kegler, stylter, ethjulede cykler og meget mere. Der er lagt op sjov & ballade, sved på panden og et smil på læben. Samlet varighed ca. 90 min.

Forestillingen er for alle aldre og er fra kl.14.30-15.15 herefter går det løs med selv at få lov at prøve alt det sjove.

Cirkusskole er fra kl.15.15-16.00 og man får mest ud af det, hvis man er 3 år og opefter.

Arrangementet er gratis - Adgang til museum og Fregatten Jylland efterfølgende forudsætter entré. 

Mysteriet om Søren der aldrig kom til Vestindien

Efterårsferiens ’Gys og Gru’ sender publikum på en detektivmission rundt på Fregatten Jylland

Efterårsferien på Fregatten bliver igen i år en lille smule uhyggelig.

Men hvor uhyggen ofte i disse oktoberdage er forbundet med ’den store græskarmand’, så hælder det ombord på den gamle kriger mere i retning af klabautermænd og uforklarlige hændelser. Faktisk garanteres fregatten fuldstændig græskarfri når arrangementet ’Gys og Gru’ kryber ud i selv det mindste lukaf.

For egentlig er det noget værre rod skibschef Frederik Draem står overfor den efterårsdag i 1876, hvor ’Jylland’ ellers ligger fuldt udrustet på Holmen klar til at indlede vintertogtet til Vestindien. Maskinassistent Søren Petersen er sporløst forsvundet, den uundværlige mastemønt er også væk og rygter om overnaturlige begivenheder svirrer ombord.

Selv om en del vand er forsvundet i kølvandsbølgerne siden, så vil de besøgende på fregatten i efterårsferien stadig kunne finde spor og indicier, der kan hjælpe til en opklaring af, under hvilke mystiske omstændigheder mastemønt og maskinassistent forsvandt og aldrig atter skulle ses ombord.

Publikum kan, som en bedre Sherlock Holmes – der i øvrigt også løste sit første imaginære mysterie omkring 1876 – med informationsmateriale i hånden og en god portion mod, finde spor i form af efterladte breve og forklaringer fra et større persongalleri af søfolk rundt omkring på skibet. Ved at stykke alle vidnesbyrdene sammen og udvise godt med klartænkning, kan man måske finde ud af, hvad der reelt overgik den unge Søren Petersen.

Klabautermanden er set ombord

Klabautermanden er set ombord

 

 

Udstillingen ”Prinsesser ombord” åbner på Fregatten Jylland

Udstillingen ”Prinsesser ombord” åbner på Fregatten Jylland

Fra den 23. juni kan Fregatten Jyllands gæster få det første kig på den nye permanent udstilling ”Prinsesser ombord”. Kongesalonen, der ligger på Jyllands agterdæk, er blevet indrettet i Christian IX’s kongelige stil og her er dronning Louise og prinsesse Thyra indlogeret. De var begge med på kongetogtet til Sankt Petersborg i 1876.

Read More

Ny kanon til Fregatten Jylland

Ny kanon til Fregatten Jylland

Måske Danmarks flotteste kanon? En prinsesseudstilling, hvor temafarven er en sart lyserød farve, og hvor den royale stemning er gennemført, kræver sin helt rette krone på værket. Når sommerens gæster besøger Fregatten Jylland vil mødet med en sort kanon i år være skiftet ud med en sød lyserød kanon, som skal bringe smilene frem hos de besøgende og samtidig være et symbol på Fregatten Jyllands tid som kongeskib.

Read More

S/S BJØRN gæster Fregatten Jylland

Til august slår Fregatten Jylland og Barkas Lauget dørene op til årets damptræf i Ebeltoft. Arrangementet løber af stablen samtidig med Ebeltoft Kystkulturfestival, så der vil være liv i alle byens fire havne. Fregathavnen åbner op for gæstende dampskibe, hvor et af de helt særlige skibe er det kulfyrende dampskib S/S BJØRN.

S/S BJØRN

S/S BJØRN

S/S BJØRN repræsenterer en 100 årig epoke i dansk skibsfarts- og værftshistorie, nemlig tiden mellem sejlskibene og de moderne motorskibe. Veteranskibet blev bygget i Bremerhaven i 1908 og har tjent som isbryder/slæbebåd på Randers Fjord fra 1909-1981. Det har taget 31 år at restaurere skibet, og det er udelukkende sket ved frivillig arbejdskraft af gamle håndværkere, som har kendt til det håndværk, det gamle skib har krævet. I dag er der 45 aktive frivillige, der mødes to gange om ugen og vedligeholder skibet. Skibet er Danmarks eneste dampskib med tregangsekspansions dampmaskine, og den vil derfor med garanti skabe begejstring hos damp-entusiasterne. S/S BJØRN har aldrig været i Ebeltoft før, men har i 1910 assisteret ved slæbningen af Fregatten Jylland fra Aarhus til Randers.   

S/S BJØRN sejler normalt med passagerer fra Helsingør, men nu vender hun snuden mod Ebeltoft Vig for at tage nye passagerer med på en unik sejltur i det historiske fartøj.

Vi glæder os meget til at gæste Ebeltoft og til at tage del i damptræffet
— Bent Hedegaard, formand for Dansk Veteranskibsklub S/S BJØRN

Fregatten for fuld damp

I weekenden 12.-14. august forvandler fregathavnen i Ebeltoft sig til et maritimt dampstævne. Her mødes damp-entusiaster fra nær og fjern og deler deres fælles passion for damp. Der er tilmeldt større skibe som SS BJØRN og SS SKELSKØR, men der kommer også modeldampskibe, som skal sejle i bassin. Desuden vil et damptog fra Modelparken i Egå køre passagerer rundt på Fregatpladsen. Fregatten Jylland er desværre ikke sejlklar, men det er dens følgeskib Dampbarkassen. Den og Fregathavnen vil agere værter og danne rammen om den første afholdelse af dampstævnet.  

Fregatten Jyllands ene følgeskib, Dampbarkassen

Fregatten Jyllands ene følgeskib, Dampbarkassen

Fregattenforfulddamp

 

 

Husk Søværnets dag den 9. maj

Alle messingknapper og støvler er pudset til de skinner, når Søværnet traditionen tro fejrer sin nationale mærkedag den 9. maj i Ebeltoft. Programmet byder blandt andet på parade med Søværnets Tamburkorps, tattoo-opvisning, Søværnets hilsen, åbent skib og kanonsalutter.

Ikke hvilken som helst dato

Det er ingen tilfældighed, at Søværnets dag finder sted den 9. maj. Datoen er nemlig årsdagen for søslaget ved Helgoland i 1864, hvor Fregatten Jylland sammen med Fregatten Niels Juel og Korvetten Heimdal i en to timer lang kamp besejrede en østrigsk-preussisk eskadre på fem krigsskibe. Rundt om i Danmark står der mange mindesmærker om krigen i 1864, men Fregatten Jylland er det eneste bevarede minde om den danske flådes indsats. Til trods for at danskerne tabte krigen, står krigen stadig som et symbol på, at Danmark var en stærk søfartsnation, hvis flåde evnede at skabe respekt. Årsdagen markeres ikke blot i Ebeltoft den 9. maj, men også i Kristianssand i Norge, hvor de danske skibe gik i havn efter slaget, og hvor de 13 dræbte søfolk fra Fregatten Jylland er begravet.

En festlig dag

Festdagen afholdes i Ebeltoft, hvor Søværnets Tamburkorps giver musik og opvisning på vej ned til Fregatten Jylland. Her vil man se sig hensat til tiden omkring 1864, når de mange soldater i historiske uniformer marcherer gennem Ebeltofts gamle brostensbelagte gader. På Fregathavnen giver tamburkorpset tattoo-opvisning, som er en spektakulær opvisning i eksercits, hvor hver eneste bevægelse er nøje afstemt og indøvet. Ud over opvisningerne vil Fregattens bestyrelsesformand Ole Bjerregaard og Kommandør N.A.K. Olsen holde taler, og Orlogsskibet Nymfen vil være til stede og holde åbent skib, så alle kan tage et kig på skibet og dets indretning. Der vil også blive givet ”Dansk Løsen”, som er et signal, der både tilkendegiver fredelige hensigter og tilkendegiver at man er et dansk orlogsfartøj. Løsenet består af tre kraftige kanonskud og er en landekode, der kun høres ved særlige lejligheder som eksempelvis Søværnets dag.

Dagens program: 

Kl. 08.00-10.00: Patruljefartøjet NYMFEN ankommer til Fregathavnen

Kl. 11.00: Søværnets Tamburkorps marcherer fra Ebeltoft sundhedscenter gennem byens gader ad ruten Nørrebakke, Adelgade, Overgade, Kirkegade, Nedergade og Juulsbakke til Torvet.

Kl.11.25: Søværnets Tamburkorps musicerer på Torvet

Kl. 11.35: Parade med Søværnets Tamburkorps, Faneborg og Søværnspersonale marcherer fra Torvet til Fregatten Jylland

Kl. 11.45: Paraden ankommer til Fregatten Jylland. Paraden, Faneborg og tamburkorpset tager opstilling til den efterfølgende tattoo-opvisning.

Kl. 11.55: Fregat-institutionens fungerende bestyrelsesformand, Ole Bjerregaard byder velkommen og Kommandør Olsen afgiver Søværnets hilsen

Kl. 12.15: Kanonsalutten ”Dansk Løsen” affyres fra Bastionen ved havneindløbet af Søværnets Salutkommando.

Kl. 14.00-16.00: Åbent skib på Patruljefartøjet NYMFEN

 

 

 

Klargøring af udstillingen "Prinsesser ombord"

Klargøringen er i gang til årets udstilling ”Prinsesser ombord” på Fregatten Jylland, som blandt andet bliver til virkelighed takket være en stor donation fra Boghandler Henning Clausens Fond. Der kaster sig et lyserødt slør over Fregatten, når den feminine farver danner temaet for udstillingen, og detaljerne er mange, når Fregatten Jylland slår dørene op til kongesalonerne, der gengiver atmosfæren, som herskede ombord i sidste halvdel af det 19. århundrede, hvor skibet var kongeskib for Christian IX.

Findes der en mere passende farve end lyserød til en udstilling, der omhandler prinsesser? Ikke hvis man spørger maleren på Fregatten Jylland, Søren Jacobsen, som har stået bag udstillingens nøje udvalgte farve. Der er blevet blandet – og testet farver i malerværkstedet på Fregathavnen, og farven sidder nu lige i skabet. ”Det er blevet en flot lyserød farve, som oser af prinsesser” lyder det fra en tilfreds maler. Farven kommer til at byde gæsterne velkommen ved indgangen og kommer til at være den (lyse)røde tråd hele vejen fra museumshallen og over til skibets kongesaloner, røber Fregattens direktør Benno Blæsild. 

Med specialisters hjælp kommer man langt
At skabe en udstilling, der gengiver en stemning tilbage fra 1876, kræver ekspertise fra forskellige brancher. Prins Henrik er én af eksperterne, som netop nu er i gang med at finde de helt rigtige møbler i de kongelige magasiner. Tove Mathiassen, museumsinspektør for tekstiler, bolig og have i Den Gamle By, har medgivet sin ekspertise i udvælgesen af de rette stoffer, og Birgit Byskov, som er tidligere syerske på Den Jyske Opera, tilbringer lige nu mange passionerede timer bag symaskinen med bordeauxfarvet stof, der skal blive til kongelige damask gardiner. Hun har desuden, med sin sans for detaljer, fundet frem til de helt rigtige kniplinger, som er med til at give udstillingen sine særprægede finesser. Den kongelige spisesalon bliver bygget op om den daglige ”teatime”, så der arbejdes intenst på blandt andet at finde det helt rette porcelæn. For at de kongelige gemakker skal få den helt rigtige stemning, har Fregattens driftschef Bo Jessen Fogh Laursen skaffet forskellige dufte, som skal sætte gang i endnu en sans blandt de besøgende. Han røber blandt andet, at der er indkøbt både en duft af lavendel og opkast, hvor den sidste skal skabe stemningen om Dronning Louise, som måtte lægge sig syg på et af togterne. Hvorvidt denne lugt virkelig får lov til at snige sig med i udstillingen, kan gæsterne finde ud af til juni…

Kom med bag kulisserne

Stokken i arbejde

Stokken i arbejde

Nyd duften af nysavet egetræ og kom med bag kulisserne på Fregatten Jylland, hvor fagudtrykkene, traditionerne og byggeteknikkerne er mange. I bededagsferien tager håndværkerne formidlingen i deres egne barkede næver og deler ud af deres mange gode historier, sjove fakta og fantastiske viden om den håndværksmæssige del af skibet. Vi taler om håndværkere, der tilsammen har mere end 120 års erfaring fra arbejdet med Fregatten Jylland. 

For 150 år siden blev håndværkerne, som byggede Fregatten Jylland, kaldt Holmens faste stok. I dag består Fregatten Jyllands faste stok af 10 håndværkere, som gennem 30 år har restaureret og vedligeholdt Fregatten Jylland. I bededagsferien viser de publikum, hvordan man forvandler råt tømmer til forfinet håndværk, hvor elegante former, funktionalitet og slidstyrke går op i en højere enhed. Kom på Fregathavnen og få et indblik i skibstømrernes daglige arbejde og bliv klogere på de udfordringer og opgaver, som de gamle teknikker og arbejdet med træskibene giver.  Fregattens håndværkere deler gladelig ud af deres viden og lader deres begejstring for Fregatten Jylland smitte.  

”Stokken i arbejde” er en fast tradition i bededagsferien på Fregatten Jylland, og hvert år kaster håndværkerne sig over et nyt projekt, som publikum kan følge med i. I år er projektet at bygge en papegøjepind til den ene af Fregattens følgeskibe, Robarkassen.

Bededagsferien finder sted fra 22. – 24. april

Travlhed på Fregathavnens værft

Den erfaring og ekspertise, som mange års arbejde med Fregatten Jylland har givet håndværkerne på træskibsværftet, kommer ikke kun Fregatten til gode, men også de gæstende skibe, som trænger til en kærlig hånd. Netop nu har værftet besøg af en særlig gæst; Den bevaringsværdige båd, Svalen.

Svalen, som til dagligt holder til i Hjarbæk, kom på land i Ebeltoft for tre uger siden og har lige siden fået fuld opmærksomhed fra to af Fregattens ti håndværkere, der blandt andet har udskiftet planker og ”repareret” agterstævnen. Fregatten Jyllands værft blev etableret i 1994 og er i dag et af de få i Danmark, som er specialiseret i træskibe. Den daglige omgang med den over 150 år gamle Fregatten Jylland har givet medarbejderne en sjælden erfaring og forståelse for de fornemme danske byggetraditioner. En erfaring der nu også kan ses på det bevaringsværdige fartøj Svalen.  

Det er altid spændende at få en ny båd ind, men arbejdet med Svalen har været særlig spændende, fordi det er så smukt og unikt. Hvem ved, måske er det den eneste gang, jeg får lov til at lave det
— Skibstømrer, Johnny Knudsen.

Et bevaringsværdigt skib

Svalen blev bygget på stranden i Klikhavn i 1906 og var et af de talrige kattegatbåde, der deltog i de store sildefiskerier nord for Sjælland. Den blev senere hen gradvist renoveret i forhold til tidens forhold og fik blandt andet tilføjet både større motor og styrehus. I 1970 blev Svalen overtaget af familien Madsbøll fra Thisted, som brugte båden til forskellige ferieture i de danske farvande. I 1997 blev båden overdraget til ”Foreningen til Svalens Bevarelse”, der i dag har til opgave at holde den smukke hvidmalede sejler i god stand og i overensstemmelse med det oprindelige udseende fra 1906.

Skibsbevaringsfonden betegner Svalen som en umistelig kulturhistorisk værdi, og den er derfor blevet erklæret bevaringsværdig, hvilket sikrer, at den bevares som et varigt kulturminde, og at skibets oprindelige kvaliteter bevares.

Fregathavnens værft har ikke blot travlt med Svalen, men er ligeledes travlt beskæftiget med skonnerten Zar, hvortil der skal laves noget så særligt som en totalrenovering af et gammelt træankerspil fra 1940. 

Årets båltaler til Sankt Hans: Inger Støjberg

Sankt Hans bålet midt i havnebassinet 

Sankt Hans bålet midt i havnebassinet 

Udlændinge-, Integrations- og Boligminister Inger Støjberg gæster Fregatten Jylland den 23. juni, hvor hun skal afholde årets båltale ved den traditionsrige begivenhed på Fregathavnen i Ebeltoft.

Duften af helstegt skibsgris, synet af bålet midt i havnebassinet og den maritime stemning danner rammerne for midsommerfesten, der efterhånden har udviklet sig til en folkefest i Ebeltoft. Hvert år overværes Sankt Hans bålet af over 3.000 mennesker, hvilket kan skyldes, at Fregathavnen ligger på en af Østjyllands eneste vestvendte kyster, og dermed giver den sjældne mulighed for at nyde solnedgangen over vandet.

Sankt Hans er blevet fejret i årtusinder, og med tiden har midsommerfesten fået den traditionsrige form, vi kender i dag, hvor det store bål, båltalen og midsommervisen er de vigtigste ingredienser. Inger Støjberg skriver sig nu ind i rækken over Fregattens kendte båltalere, der i 2009 startede med Hella Joof. Siden har talere som Søren Dahl, Jacob Haugaard, Troels Kløvedal og Nicolai Wammen også stået for båltalen på det historiske skib.

Vi glæder os til at byde Inger Støjberg velkommen ombord til hvad vi selv kalder Danmarks smukkeste Sankt Hans aften” lyder det fra Fregatten Jyllands direktør, Benno Blæsild. 

Fregattens båltalere gennem tiden: 
2009: Hella Joof
2010: Kirstine Bille
2011: Søren Dahl
2012: Jacob Haugaard
2013: Troels Kløvedal
2014: Claus Wistoft
2015: Nicolai Wammen
2016: Inger Støjberg

Prins Henrik på uventet besøg

Prins Henrik i selskab med Fregattens direktør, Benno Blæsild og Bestyrelsesformand, Ole Bjerregaard. 

Prins Henrik i selskab med Fregattens direktør, Benno Blæsild og Bestyrelsesformand, Ole Bjerregaard. 


Den røde løber nåede ikke at blive rullet ud på det 150 år gamle skib, da Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen tirsdag eftermiddag kom på uventet besøg med et par nære venner. Med sin store interesse i skibet og med rollen som protektor var det en afslappet og hjemmevant Prinsgemal, der gæstede Fregatten.

Tirsdag eftermiddag kl. 15.20 rullede Krone 15 ind på Fregattens parkeringsplads i Ebeltoft, og ud steg en glad og smilende Prinsgemal, der havde i sinde at aflægge Fregatten Jylland et privat besøg. Sidst han besøgte Fregatten var i september 2015, hvor han ligeledes gæstede Fregatten i privat henseende. Prinsgemalen er meget engageret i Fregatten, som han har været en uvurderlig protektor for siden 1983. ”Jeg er meget glad for at være protektor for Fregatten Jylland. Det er et historisk interessant projekt og spændende at følge med i” lød det tidligere fra Prins Henrik.

Fregattens royale gæster nød den maritime stemning ombord på verdens længste bevarede træskib, og gæstede også den nyligt åbnede Glenfiddich-udstilling, Kunst på Fad, som Prinsgemalen har et særligt kendskab til, da han stod for indvielsen tilbage i 2013, hvor den første del af udstillingen fandt sted.

Prinsegemalen delte ud af sin ekspertise
I forbindelse med Prinsgemalens besøg på Fregatten Jylland var han en tur forbi skibets kongesaloner og kahytter, som til juni skal udgøre årets nyhed 2016 med udstillingen ”Prinsesser ombord”. Her forvandler skibets kongelige gemakker sig til en genskabelse af den atmosfære, der herskede ombord i sidste halvdel af det 19. århundrede, hvor Fregatten Jylland blandt andet var kongeskib for Kong Christian IX i 1876. Prinsgemalen har indvilliget i at medvirke i det team, som planlægger den kommende udstilling. Han har selv været på jagt i de kongelige magasiner efter møbler og brugsgenstande, som har tilhørt Christian IX. Da Prinsgemalen gæstede kongesalonerne, delte han gladeligt ud af sin viden og gav gode råd til udstillingen. Prinsgemalen gennemgik sammen med det øvrige team en række prøver af det stof, som skal bruges til at genskabe Christian IX’s sengetæppe – det bliver kongeblåt.