Udstillingen ”Prinsesser ombord” åbner på Fregatten Jylland

Udstillingen ”Prinsesser ombord” åbner på Fregatten Jylland

Fra den 23. juni kan Fregatten Jyllands gæster få det første kig på den nye permanent udstilling ”Prinsesser ombord”. Kongesalonen, der ligger på Jyllands agterdæk, er blevet indrettet i Christian IX’s kongelige stil og her er dronning Louise og prinsesse Thyra indlogeret. De var begge med på kongetogtet til Sankt Petersborg i 1876.

Read More

Ny kanon til Fregatten Jylland

Ny kanon til Fregatten Jylland

Måske Danmarks flotteste kanon? En prinsesseudstilling, hvor temafarven er en sart lyserød farve, og hvor den royale stemning er gennemført, kræver sin helt rette krone på værket. Når sommerens gæster besøger Fregatten Jylland vil mødet med en sort kanon i år være skiftet ud med en sød lyserød kanon, som skal bringe smilene frem hos de besøgende og samtidig være et symbol på Fregatten Jyllands tid som kongeskib.

Read More

S/S BJØRN gæster Fregatten Jylland

Til august slår Fregatten Jylland og Barkas Lauget dørene op til årets damptræf i Ebeltoft. Arrangementet løber af stablen samtidig med Ebeltoft Kystkulturfestival, så der vil være liv i alle byens fire havne. Fregathavnen åbner op for gæstende dampskibe, hvor et af de helt særlige skibe er det kulfyrende dampskib S/S BJØRN.

S/S BJØRN

S/S BJØRN

S/S BJØRN repræsenterer en 100 årig epoke i dansk skibsfarts- og værftshistorie, nemlig tiden mellem sejlskibene og de moderne motorskibe. Veteranskibet blev bygget i Bremerhaven i 1908 og har tjent som isbryder/slæbebåd på Randers Fjord fra 1909-1981. Det har taget 31 år at restaurere skibet, og det er udelukkende sket ved frivillig arbejdskraft af gamle håndværkere, som har kendt til det håndværk, det gamle skib har krævet. I dag er der 45 aktive frivillige, der mødes to gange om ugen og vedligeholder skibet. Skibet er Danmarks eneste dampskib med tregangsekspansions dampmaskine, og den vil derfor med garanti skabe begejstring hos damp-entusiasterne. S/S BJØRN har aldrig været i Ebeltoft før, men har i 1910 assisteret ved slæbningen af Fregatten Jylland fra Aarhus til Randers.   

S/S BJØRN sejler normalt med passagerer fra Helsingør, men nu vender hun snuden mod Ebeltoft Vig for at tage nye passagerer med på en unik sejltur i det historiske fartøj.

Vi glæder os meget til at gæste Ebeltoft og til at tage del i damptræffet
— Bent Hedegaard, formand for Dansk Veteranskibsklub S/S BJØRN

Fregatten for fuld damp

I weekenden 12.-14. august forvandler fregathavnen i Ebeltoft sig til et maritimt dampstævne. Her mødes damp-entusiaster fra nær og fjern og deler deres fælles passion for damp. Der er tilmeldt større skibe som SS BJØRN og SS SKELSKØR, men der kommer også modeldampskibe, som skal sejle i bassin. Desuden vil et damptog fra Modelparken i Egå køre passagerer rundt på Fregatpladsen. Fregatten Jylland er desværre ikke sejlklar, men det er dens følgeskib Dampbarkassen. Den og Fregathavnen vil agere værter og danne rammen om den første afholdelse af dampstævnet.  

Fregatten Jyllands ene følgeskib, Dampbarkassen

Fregatten Jyllands ene følgeskib, Dampbarkassen

Fregattenforfulddamp

 

 

Husk Søværnets dag den 9. maj

Alle messingknapper og støvler er pudset til de skinner, når Søværnet traditionen tro fejrer sin nationale mærkedag den 9. maj i Ebeltoft. Programmet byder blandt andet på parade med Søværnets Tamburkorps, tattoo-opvisning, Søværnets hilsen, åbent skib og kanonsalutter.

Ikke hvilken som helst dato

Det er ingen tilfældighed, at Søværnets dag finder sted den 9. maj. Datoen er nemlig årsdagen for søslaget ved Helgoland i 1864, hvor Fregatten Jylland sammen med Fregatten Niels Juel og Korvetten Heimdal i en to timer lang kamp besejrede en østrigsk-preussisk eskadre på fem krigsskibe. Rundt om i Danmark står der mange mindesmærker om krigen i 1864, men Fregatten Jylland er det eneste bevarede minde om den danske flådes indsats. Til trods for at danskerne tabte krigen, står krigen stadig som et symbol på, at Danmark var en stærk søfartsnation, hvis flåde evnede at skabe respekt. Årsdagen markeres ikke blot i Ebeltoft den 9. maj, men også i Kristianssand i Norge, hvor de danske skibe gik i havn efter slaget, og hvor de 13 dræbte søfolk fra Fregatten Jylland er begravet.

En festlig dag

Festdagen afholdes i Ebeltoft, hvor Søværnets Tamburkorps giver musik og opvisning på vej ned til Fregatten Jylland. Her vil man se sig hensat til tiden omkring 1864, når de mange soldater i historiske uniformer marcherer gennem Ebeltofts gamle brostensbelagte gader. På Fregathavnen giver tamburkorpset tattoo-opvisning, som er en spektakulær opvisning i eksercits, hvor hver eneste bevægelse er nøje afstemt og indøvet. Ud over opvisningerne vil Fregattens bestyrelsesformand Ole Bjerregaard og Kommandør N.A.K. Olsen holde taler, og Orlogsskibet Nymfen vil være til stede og holde åbent skib, så alle kan tage et kig på skibet og dets indretning. Der vil også blive givet ”Dansk Løsen”, som er et signal, der både tilkendegiver fredelige hensigter og tilkendegiver at man er et dansk orlogsfartøj. Løsenet består af tre kraftige kanonskud og er en landekode, der kun høres ved særlige lejligheder som eksempelvis Søværnets dag.

Dagens program: 

Kl. 08.00-10.00: Patruljefartøjet NYMFEN ankommer til Fregathavnen

Kl. 11.00: Søværnets Tamburkorps marcherer fra Ebeltoft sundhedscenter gennem byens gader ad ruten Nørrebakke, Adelgade, Overgade, Kirkegade, Nedergade og Juulsbakke til Torvet.

Kl.11.25: Søværnets Tamburkorps musicerer på Torvet

Kl. 11.35: Parade med Søværnets Tamburkorps, Faneborg og Søværnspersonale marcherer fra Torvet til Fregatten Jylland

Kl. 11.45: Paraden ankommer til Fregatten Jylland. Paraden, Faneborg og tamburkorpset tager opstilling til den efterfølgende tattoo-opvisning.

Kl. 11.55: Fregat-institutionens fungerende bestyrelsesformand, Ole Bjerregaard byder velkommen og Kommandør Olsen afgiver Søværnets hilsen

Kl. 12.15: Kanonsalutten ”Dansk Løsen” affyres fra Bastionen ved havneindløbet af Søværnets Salutkommando.

Kl. 14.00-16.00: Åbent skib på Patruljefartøjet NYMFEN

 

 

 

Klargøring af udstillingen "Prinsesser ombord"

Klargøringen er i gang til årets udstilling ”Prinsesser ombord” på Fregatten Jylland, som blandt andet bliver til virkelighed takket være en stor donation fra Boghandler Henning Clausens Fond. Der kaster sig et lyserødt slør over Fregatten, når den feminine farver danner temaet for udstillingen, og detaljerne er mange, når Fregatten Jylland slår dørene op til kongesalonerne, der gengiver atmosfæren, som herskede ombord i sidste halvdel af det 19. århundrede, hvor skibet var kongeskib for Christian IX.

Findes der en mere passende farve end lyserød til en udstilling, der omhandler prinsesser? Ikke hvis man spørger maleren på Fregatten Jylland, Søren Jacobsen, som har stået bag udstillingens nøje udvalgte farve. Der er blevet blandet – og testet farver i malerværkstedet på Fregathavnen, og farven sidder nu lige i skabet. ”Det er blevet en flot lyserød farve, som oser af prinsesser” lyder det fra en tilfreds maler. Farven kommer til at byde gæsterne velkommen ved indgangen og kommer til at være den (lyse)røde tråd hele vejen fra museumshallen og over til skibets kongesaloner, røber Fregattens direktør Benno Blæsild. 

Med specialisters hjælp kommer man langt
At skabe en udstilling, der gengiver en stemning tilbage fra 1876, kræver ekspertise fra forskellige brancher. Prins Henrik er én af eksperterne, som netop nu er i gang med at finde de helt rigtige møbler i de kongelige magasiner. Tove Mathiassen, museumsinspektør for tekstiler, bolig og have i Den Gamle By, har medgivet sin ekspertise i udvælgesen af de rette stoffer, og Birgit Byskov, som er tidligere syerske på Den Jyske Opera, tilbringer lige nu mange passionerede timer bag symaskinen med bordeauxfarvet stof, der skal blive til kongelige damask gardiner. Hun har desuden, med sin sans for detaljer, fundet frem til de helt rigtige kniplinger, som er med til at give udstillingen sine særprægede finesser. Den kongelige spisesalon bliver bygget op om den daglige ”teatime”, så der arbejdes intenst på blandt andet at finde det helt rette porcelæn. For at de kongelige gemakker skal få den helt rigtige stemning, har Fregattens driftschef Bo Jessen Fogh Laursen skaffet forskellige dufte, som skal sætte gang i endnu en sans blandt de besøgende. Han røber blandt andet, at der er indkøbt både en duft af lavendel og opkast, hvor den sidste skal skabe stemningen om Dronning Louise, som måtte lægge sig syg på et af togterne. Hvorvidt denne lugt virkelig får lov til at snige sig med i udstillingen, kan gæsterne finde ud af til juni…

Kom med bag kulisserne

Stokken i arbejde

Stokken i arbejde

Nyd duften af nysavet egetræ og kom med bag kulisserne på Fregatten Jylland, hvor fagudtrykkene, traditionerne og byggeteknikkerne er mange. I bededagsferien tager håndværkerne formidlingen i deres egne barkede næver og deler ud af deres mange gode historier, sjove fakta og fantastiske viden om den håndværksmæssige del af skibet. Vi taler om håndværkere, der tilsammen har mere end 120 års erfaring fra arbejdet med Fregatten Jylland. 

For 150 år siden blev håndværkerne, som byggede Fregatten Jylland, kaldt Holmens faste stok. I dag består Fregatten Jyllands faste stok af 10 håndværkere, som gennem 30 år har restaureret og vedligeholdt Fregatten Jylland. I bededagsferien viser de publikum, hvordan man forvandler råt tømmer til forfinet håndværk, hvor elegante former, funktionalitet og slidstyrke går op i en højere enhed. Kom på Fregathavnen og få et indblik i skibstømrernes daglige arbejde og bliv klogere på de udfordringer og opgaver, som de gamle teknikker og arbejdet med træskibene giver.  Fregattens håndværkere deler gladelig ud af deres viden og lader deres begejstring for Fregatten Jylland smitte.  

”Stokken i arbejde” er en fast tradition i bededagsferien på Fregatten Jylland, og hvert år kaster håndværkerne sig over et nyt projekt, som publikum kan følge med i. I år er projektet at bygge en papegøjepind til den ene af Fregattens følgeskibe, Robarkassen.

Bededagsferien finder sted fra 22. – 24. april

Travlhed på Fregathavnens værft

Den erfaring og ekspertise, som mange års arbejde med Fregatten Jylland har givet håndværkerne på træskibsværftet, kommer ikke kun Fregatten til gode, men også de gæstende skibe, som trænger til en kærlig hånd. Netop nu har værftet besøg af en særlig gæst; Den bevaringsværdige båd, Svalen.

Svalen, som til dagligt holder til i Hjarbæk, kom på land i Ebeltoft for tre uger siden og har lige siden fået fuld opmærksomhed fra to af Fregattens ti håndværkere, der blandt andet har udskiftet planker og ”repareret” agterstævnen. Fregatten Jyllands værft blev etableret i 1994 og er i dag et af de få i Danmark, som er specialiseret i træskibe. Den daglige omgang med den over 150 år gamle Fregatten Jylland har givet medarbejderne en sjælden erfaring og forståelse for de fornemme danske byggetraditioner. En erfaring der nu også kan ses på det bevaringsværdige fartøj Svalen.  

Det er altid spændende at få en ny båd ind, men arbejdet med Svalen har været særlig spændende, fordi det er så smukt og unikt. Hvem ved, måske er det den eneste gang, jeg får lov til at lave det
— Skibstømrer, Johnny Knudsen.

Et bevaringsværdigt skib

Svalen blev bygget på stranden i Klikhavn i 1906 og var et af de talrige kattegatbåde, der deltog i de store sildefiskerier nord for Sjælland. Den blev senere hen gradvist renoveret i forhold til tidens forhold og fik blandt andet tilføjet både større motor og styrehus. I 1970 blev Svalen overtaget af familien Madsbøll fra Thisted, som brugte båden til forskellige ferieture i de danske farvande. I 1997 blev båden overdraget til ”Foreningen til Svalens Bevarelse”, der i dag har til opgave at holde den smukke hvidmalede sejler i god stand og i overensstemmelse med det oprindelige udseende fra 1906.

Skibsbevaringsfonden betegner Svalen som en umistelig kulturhistorisk værdi, og den er derfor blevet erklæret bevaringsværdig, hvilket sikrer, at den bevares som et varigt kulturminde, og at skibets oprindelige kvaliteter bevares.

Fregathavnens værft har ikke blot travlt med Svalen, men er ligeledes travlt beskæftiget med skonnerten Zar, hvortil der skal laves noget så særligt som en totalrenovering af et gammelt træankerspil fra 1940. 

Årets båltaler til Sankt Hans: Inger Støjberg

Sankt Hans bålet midt i havnebassinet 

Sankt Hans bålet midt i havnebassinet 

Udlændinge-, Integrations- og Boligminister Inger Støjberg gæster Fregatten Jylland den 23. juni, hvor hun skal afholde årets båltale ved den traditionsrige begivenhed på Fregathavnen i Ebeltoft.

Duften af helstegt skibsgris, synet af bålet midt i havnebassinet og den maritime stemning danner rammerne for midsommerfesten, der efterhånden har udviklet sig til en folkefest i Ebeltoft. Hvert år overværes Sankt Hans bålet af over 3.000 mennesker, hvilket kan skyldes, at Fregathavnen ligger på en af Østjyllands eneste vestvendte kyster, og dermed giver den sjældne mulighed for at nyde solnedgangen over vandet.

Sankt Hans er blevet fejret i årtusinder, og med tiden har midsommerfesten fået den traditionsrige form, vi kender i dag, hvor det store bål, båltalen og midsommervisen er de vigtigste ingredienser. Inger Støjberg skriver sig nu ind i rækken over Fregattens kendte båltalere, der i 2009 startede med Hella Joof. Siden har talere som Søren Dahl, Jacob Haugaard, Troels Kløvedal og Nicolai Wammen også stået for båltalen på det historiske skib.

Vi glæder os til at byde Inger Støjberg velkommen ombord til hvad vi selv kalder Danmarks smukkeste Sankt Hans aften” lyder det fra Fregatten Jyllands direktør, Benno Blæsild. 

Fregattens båltalere gennem tiden: 
2009: Hella Joof
2010: Kirstine Bille
2011: Søren Dahl
2012: Jacob Haugaard
2013: Troels Kløvedal
2014: Claus Wistoft
2015: Nicolai Wammen
2016: Inger Støjberg

Prins Henrik på uventet besøg

Prins Henrik i selskab med Fregattens direktør, Benno Blæsild og Bestyrelsesformand, Ole Bjerregaard. 

Prins Henrik i selskab med Fregattens direktør, Benno Blæsild og Bestyrelsesformand, Ole Bjerregaard. 


Den røde løber nåede ikke at blive rullet ud på det 150 år gamle skib, da Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen tirsdag eftermiddag kom på uventet besøg med et par nære venner. Med sin store interesse i skibet og med rollen som protektor var det en afslappet og hjemmevant Prinsgemal, der gæstede Fregatten.

Tirsdag eftermiddag kl. 15.20 rullede Krone 15 ind på Fregattens parkeringsplads i Ebeltoft, og ud steg en glad og smilende Prinsgemal, der havde i sinde at aflægge Fregatten Jylland et privat besøg. Sidst han besøgte Fregatten var i september 2015, hvor han ligeledes gæstede Fregatten i privat henseende. Prinsgemalen er meget engageret i Fregatten, som han har været en uvurderlig protektor for siden 1983. ”Jeg er meget glad for at være protektor for Fregatten Jylland. Det er et historisk interessant projekt og spændende at følge med i” lød det tidligere fra Prins Henrik.

Fregattens royale gæster nød den maritime stemning ombord på verdens længste bevarede træskib, og gæstede også den nyligt åbnede Glenfiddich-udstilling, Kunst på Fad, som Prinsgemalen har et særligt kendskab til, da han stod for indvielsen tilbage i 2013, hvor den første del af udstillingen fandt sted.

Prinsegemalen delte ud af sin ekspertise
I forbindelse med Prinsgemalens besøg på Fregatten Jylland var han en tur forbi skibets kongesaloner og kahytter, som til juni skal udgøre årets nyhed 2016 med udstillingen ”Prinsesser ombord”. Her forvandler skibets kongelige gemakker sig til en genskabelse af den atmosfære, der herskede ombord i sidste halvdel af det 19. århundrede, hvor Fregatten Jylland blandt andet var kongeskib for Kong Christian IX i 1876. Prinsgemalen har indvilliget i at medvirke i det team, som planlægger den kommende udstilling. Han har selv været på jagt i de kongelige magasiner efter møbler og brugsgenstande, som har tilhørt Christian IX. Da Prinsgemalen gæstede kongesalonerne, delte han gladeligt ud af sin viden og gav gode råd til udstillingen. Prinsgemalen gennemgik sammen med det øvrige team en række prøver af det stof, som skal bruges til at genskabe Christian IX’s sengetæppe – det bliver kongeblåt. 

 

Påske, kanoner og kunst - besøg Fregatten i påsken!

Påske, kanoner og kunst


Fregatten har smidt vinterfrakken i form af sit vintertag og er nu klar til at indtage foråret. Foråret skydes i gang med et brag, når Fregatten Jylland blænder op for påskeprogrammet, hvor både kanonskud, skattejagt og ege-kunst er på dagsordenen. 

Kanonskud

Fregatten i børnehøjde

Kanonen er ladt, skibets hemmeligheder er fundet frem, og nøglerne til kisten er gemt. Hop i matrostøjet og lad indlevelsen begynde med et kanonshow, hvor du lærer at betjene en kanon. Ikke en af dem af plastik, men en vaskeægte 30 punds kanon. Her bliver hele Fregattens arsenal af gamle våben, pistoler, spyd og geværer fra 1864 fundet frem. Efterfølgende affyres kanonen og her garanteres en sanseoplevelse med synet af ild, lyden af et højt brag og lugten er krudt.

Fregatten Jylland er fyldt med hemmeligheder og skjulte skatte, og i påsken kan du komme med på skattejagt, hvor de seks nøgler til dødemandskisten skal findes. Bagefter kan hele familien prøve kræfter med det gamle håndværk, rebslagning, hvor der er mulighed for at være med til at lave sit helt eget reb og oven i købet få et stykke reb med hjem.

Ny udstilling: Kunst på Fad

Udover de daglige rundvisninger sørger Fregatten også for en anden oplevelse for de voksne. Lørdag d. 19. marts åbner udstillingen, Kunst på Fad, hvor 15 kendte kunstnere er gået sammen med verdens største destilleri af maltwhisky, Glenfiddich, for at skabe en særpræget udstilling til Fregatten Jylland. Kunstnernes unikke kunstværk er udsmykket på stave fra originale whisky egetræsfad fra Glenfiddich, og omdrejningspunktet for udstillingen er Glenfiddichs og Fregatten Jyllands fælles passion for egetræ og respekten for egetræ som materiale.

Se hele påskens program under "planlæg besøg, det sker" eller i kalenderen på forsiden.

Vi har åben alle dage fra kl. 10-16

Påsken-på-fregatten

Ege-kunstnere indtager Fregatten

Glenfiddich og Fregatten Jylland

Ege-kunstnere indtager Fregatten

Respekten for egetræ som materiale er omdrejningspunktet for den nye udstilling, Glenfiddich-udstillingen - Kunst på Fad, som åbner den 19. marts 2016 på Fregatten Jylland. 15 kendte kunstnere har udsmykket stave fra whisky egetræsfade med deres egen unikke kunst, hvilket udgør startskuddet til en permanent udstilling på Fregatten Jylland.

Generøsitet fører til permanent udstilling

I 2013 blev værkerne fra Kunst på Fad udstillet og dernæst sat på auktion på Lauritz.com, hvor de genererede 600.000 kr. til Fregatten Jylland. ”Kunst på Fad har været en helt fantastisk rejse indtil nu. Først havde vi den skønne udstilling og auktion, der har givet vores alles skib længere levetid. Nu bidrager en ny gruppe kunstnere generøst til vores faste udstilling. Det er helt overvældende”, siger Benno Blæsild, direktør på Fregatten Jylland.

Et projekt der krydser grænser og brancher

Kunst på Fad er et dansk projekt med udgangspunkt i en stolt dansk kulturinstitution og en tilsvarende whiskyproducent. Der er derfor tale om et projekt, der krydser grænser og brancher, men som forenes i en fælles passion for egetræ.

Blandt de 15 kunstnere optræder navne som Poul Pava, Aka Høegh og Madeleine Pyk. Poul Pava er en dansk kunstner, som både maler og skaber kunsthåndværk samt musik. Hans motiver er de karakteristiske figurer, der rummer ”barnet i os alle”. Aka Høegh er en af Grønlands mest kendte billedkunstnere, som inspireres af den grønlandske natur og landets mytologiske traditioner. Madeleine Pyk er svensk forfatter og billedkunster. Hun fik i 2008 tildelt Illis Quorum-medaljen for sit bidrag til svensk kultur.

I forbindelse med udstillingen har Glenfiddich produceret en særlig Fregatten Jylland whisky: Glenfiddich Rich Oak Fregatten Jylland (14 years). De kun 250 flasker sælges fra ferniseringsdagen, og overskuddet fra salget går ubeskåret til Fregatten Jylland. 

Program:
 

13.00: Ole Bjerregaard byder velkommen

13.10: Jens Tholstrup bringer en hilsen fra Glenfiddich

13.15: Benno Blæsild fortæller kort historien om Fregatten og Kunst på Fad og præsenterer årets nye kunstnere

13.25: Borgmester Claus Wistoft erklærer udstillingen åben

Udstillingen finder sted i Auditoriet, som til dagen bliver omdøbt til ”The Glenfiddich Room”.

De inviterede og øvrige besøgende mødes foran den lukkede dør til auditoriet, hvor der bliver serveret et glas. Når talerne er ovre, åbner Claus Wistoft udstillingen.Der vil blive serveret ”pindemadder” og smagsprøver på Rich Oak til de fremmødte. 

Arrangementet slutter klokken 14.30.

Kunst p� Fad

Fregatten Jylland har fået nyt royalt medlem

Prinsessebåden bliver nøje undersøgt af skibstømrerne på Fregatten Jylland

Prinsessebåden bliver nøje undersøgt af skibstømrerne på Fregatten Jylland

Onsdag den 24. februar modtog Fregatten Jylland en ikke hvilken som helst båd. Fregatten huser nu den royale travalje fra Kongeskibet Dannebrog, som blandt andet sejlede Hendes Majestæt Dronningen og hendes to søstre rundt i havnemiljøet i København, da de tre prinsesser var børn.

En særlig travalje har meldt sin ankomst

Der var spænding i luften blandt skibsentusiasterne på Fregatten Jylland, da Søværnet onsdag morgen leverede den 5,6 meter lange hvidmalede royale travalje. Kaffepausen blev udsat, og den nye travalje charmerede sig i stedet til opmærksomheden. Travaljen er bygget på Orlogsværftet i 1931 og har været sidefartøj på Kongeskibet Dannebrog indtil 1990’erne, hvor den blev udskiftet med Prinsgemalens motorbåd. Siden da har den stået i Mastekranens stuerum på Holmen. Nu kommer den igen til ære og værdighed, og Fregatten Jylland er stolte over, at det er hos netop dem.

Prinsessebåden

Populært kaldes travaljen ”prinsessebåden”, fordi de tre prinsesser; Hendes Majestæt Dronning Margrethe og hendes to søstre, Benedikte og Anne-Marie, ofte blev roet rundt i travaljen af værnepligtige fra Kongeskibet i 1950’erne. De sejlede rundt ved Holmen og i de havnemiljøer, som Kongeskibet besøgte i forbindelse med sommertogterne. Vi ved derfor med sikkerhed, at travaljen har haft prinsesser ombord.

Og som kronen på værket åbner Fregatten Jylland til juni en helt ny udstilling under navnet Prinsesser ombord. Her forvandles Fregattens eksisterende kongesaloner og kahytter sig til en detaljeret genskabelse afden atmosfære, der herskede i sidste halvdel af det 19. århundrede, hvor Fregatten Jylland var kongeskib.  

prinsesseb�den