Juleskafning - Fri adgang i dag 12.00 - 17.00

Juleskafning Fregatten Jylland 

Om en time løber dette års juleskafning af stablen. Sidste år var en kærkommen lejlighed til at gå på opdagelse i de gamle fregat blade hvor historierne har været trykt omkring juletid.

Vi har valgt at bruge den samme tekst til at indlede dette års juleskafning - måske er det begyndelsen til tradition.
Bernt Kure skriver i 1999 under overskriften “Juleaften på Fregatten Jylland” 

"Julen 1880 blev fejret på havet sydvest for Madera. Passaten var nået, vinden var med, morilden lyste og flyvefiskene sprællede på dækket. Dagen gik som alle de andre dage med spulen, skuren, pudsen, eksersits og vagt. Men agterude på batteriet gik nogle udvalgte folk under ledelse af sejlmageren og tømmermanden og puslede med noget bag et sejldugsforhæng. Da det blev mørkt spillede skibsorkesteret pludseligt op, det mystiske forhæng blev slået til side, og mandskabet myldrede til. Selv de sygemeldte var med. Ej for en overraskelse midt i lokalet, omgivet af tændte lygter, blankpudsede våben og malede skjolde stod et stort, festligt opdækket pladebord - og hvad mere var - på det lå gaverne. Dem havde officererne købt i Cadiz og betalt af egen lomme. Der kom gang i tombolaen, kanonèren vandt en rangle, lærlingen en cigar, kokken en spansk vifte, vandmanden, der var analfabet et penneskaft osv. Og så vankede der punch, gang på gang blev aftenens refræn: “Og alle de ål vi stanged” skrålet"

I samme artikel finder man også et vidnesbyrd om madens kvalitet i 1886, som åbenbart åbnede op for nye muligheder.

"Men først skulle vi fejre juleaften ombord. Der vankede flæskesteg, og hver bakke fik en kvart gris. Det smagte meget godt, men der var en svær på, som vidnede om, at Grisen var nogle år gammel. Som erindring om denne flæskesteg juleaften i Vestindien beholdt jeg et stykke af sværen. Da jeg kom hjem, lavede jeg af det en skråtobakspung, som jeg brugte i mange år”!"

Menuen var som dengang ærtesuppe med flæsk og beskøjter, de erfarne kokke har lovet at grisen er niveauet over dengang. 

Ærtesuppe med flæsk og beskøjter
Romgrog eller ”Bådsmandens Fryd” 
Underholdning som altid ved Slupkoret 

Håber vi ses (om lidt)

Juleskafning Fregatten Jylland Slupkoret