Efterårsferien på Fregatten Jylland 

Efterårsferien på Fregatten Jylland 

Fregatten Jylland slår lugerne op for et program, fyldt med kunst, kultur, krudt og kugler!
Masser af oplevelser for hele familien: Gratis adgang for børn HELE ugen!

Velkommen ombord til i efterårsferien:
- Workshop med Kunstkarrusellen d. 12. og 13. oktober kl. 10-15.
- Oplev Kulturskolens billedkunstholds udstilling. 

- Ny sporjagt: Gå på jagt efter kunsten ombord.
- Få en særrundvisning i kunstudstillingen "Jylland på Jylland".
- Besøg fregatten Jylland efter mørkets frembrud - onsdag d. 16. oktober til ”Go´nat på Museerne”.
- Kom til foredrag om "Kunst og Nationalitet" med Tom Jørgensen d. 17. oktober kl. 19.00.
- Og meget mere!

Hver dag: 12. oktober - 19. oktober
10:30 Historisk rundvisning
11:30 Hør om fregattens kanoner
12:00 Kanonskud
12:05 Rundvisning for børn – De 6 nøgler
12:45 Lav dit eget reb
13:00 Særrundvisning i kunstudstillingen ”Jylland på Jylland” (Tirsdag, onsdag og torsdag)
14:00 Historisk rundvisning
15:00 Hør om fregattens kanoner
15:30 Kanonskud
17:30 Historisk Rundvisning (Onsdag)

Alle aktiviteter er gratis, når entreen er betalt.
Børn kommer gratis ind (12. oktober - 20. oktober)
Voksen billetten gælder en hel uge! 

Vi tilbyder klatreturer i stormasten fra mandag til fredag kl. 12.15 og 13.30 (tilkøb til entréen)

Åben alle dage kl. 10-16, onsdag kl. 10-21.
Der tages forbehold for ændringer i programmet. 

Fregatten Jylland kommer til Aarhus Festuge

Fregatten Jylland kommer til Aarhus Festuge

 I festugen kan aarhusianerne få en maritim fregat-oplevelse, når Fregatten Jylland er repræsenteret ved Sailing Aarhus Week med Robarkasse No. 1.

”Selve fregatten Jylland ligger trygt og godt i tørdok i Ebeltoft, men vi synes ikke aarhusianerne skal snydes for at opleve det historiske skib. Derfor har vi sendt fregattens lilletremastede arbejdsfartøj Robarkasse No. 1 til Sailing Aarhus Week, hvor man kan komme med ombord og opleve Aarhus fra søsiden.” udtaler direktør Karin Buhl Slæggerup.

For sejlkyndige vil sejladsen være en helt anden oplevelse, idet robarkassen i modsætning til sejlbåde ikke er udstyret med en køl og dermed er anderledes at manøvrere. Skulle vinden løje af, kan gæsterne ovne i købet ’risikere’ at skulle til årerne, som også udgør en del af robarkassens udstyr.

Et stykke fregat-historie

Robarkassen er Fregatten Jyllands største jolle og en tro kopi af den originale robarkasse, som var med på Fregatten Jyllands første færd tilbage i 1862.

Robarkassen blev mest brugt til fragt af mandskab, proviant og kul, og den stod på øverste dæk sammen med de øvrige mindre fartøjer under sejlads. Med let kanon og op til 100 matroser kunne robarkassen udgøre en farlig landgangsbataljon.

I dag har robarkassen plads til 12 mand samt skipper og matros, som undervejs vil fortælle et par fregathistorier, mens gæsterne ombord kan nyde udsigten over Aarhus fra bugten.

Robarkassen sejler hver time lørdag 31. august kl. 12.00-16.00, søndag 1. lørdag 7. og søndag 8. september kl. 12.00-15.00 fra Sejlsportscentret på Aarhus Ø.

Pris for børn (0-17 år) 100 kr., voksne 150 kr. Reservation/booking: sailing-aarhus.safeticket.dk, eller ved afgangsstedet: Mobilepay og betalingskort.

Robarkas No. 1 i Fregathavnen

Robarkas No. 1 i Fregathavnen

Nykredits Fond støtter unik kunstudstilling på Fregatten Jylland

I 2019 kan publikum på Fregatten Jylland opleve den unikke udstilling ”JYLLAND PÅ JYLLAND – kunsten går ombord”, hvor 18 kunstnere fra Kunstnersammenslutningen Jylland har skabt værker, der fortolker Fregatten Jyllands dramatiske historie som krigsskib, sømandslivet ombord og skibskonstruktionen.

Takket være Nykredits Fond, som er en af støttegiverne til kunstudstillingen med en flot støtte på 100.000 kr., er de med til at gøre det muligt at realisere denne unikke kunstudstilling på én af Danmarks mest markante kulturinstitutioner, Fregatten Jylland.

”Vi støtter kunstudstillingen og Fregatten Jylland, fordi de har engageret en bred kreds af interessenter i et fællesskab mellem medarbejderne og de deltagende kunstnere, der udvikler nye formater og kompetencer for udstillingsproduktion og formidling” fortæller formand i Nykredits Fond Nina Smith.

Med dyb respekt for fregattens status som kulturarv, er det målet med dette unikke tværfaglige partnerskab i krydsfeltet mellem historien, håndværk og kunst at gentænke mulighederne for at sætte Fregatten Jyllands stærkt forankrede kulturhistoriske institution i en nutidig kontekst, og hermed åbne op for nye aktuelle og relevante fortolkninger af de mange historier, som skibet er ladet med. 

Udstillingen vises fra den 15. juni – 20. oktober.

Deltagende kunstnere:
Randi og Katrine, Henrik Menné, Milena Bonifacini, Marianne Hesselbjerg, Marianne Jørgensen, Leif Kath, Jette Gejl, Erland Knudssøn Madsen, Jesper Rasmussen, Kurt Tegtmeier, Eva Öhrling, Sophus Ejler Jepsen, Jacob Tækker, Anders Bonnesen, Lise Nørholm, Sonja Lillebæk Christensen, Mogens Gissel.

Læs mere om Fregatten Jylland her.

Kunstnerne Randi og Katrines udstilling ombord på Fregatten Jylland

Kunstnerne Randi og Katrines udstilling ombord på Fregatten Jylland

Kunstnerne kommer!

Om et øjeblik åbner vi særudstillingen ”JYLLAND PÅ JYLLAND – Kunsten får ombord” på Fregatten Jylland. 18 kunstnere fra Kunstnersammenslutningen Jylland har skabt nye værker specielt til Fregatten Jylland, der fortolker skibets dramatiske historie som krigsskib, sømandslivet ombord og skibskonstruktionen.

 I samarbejde med fregattens håndværkere har de enkelte kunstnere installeret deres værker på skibet og rundt omkring på museets område i løbet af denne uge.

’Jylland på Jylland – Kunsten går ombord’ åbnes med en fernisering den 14. juni kl. 17.00, og kan opleves fra den 15. juni – 20. oktober.

Deltagende kunstnere                                                                                   

Randi og Katrine, Henrik Menné, Milena Bonifacini, Marianne Hesselbjerg, Marianne Jørgensen, Leif Kath, Jette Gejl, Erland Knudssøn Madsen, Jesper Rasmussen, Kurt Tegtmeier, Eva Öhrling, Sophus Ejler Jepsen, Jacob Tækker, Anders Bonnesen, Lise Nørholm, Sonja Lillebæk Christensen, Mogens Gissel.

Udstillingen er realiseret med støtte fra Grosserer L.F. Foghts Fond og Statens kunstfond. 

Fornemt færøsk besøg – historiske træskibe i Fregathavnen

Den 6. – 9. juni får Ebeltoft og Fregathavnen fornemt besøg fra Færøerne. I anledning af 100-året for det færøske flag kommer 7 historiske, færøske træskibe til Fregat-havnen som led i et større togt i Danmark for at markere 100-året for Færøernes flag, Merkið. 

Foreningen Færøske Træsejlskibe sejler ind i Fregathavnen torsdag d. 6. juni klokken 16 . Der saluteres med kanon fra bastionen og skibenes besætninger modtages af Fregattens Venner, Ebeltoft Marineforening, Syddjurs Kommune repræsenteret ved blandt andet Riber Hog Anthonsen, formand for Udvalget for plan, udvikling og kultur og alle interesserede.

Slupkoret modtager flotillen med sang som optakt til fire spændende dage, hvor alle interesserede kan få et mangfoldigt indblik i færøsk historie og kultur.

Kom og få en snak

Alle med interesse for Færøerne og de gamle skibe får mulighed for at komme ombord på skibene og tale med besætningerne i løbet af besøget.

Færøernes flag er en vigtig del af besøget, men hen over de fire dage vil man også kunne få et grundigt indblik i færøsk historie, kultur og samfundsudvikling - med musik, sang, dans, historieformidling, madkultur og kunst.

Ved forskellige arrangementer på skibene, på Glasmuseet og pladsen foran, på Fregatten Jylland og på Den Europæiske Filmhøjskole, kan man komme helt tæt på de engagerede gæster, som brænder for at fortælle og underholde. Her blot et par nedslag i det omfattende program, som er skabt i samarbejde mellem den færøske forening, lokale foreninger og kulturinstitutioner og Syddjurs Kommune.

Masser af aktiviteter og information om Færøerne

Både fredag og lørdag vil man kunne opleve færøsk musik i byen og på den flydende scene, The Island, i Fregathavnen og se på færøsk billedkunst i "Skibshallen" i fiskerihavnens foreningshus på Vestervej. Fredag eftermiddag er der filmforevisning af Nils Malmros' filmatisering af romanen Barbara, hvor instruktøren selv vil give filmen nogle ord med på vejen. Det foregår på Den Europæiske Filmhøjskole, som byder på kaffe og kage som optakt til filmoplevelsen.

Begge dage vil der også være mulighed for at komme ombord på skibene, og kl. 15 kan man få smagsprøver på færøske specialiteter. Lørdag er der foredrag om færøsk kunst på Glasmuseet, og lørdag aften danses der færøsk dans på kajen.

Søndag er flotillens afrejsedag, men inden afsejling om eftermiddag vil der fortsat være mulighed for at besøge skibene og suge indtryk til sig rundt i byen og på havnen efter en gudstjeneste ombord på Fregatten Jylland, som vil foregå på færøsk.

Under besøget vil man i boder på pladsen foran Glasmuseet kunne få information om det færøske flag og gennem plancher og brochurer få indblik i næsten alt, der handler om Færøerne, blandt andet stifte bekendtskab med færøske bøger, musik og spændende turistinformation.

Find hele programmet for de færøske dage i Ebeltoft på http://www.oplevsyddjurs.dk og på Facebookeventen Flaggsigling 2019 - Ebeltoft.

På togtets Facebookside, Flaggsigling 2019, kan man følge togtet, som besøger en række danske byer inden finalen i Ebeltoft.

"Fregattens Dag" - højtideligholdelse af årsdagen for Slaget ved Helgoland, 9. maj 1864

Den 9. maj har været og er en vigtig dag for Fregatten Jylland, hvor vi traditionelt har fejret markeringen under navnet ”Søværnets Dag” i samarbejde med Søværnet. Efter omlægninger i Forsvaret har Søværnet desværre ikke længere mulighed for at stå som medarrangør af dette mindearrangement, ligesom Søværnets Tamburkorps heller længere kan deltage.

 
Fregatten Jylland og Ebeltoft Marineforening er dog enige om, at denne nationale mindedag fortsat skal markeres, og vi er meget glade for, at Hjemmeværnets Musikkorps Aarhus har givet tilsagn om at medvirke til at gøre dagen festlig.

Programmet for højtideligholdelsen er planlagt og vil være som følger:

Kl. 17.30:     Hjemmeværnets Musikkorps Aarhus musicerer på Torvet foran det Gamle Rådhus.

Kl. 17.15:     Familieomvisning på Fregatten Jylland om 1864.

Kl. 18.00:     Faneborg og parade marcherer efter en marchtromme fra Hjemmeværnsorkestret til Fregatten Jylland ad ruten Adelgade, Skindergade og Strandvejen til Fregatten Jylland. 

Kl. 18.30:     Flag-/faneborgen ankommer til Fregatten Jylland.

I mellemtiden har Hjemmeværnets Musikkorps Aarhus taget opstilling på Fregatpladsen, og til marchtoner fra orkestret marcherer paraden ind ad den nordlige port og tager opstilling med front mod Fregatten Jylland.

Velkomst ved næstformanden for DSI Fregatten Jyllands bestyrelse, Henning Kovsted.

Ca. ½ times koncert af Hjemmeværnets Musikkorps Aarhus

”Søværnets Hilsen” – tale ved Søværnets repræsentant i DSI Fregatten Jyllands bestyrelse, KD Mikael Bill

Ca. 19.15:     Flag-/faneborg og parade marcherer efter marchtrommen til Bastionen, hvor der affyres ”Dansk Løsen” (3 kanonskud).

Paraden marcherer tilbage og tager opstilling foran museumsbygningen, hvor der er aftrædning og sammenrulning af flag og faner.

 

Fregatten Jylland åbner traditionen tro for publikum, og i år vil der være fri adgang til fregatten fra kl. 17.00.

Foto: John Jensen, Ta´ Selv Foto “Kanonskud fra Fregatten Jyllands Bastion”

Foto: John Jensen, Ta´ Selv Foto “Kanonskud fra Fregatten Jyllands Bastion”


Påsken ombord på Fregatten Jylland - en æggetyv er løs

Fregatten Jylland byder velkommen til påsken og vi glæder os til at præsentere jer for et helt nyt tiltag: 

Æggetyven – en sporjagt for børn og deres forældre. 

Med Æggetyven formidler vi livet ombord for en del af mandskabet og en enkelt prinsesse anno ca. 1876. Udgangspunktet er skibsdrengen Karl, der som den yngste på skibet har alt det hårde arbejde, men han har fået et fint påskeæg af sin mor og gemt det i sin skibskiste.

Ægget er imidlertid blevet stjålet, og det er nu op til jer at finde ud af hvem tyven er. Med et kort i hånden kommer I rundt på Fregatten Jylland og bliver her præsenteret for en række historiske personer, der formidles af en del af voksdukkerne på skibet. Fyrbøderen, kaptajnen og topgasten og mange flere formidler de opgaver og vilkår de har haft ombord med hårdt, ubehageligt arbejde i maskinrummet eller tid til fine middagsselskaber, alt efter social position.

Livet til søs på Fregatten Jylland bød på fordærvet mad, søsyge og sparsom fritid, og med Æggetyven får en del af de gamle voksdukker i tableauerne en ny, personlig fortælling. Æggetyven giver jer mulighed for at opleve Fregatten Jylland i eget tempo og giver skibets historie et mere personligt perspektiv.

Find tyven og få til sidst jeres belønning i ‘guld’!

—————-

Vi håber, at I vil tage godt imod Æggetyven og vi vil efter påske videreudvikle aktiviteten, så den kommer til at omfatte hele fregatøen. Med den får historieformidlingen et boost og gør forhåbentlig besøget på Fregatten Jylland endnu mere spændende for børn og deres forældre. Samtidig vil vi udvide den med mere faglig formidling af skibet, personer og genstande ombord, men med respekt for den autentiske oplevelse der nu møder gæsterne. 

Påsken på Fregatten Jylland byder også på et hav af andre spændende aktiviteter, herunder mulighed for at kigge ind på værftets værksteder, hvor vores dygtige håndværkere arbejder på krydsmasten og mærsen.

Del gerne Facebook-begivenheden her med andre, der vil synes, at Æggetyven og de andre påskearrangementer er noget for dem.

Velkommen ombord.


Dagsprogram i påsken

10.30 Historisk rundvisning
11.30 Hør om fregattens kanoner
12.00 Kanonskud
12.05 Rundvisning for børn – De 6 nøgler
12.45 Lav dit eget reb
14.00 Historisk rundvisning
15.00 Hør om fregattens kanoner
15.30 Kanonskud

Hjælp skibsdrengen karl med at finde ud af, hvem der har stjålet hans påskeæg.

Hjælp skibsdrengen karl med at finde ud af, hvem der har stjålet hans påskeæg.

25 år siden færdig restaureringen af fregatten Jylland

På denne dag, for 25 år siden, stod fregatten Jylland officielt færdigrestaureret!

Dagen blev naturligvis højtidligholdt efter alle kunstens regler med flotte taler og lækker mad.

I sin tale sagde Mærsk Mc-Kinney Møller bl.a.:
"For lidt mere end 5 år siden - d. 14. januar 1989 - overrakte jeg deres Kongelige Højhed [Prins Henrik. red.] bekræftelsen på, at A.P. Møller og Hustrus Fond ville bekoste den gennemgribende restaurering af fregatten Jylland, og at Odense Staalskibsværft ville udføre arbejdet. Jeg gjorde opmærksom på, at der var lang opløbstid, men stillede i udsigt at aflevere det restaurerede skib til Prinsen den 1. april 1994. Afleveringen sker 7 dage for tidligt. Jeg beklager den manglende præcision. Fejlen er min. Jeg overså, at den 1. april var Langfredag.

Idet jeg hermed på Fondens vegne afleverer fregatten Jylland til Deres Kongelige Højhed, skibets protektor, vil jeg gerne takke for gnidningsfrit samarbejde gennem fem år med alle de engagerede mennesker, der har haft med fregatten at gøre [...]"

I sin tale svarede Hans Kongelige Højhed Prins Henrik:
"Jeg er dybt taknemlig for Deres storslåede gave, som jeg her vil give videre tin Institutionen Fregatten Jylland.

Jeg vil bede alle udbringe et trefoldigt leve for fregatten Jylland."

Her 25 år efter råber vi stadig hurra og tak for gaven, og byder vores gæster Velkommen Ombord til endnu 25 år for fulde sejl.

H.K.H. Prins Henrik og Mc-Kinney Møller foran den færdigrestaureret “Jylland”

H.K.H. Prins Henrik og Mc-Kinney Møller foran den færdigrestaureret “Jylland”

Fregatten Jylland får ny kaptajn

Fregatten Jylland har ansat Karin Buhl Slæggerup som ny direktør med virkning fra d. 1. februar 2019.

 

Den selvejende institution Fregatten Jylland som står overfor en større strategi – og forandringsproces, der over en længere periode vil inddrage havneareal og udenoms områderne i besøgsoplevelsen, har ønsket at styrke ledelseskompetencerne til den kommende opgave.

 

Karin Buhl Slæggerup har stor erfaring inden for kulturledelse, fundraising og eventudvikling via nuværendejob som sekretariatschef for HC Andersen Festivalen, tidligere job som Partnerskabs-og Udviklingschef for Aarhus 2017, Marketingschef for Midtjysk Turisme m.m.

 

Det er med vemod jeg forlader det spændende projekt med HC Andersen Festivals, men ser med stor glæde frem til de ny spændende udfordringer som direktør for Fregatten Jylland, hvor en samlet bestyrelse står bag indstillingen, udtaler Karin Buhl Slæggerup

Fregatdirektør fratræder sin stilling

Vedr. Fregatten Jyllands Direktion


Efter gensidig aftale fratræder direktør Lars H. Olsen sin stilling på Fregatten Jylland med udgangen af april 2019.


Den Selvejende institution Fregatten Jylland står overfor en større fysisk forandringsproces, der over en længere periode vil inddrage havneareal og udenoms områder i besøgsoplevelsen.


Bestyrelsen og Lars H. Olsen er enige om, at de kommende faser skal styrkes ved at tilføje yderligere kompetencer til Fregatten Jylland.


Bestyrelsen ved formand Tommy Bøgehøj takker Lars H. Olsen for et godt samarbejde og for at have stået i spidsen for udarbejdelse af den nye strategiplan, og ser frem til forsat at have en god dialog med Lars H. Olsen som konsulent for Fregatten Jylland.


Tommy Bøgehøj

Formand for D.S.I. Fregatten Jylland

Markering af 75-årsdagen for den 29. august 1943 i Ebeltoft

”Søg svensk havn eller sænk skibet!”

Markering af 75-årsdagen for den 29. august 1943 i Ebeltoft

 Den 29. august 2018 markerer Danmark Marineforening og Fregatten Jylland i Ebeltoft 75-årsdagen for forhandlings- og samarbejdspolitikkens sammenbrud med fokus på begivenhederne i Søværnet.

Dagen vil blive markeret med mindehøjtidelighed, historiefaglige oplæg og udstilling af rariteter herunder originalflaget fra artilleriskibet Niels Juel, bogreception med præsentation af genoptryk af 24 øjenvidneberetninger ”Sådan oplevede jeg 29. august 1943” og lancering af en skrivekonkurrence for Syddjurs Kommunes 7.- 9. klasser om begivenheden d. 29. august og betydningen af denne for eftertiden.

Marinehjemmeværnets skib ”Brigaden” vil i dagens anledning anduve Fregathavnen, og der vil være åbent skib i løbet af dagen for publikum.

 

Dagens program for den 29. august i Ebeltoft

10.00 MHV908 ”Brigaden” anløber Fregathavnen
10.30 Højtideligholdelse ved Marineforeningens mindesten på havnen i Ebeltoft.
11.15 Programmet fortsætter på Fregatten Jylland
        - Taler og musik ved Marineorkestret (Randers)
12.00 Dansk Løsen, kanonsalut fra bastionen
12.30 Fregatten Jylland
        - Modeller på podier
        - Historien om artilleriskibet ”Niels Juel”
        - Genudgivelse ”Sådan oplevede jeg 29. august 1943” ved Danmarks Marineforening og
          Fregatten Jylland. I denne sammenhæng udskriver Danmarks Marineforening, Fregatten
          Jylland og Syddjurs Biblioteker en stilekonkurrence for Syddjurs Kommunes 7. – 9.
           klasser.
13.30 Afslutning

Der vil være gratis adgang til Fregatten Jylland mellem kl. 10 og 13.

Historisk baggrund

Den 29. august 1943 ophørte den danske regering, Rigsdagen og kongemagten med at fungere og den tyske besættelsesmagt indførte militær undtagelsestilstand.

Omkring Kl. 4 om morgen rykkede de tyske besættelsestropper ind på Holmen i København for at afvæbne og overtage den danske flåde.

Samme morgen modtog alle flådens enheder ordren K-N-U fra viceadmiral A. H. Vedel: ”…søg svensk havn eller sænk skibet”. Aktionen skulle forhindre den danske flåde i at falde i tyskernes hænder i brugbar stand.

13 skibe nåede Sveriges neutrale havne, mens omtrent 30 skibe blev sænket af egne besætninger. 23 danske soldater døde (9 personer fra Søværnets personel) og 40 blev sårede under de kampe, der opstod under tyskernes overtagelse af skibe, kaserner og tjenesteder.

Med flådens uskadeliggørelse og hærens modstand den 29. august 1943 valgte Danmark side i Anden Verdenskrig. Den selvdestruktive handling at sænke sin egen flåde var medvirkende til, at Danmark blev anerkendt som en af de allierede, samtidigt hermed betød handlingerne den 29. august, at modstandsbevægelsen for alvor fik grobund i Danmark.

Jagten på den gode historie

Fregatten Jyllands udstillingsleder Helle Sigh beretter fra en dag på arkivet:
"Spændt på hvad dagen ville bringe, gik jeg gennem lågerne ind til læsesalen på Statens Arkiver i Viborg.


Jeg satte mig med den første kasse fra Forsvarets Arkiver. Kassen indeholdt en mængde rapporter og artikler om Fregatten. Nederst i kassen fandt jeg et læg. Her lå en gammel rejsebeskrivelse baseret på en dagbog fra en sømand, som sejlede med fregatten Jylland på togt til Vestindien 1871-72.
Bogbindet var lavet af blå karduspapir og siderne var af håndgjort papir, skriften sirligt skrevet med blæk. 

Jeg slog op på forsiden. Sikke et syn. Enhver som har siddet på arkiv og søgt efter historier blandt gamle dokumenter må kende den fornemmelse, at man pludselig finder noget helt eventyrligt spændende, noget helt unik, så man får helt lyst til at rejse sig og sige SE til alle, men det må man ikke. Der skal være stille og den mindste kny får de mange slægtsforskere til at løfte brynet.

Forsiden var prydet af smukke illustrationer af hverdagslivet om bord.
De første mange sider indeholdt et persongalleri, skrevet i humoristisk tone. Den unge skribent, som jeg endnu ikke kunne finde navnet på, skrev om chefen ombord: ”Chefen kommandør P. Schultz, en smuk Mand, som forresten hverken sagde Bu eller Bæ”. 
Om tømmermanden Vittrup fortalte han, at han: ”bad Folk i Guds Navn gaa ad Helvede til – skal jeg skælde ud maa jeg saa bede om at blive talt ordentligt til – og saa rystede Hellegattet af latter”.

Jeg nåede ikke at tage med på rejsen, for pludselig var tiden gået og arkivet skulle lukke. Jeg glæder mig allerede til næste uge, hvor jeg får mulighed for at opleve Plymouth anno 1871".
 

Søværnets Tamburkorps giver opvisning på Fregat-pladsen

Søværnets Tamburkorps giver opvisning på Fregat-pladsen

Tambourkorps 72dpi.jpg

Der er gratis adgang til Fregat Pladsen mellem kl. 11 og 13.

Den 9. maj marcherer Søværnets Tamburkorps gennem Ebeltoft, musicerer på Torvet og slutter på Fregatten Jylland med musik og opvisning.

Program (ca. tider):

11.00 Søværnets Tamburkorps marcherer fra Sundhedshuset

11.20 Der musiceres på Torvet

11.35 Tamburkorps og Faneborg marcherer til Fregatten Jylland

11.55 Taler ved Kommandør Gorm Bergqvist og formand for Fregatten Jylland Tommy Bøgehøj

12.15 ’Dansk Løsen’ – kanonsalut fra Bastionen

Tamburkorpset vil være ledsaget af faner fra lokale foreninger for at markere Søværnets dag og årsdagen for ’slaget ved Helgoland’ i 1864.

Det har været en mangeårig tradition, at markere Søværnets dag og årsdagen for ’slaget ved Helgoland’ i 1864 ved musik, opvisning og taler den 9. maj.

Den tidligere omtalte koncert kl. 19 med Trio del Brasso er aflyst pga. sygdom.

Teater sommerskole ombord på Fregatten Jylland

Som noget helt nyt er det til sommer muligt at gå ombord på Fregatten Jylland og blive ført ind i teaterlivets spændende verden. Børn og unge i alderen 10-16 år har mulighed for at deltage i et fem dage langt undervisningsforløb, som afsluttes med overnatning i skibets køjer og en forestilling for forældre og offentligheden. Eleverne er selv med til at forme forløbet og historien, og det hele foregår, mens skibet summer af liv fra besøgende gæster, hvilket skaber en levende kulisse og en uforlignelig mulighed for at inddrage og interagere med tilskuerne.

Det er dramalærer Jeppe Due, der vil lede slagets gang. Jeppe er uddannet cand.mag. i dramaturgi og journalistisk formidling. Han arbejder til dagligt som dramalærer og idémager på Syddjurs Egnsteater og underviser i teater på Efterskolen for Scenekunst i Malling ved Århus. Desuden har han medvirket i et utal af forestillinger, både som skuespiller, dramatiker og instruktør.

"Det bliver en fantastisk scenisk oplevelse at undervise og lave teater ombord på Fregatten Jylland. Her hersker en ganske særlig stemning, som helt sikkert kommer til at præge forløbet og forme de historier, som eleverne selv skal skrive og opføre undervejs. Sammen skal vi levendegøre et stykke danmarkshistorie, og det bliver både sjovt, lærerigt og udfordrende," fortæller Jeppe Due.

Teaterskolen på Fregatten Jylland finder sted i uge 30 og 32 med 12 pladser hver uge. Uge 30 er for børn i alderen 10-12 år, mens uge 32 er for børn og unge i alderen 13-16 år. Der undervises fra først på formiddagen til sidst på eftermiddagen mandag til torsdag samt fredag formiddag. Natten mellem torsdag og fredag er der fælles overnatning i skibets køjer, og fredag eftermiddag får eleverne for alvor lov til at vise, hvad de har lært, når de opfører deres helt egen forestilling for forældre og offentligheden.  

Teaterskolen koster 750 kr. inkl. forplejning.

Tilmelding foregår på www.syddjursegnsteater.dk

Mindeord

Det er med sorg, at vi på Fregatten Jylland har modtaget meddelelsen om HKH Prins Henriks bortgang. 

Prins Henriks store interesse for Fregatten Jylland startede med landsindsamlingen i 1983 og han fortsatte som en engageret protektor for Fregatten Jylland lige til sin død. 

Prins Henrik åbnede i 2016 udstillingen ”Prinsesser ombord”, hvor han også havde været aktiv med at vælge møbler fra Kongehuset til de kongelige saloner på fregatten. Møbler som stadig er udlånt til Fregatten Jylland. 

Vi vil savne Prins Henriks oprigtige interesse og mange uofficielle besøg på Fregatten Jylland. 

Æret været HKH Prins Henriks minde. 

Fregatten Jylland og Syddjurs Kommune inviterer til poetisk lysfest

Nu slukkes lanternerne på vikingeskibene fra åbningen af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 for sidste gang, hvilket markeres med en poetisk lysfest på pladsen foran Fregatten Jylland i Ebeltoft.

 Ét lys slukkes og et andet tager over, når Fregatten Jylland onsdag d. 13. december inviterer til en hyggelig aften med lyset som omdrejningspunkt. Her tages der endegyldigt afsked med de smukke oplyste vikingeskibe, når lanternerne på skibene slukkes en efter en efterfulgt af et stemningsfuldt Lucia optog med et maritimt twist. 

 Vikingeskibene, som blev lavet til åbningen af Aarhus 2017, har siden februar været udstillet i Museumshallen ved Fregatten Jylland, men med afslutningen af Aarhus 2017 er det blevet tid til at tage afsked med skibene og gøre plads til en ny og spændende udstilling i det kommende år.

 "Vikingeskibene har været populære blandt vores gæster, men nu er det blevet tid til at tage afsked med de smukke oplyste skibe og gøre plads til en ny og spændende udstilling, som vi snart løfter sløret for. Lanternerne på skibene skal derfor slukkes for sidste gang, og det ser vi som en oplagt anledning til at invitere til en smuk og poetisk lysfest her midt i årets mørkeste måned," siger Fregatten Jyllands direktør Lars. H. Olsen.

 ”Jeg glæder mig over, at de smukke skibe fra åbningen har haft et perfekt hjem hos Fregatten Jylland i Kulturhovedstadsåret, og at det hele slutter med en poetisk lysfest. Det er helt i den ånd, der kendetegnede åbningen af vores Kulturhovedstad,” siger Rebecca Matthews, adm. direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

Fra kl. 17.00 - gratis adgang til Fregat pladsen og museumshallen, hvor de oplyste vikingeskibe kan opleves en sidste gang. Der sælges gløgg og æbleskiver på Fregat pladsen.

Kl. 19.00 - lysfesten starter. Lanternerne på vikingeskibene slukkes for sidste gang, efterfulgt af Lucia optog. Gratis adgang.

 

I dag er det Fregatten Jyllands fødselsdag!

For 157 år siden, i 1860, løb Jylland af stablen på Holmen. Denne dag anser vi her på museet som fregattens fødselsdag.


Et stort krigsskibs stabelafløb var en begivenhed, der bestemt ikke gik ubemærket hen. På Holmen, den 20. november 1860, vrimlede det med mennesker, der alle var mødt op for at opleve Jylland ramme vandet for første gang.

Vi ved ret meget om begiveheden, fordi den blev beskrevet i de fleste aviser landet over. Her er eksempelvis et uddrag fra Kalundborg Avis:

"Kl. 12 begyndte man at borttage de svære støtter under fregatten, og et kvarters tid efter satte det stolte skib sig i bevægelse og gled under tordnende hurraråb rolig og majestætisk ud i sit rette element, fremkaldende en bevægelse i den glatte vandflade, som hævede bølgerne op i alens højde, så at de overskylede fødderne på dem, der stod yderst på tribunerne."

Det tog yderligere to år, før Jylland var rigget færdig og klar til at sejle afsted på sit første togt.

Stabel 2.jpg

Tegningerne er fra tidsskrifter bragt umiddelbart efter stabelafløb.

Fregatten Jylland tilrigges for vinteren

I de kommende uger har håndværkerne travlt med at tilrigge Fregatten Jylland for vinterens vejrlig.

Fregatten Jyllands vintertag fra 2014, bliver opført ombord på skibet. Det 800 m2 store tag består af 1.200 nummererede enkeltdele, der er som et stort 3-D puslespil for skibshåndværkerne.

Vintertaget var en naturlig del af et orlogsfartøjs udrustning. Det blev fundet frem af depoterne når skibet blev lagt op for vinteren. Også i dag tjener vintertaget på Fregatten Jylland dets oprindelige formål – nemlig at beskytte skibet mod vind og vejr i årets koldeste måneder.

Fakta: Ved bygningen af Fregatten Jylland i 1860 gik 1 procent af den samlede byggesum til et vintertag.