30 procents fremgang på Fregatten Jylland

Pressemeddelelse

 

30 procents fremgang på Fregatten Jylland

 

For at imødekomme den store interesse, har vi valgt at udvide muligheden for at besøge Fregatten Jylland om aften.

Publikum kan derfor besøge Fregatten Jylland i solnedgangen hver onsdag helt frem til den 31. august 2017!

 

Tilløbsstykke

Foråret 2017 har indtil videre bragt knap 10.000 besøgende til Fregatten Jylland. Det er 30 % flere end 2016. Navnlig Fregatten Jyllands samarbejde med Aarhus 2017, har fået de besøgende til at strømme til. ”Det er særligt østjyderne og de udenlandske turister, der indtil videre har valgt at slå vejen forbi Fregatten, hvilket i høj grad kan tilskrives vores samarbejde med Rethink 2017 kampagnen” udtaler Projektchef Bo Jessen Fogh Laursen.

Udstillingen af de seks lanterneskibe fra åbningen af Kulturhovedstad 2017, har trukket mange besøgende. I aftentimerne står de smukke skibe oplyste i den dæmpede belysning.

Den stemningsfulde og rolige atmosfære, der hersker i museumshallen i skumringen, giver den besøgende en helt unik oplevelse og tilføjer et ekstra lag til museumsbesøget.

 

Udflugtsmål

”På Fregatten Jylland føler vi et ansvar for, at imødekomme turisternes behov, for et levende, aktivt og tilgængeligt kulturliv i Ebeltoft, også i aftentimerne” udtaler Projektchef Bo Jessen Fogh Laursen.

Med de udvidede åbningstider får lokale og turister mulighed for at nyde en aften på Fregatten og opleve det helstøbte maritime miljø på havnefronten.

Tag madkurven med og nyd aftensmaden, en kold Fregat-øl eller en is på kajen, med udsigt til Ebeltoft Vig og verdens længste træskib!

 

Onsdage holder Fregatten Jylland åbent kl 10-21!

 

For mere information:

Projektchef

Bo Jessen Fogh Laursen

Tlf.: +45 8752 1868

E-mail: bo@fregatten-jylland.dk

 

Fregatten Jylland får ny direktør

Lars H. Olsen bliver direktør for Fregatten Jylland.

Det er en erfaren og udviklingsorienteret leder, der fra den 1. maj får ansvaret for at videreudvikle Fregatten Jylland.

Lars H. Olsen har gennem flere år arbejdet med samfunds- og turismeudvikling, og var som direktør for Videncenter for Kystturisme med til at skabe fornyet fokus om turisterhvervet, bl.a. gennem udpegningen af ’20 særlige feriesteder’, hvor Ebeltoft er en af disse destinationer.

”Jeg glæder mig til at være leder for en organisation med engagerede og dedikerede medarbejdere,” siger Lars H. Olsen.

”Fregatten Jylland har stor national kulturhistorisk værdi og er en væsentlig del af Ebeltofts identitet. Min opgave bliver at videreudvikle Fregatten Jylland i et oplevelsesøkonomisk marked, der er præget af både samarbejde og stærk konkurrence lokalt, nationalt og internationalt. Det ser jeg frem til sammen med bestyrelsen, medarbejderne og alle andre, der har veneration for Fregatten Jylland,” uddyber Lars H. Olsen.

”Det er en enig bestyrelse, der har besluttet, at ansætte Lars H. Olsen som vores nye direktør, ” siger Ole Bjerregaard, Fregatten Jyllands bestyrelsesformand.

”Vi søgte en direktør for en arbejdsplads i en rivende udvikling. En direktør med høje ambitioner, strategiske visioner og lyst til at præge udviklingen på Fregatten Jylland. Det er jeg sikker på, at vi har fået i Lars H. Olsen,” fastslår Ole Bjerregaard.

Lars H. Olsen er Master of Public Management – Strategic Management og kommer med mange års leder- og direktørerfaring fra både den offentlige og private sektor.

De seneste to år har Lars H. Olsen arbejdet som selvstændig udviklingskonsulent og redaktør på lokalavisen Fanø Posten.

Fra 2012-2014 var Lars H. Olsen direktør for Videncenter for Kystturisme, der var en tidsbegrænset organisation etableret af Erhvervs- og vækstministeriet.

I perioden 2005-2012 var Lars H. Olsen kommunaldirektør i Fanø Kommune og fra 2003-2005 personalechef i Dragør Kommune.

Fra 1986 til 2003 har Lars H. Olsen haft lederstillinger i IBM, Deloitte og Rambøll, hvor opgaverne primært har været salg og marketing inden for outsourcing og udlicitering at IT.

 

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til:

Direktør Lars H. Olsen tlf. 53 68 53 40

Bestyrelsesformand Ole Bjerregaard tlf. 61 10 48 23 

Det højeste antal gæster på Fregatten i uge 7 – nogensinde.

Vinterferien er gået over al forventning på Fregatten Jylland med den nyåbnede udstilling ”Vikingerne kommer”. Siden åbningen har hen ved 3.000 gæster aflagt Fregatten et besøg og i tilgift kunnet se de flotte vikingeskibe fra åbningen af Kulturhovedstad Aarhus 2017.

Foto: hans Ringmacher

Vikingerne bliver! - vikingeskibene fra Aarhus kulturhovedstad bliver på Fregatten Jylland.

Vi indfører onsdag som ugentlig dag med aftenåbent i februar og marts. Vi ønsker hermed at gøre det muligt for endnu flere at se skibene i deres rette element - mørket. 

”Vi er utrolig glade for den enorme interesse den sanselige udstilling har vakt”, udtaler projektchef Bo Jessen Fogh Laursen, og fortsætter: ”Skibsbygningskunsten stammer helt tilbage fra vikingetiden, så når de ”nye vikingeskibe”  bliver sat ind i en ramme her, hvor vores skibsbyggere går og arbejder med træ ved siden af, så er det en påmindelse om, hvem vi var og er som nation. Jeg synes, at skibene står godt ved siden af Fregatten. Og i al ydmyghed synes vi de er kommet hjem. Kommet hjem til det sted de “forlod”, altså skibsvæftet, hvor de igen er klar til at stævne ud når tid er. 

Tidligere:

Vikingerne Kommer! Sådan har det sikkert lydt, når de udsmykkede skibe er blevet set i horisonten, af befolkningen i vikingetiden. Tirsdag den 31. januar lød råbene igen, 

da lastbil efter lastbil kørte ind af porten her ved Fregatten Jylland - de seks vikingeskibe som mange nok husker fra den fantastiske kulturby åbningsceremoni.De seks vikingeskibe er bygget i Aarhus af frivillige i samarbejde med et hold britiske kunstnere fra The Lantern Company.

Vinterdage på Fregatten i røg og damp

Her i de kolde vintermåneder, når plandsen lugter af varm tjære og dampen fra svedekisten, stiger mod den frostklare himmel, ved man at Fregatten Jyllands skibstømrer er i gang med at udskifte planker i fregatten jyllands klædning,

Råd og tidens tand gør det nøvendig fra tid til anden, at udskifte planker i skibet. Det lyder som en nem opgave, ligesom når man skiftet et brædde på sit hus. Men når dimensionerne på plankerne 4"x3"x6 meter og skibet krummer, bliver det at skifte en planke en besværlig og tidskrævende opgave.

For at man kan bøje en planke på plads i skibets klædning, bliver man først nød til at blødgøre træet. Til brug for dette anvendes en "svedekiste", i en svedekiste opvarmes planken med vanddampe, denne kogningsproces opløser de naturlige limstoffer som findes i træet og gør derfor planken bøjelig. Når planken er "kogt" færdig, skal den indsættes i klædningen, her skal håndværkerne havde fart på, tiden tikker fra det øjeblik svedekisten åbnes. Træet begynder at nedkøle og blive stift igen. Når planken sidder på sin plads skal der kalfatres og beges, dette gøres for at holde skibet tæt.

De gamle skibstømres tommelfingerregel på hvorlænge man skal "svede/koge" træet er: en time pr tomme.

Rom fra Vestindien og afskær fra Stokken

En ny rom med masser af historie

Smag på livet på Fregatten Jylland i 1800-tallet og vær med til at bevare Fregatten til eftertiden. I 1886 stævnede Fregatten Jylland ud på sit sidste togt. Turen gik til de Dansk-Vestindiske øer (de nuværende Virgin Islands), og var det femte togt i alt til denne del af verden.

På øen Skt. Thomas boede en apoteker ved navn Albert Heinrich Riise. Han fremstillede, udover diverse former for medicin, også rom efter egen opskrift, som han leverede til den danske flåde, når de anløb ved Skt. Thomas. Romproducenten A.H. Riise laver rom efter Apotekerens egne gamle opskrift, som han udviklede gennem forsøg med de planter, han samlede rundt omkring på de Dansk-Vestindiske øer.


Fregatten Jylland er altså en autentisk rom som den, de søfarende i 1800-tallet kunne hjembringe fra Skt. Thomas. Når du køber en flaske Fregatten Jylland Danish Navy Rum støtter du bevaringen af Fregatten Jylland med 10 kr. Fregatten Jylland Rom er skabt i et samarbejde mellem Fregatten Jylland, A.H. Riise Rom, Mac Y spiritus og Hos Walter.


DSC_8914_1200x800.jpg

Fregattens fast Stok ser stor værdi i at undgå spild af egetræs plankerne og har derfor forvandlet afskæringerne til flotte, håndlavede og ikke mindst personlige træprodukter.

Produkterne er lavet af det samme træ, som bruges til at vedligeholde Fregatten.
Alle produkter er udstillet i vores butik.
 

Det Flyvende Kuffertcirkus på Fregatten Jylland

Fredag den 20/10 gæster Søren fra Det Flyvende Kuffertcirkus Ebeltoft. Søren optræder med jonglering, balance, en lille smule magi og en frygtelig masse snak. I nogle af numrene bliver der brug for publikums hjælp og efter forestillingen er der cirkusskole hvor alle får muligheden for at prøve kræfter med bolde, kegler, stylter, ethjulede cykler og meget mere. Der er lagt op sjov & ballade, sved på panden og et smil på læben. Samlet varighed ca. 90 min.

Forestillingen er for alle aldre og er fra kl.14.30-15.15 herefter går det løs med selv at få lov at prøve alt det sjove.

Cirkusskole er fra kl.15.15-16.00 og man får mest ud af det, hvis man er 3 år og opefter.

Arrangementet er gratis - Adgang til museum og Fregatten Jylland efterfølgende forudsætter entré. 

Mysteriet om Søren der aldrig kom til Vestindien

Efterårsferiens ’Gys og Gru’ sender publikum på en detektivmission rundt på Fregatten Jylland

Efterårsferien på Fregatten bliver igen i år en lille smule uhyggelig.

Men hvor uhyggen ofte i disse oktoberdage er forbundet med ’den store græskarmand’, så hælder det ombord på den gamle kriger mere i retning af klabautermænd og uforklarlige hændelser. Faktisk garanteres fregatten fuldstændig græskarfri når arrangementet ’Gys og Gru’ kryber ud i selv det mindste lukaf.

For egentlig er det noget værre rod skibschef Frederik Draem står overfor den efterårsdag i 1876, hvor ’Jylland’ ellers ligger fuldt udrustet på Holmen klar til at indlede vintertogtet til Vestindien. Maskinassistent Søren Petersen er sporløst forsvundet, den uundværlige mastemønt er også væk og rygter om overnaturlige begivenheder svirrer ombord.

Selv om en del vand er forsvundet i kølvandsbølgerne siden, så vil de besøgende på fregatten i efterårsferien stadig kunne finde spor og indicier, der kan hjælpe til en opklaring af, under hvilke mystiske omstændigheder mastemønt og maskinassistent forsvandt og aldrig atter skulle ses ombord.

Publikum kan, som en bedre Sherlock Holmes – der i øvrigt også løste sit første imaginære mysterie omkring 1876 – med informationsmateriale i hånden og en god portion mod, finde spor i form af efterladte breve og forklaringer fra et større persongalleri af søfolk rundt omkring på skibet. Ved at stykke alle vidnesbyrdene sammen og udvise godt med klartænkning, kan man måske finde ud af, hvad der reelt overgik den unge Søren Petersen.

Klabautermanden er set ombord

Klabautermanden er set ombord

 

 

Udstillingen ”Prinsesser ombord” åbner på Fregatten Jylland

Udstillingen ”Prinsesser ombord” åbner på Fregatten Jylland

Fra den 23. juni kan Fregatten Jyllands gæster få det første kig på den nye permanent udstilling ”Prinsesser ombord”. Kongesalonen, der ligger på Jyllands agterdæk, er blevet indrettet i Christian IX’s kongelige stil og her er dronning Louise og prinsesse Thyra indlogeret. De var begge med på kongetogtet til Sankt Petersborg i 1876.

Read More

Ny kanon til Fregatten Jylland

Ny kanon til Fregatten Jylland

Måske Danmarks flotteste kanon? En prinsesseudstilling, hvor temafarven er en sart lyserød farve, og hvor den royale stemning er gennemført, kræver sin helt rette krone på værket. Når sommerens gæster besøger Fregatten Jylland vil mødet med en sort kanon i år være skiftet ud med en sød lyserød kanon, som skal bringe smilene frem hos de besøgende og samtidig være et symbol på Fregatten Jyllands tid som kongeskib.

Read More

S/S BJØRN gæster Fregatten Jylland

Til august slår Fregatten Jylland og Barkas Lauget dørene op til årets damptræf i Ebeltoft. Arrangementet løber af stablen samtidig med Ebeltoft Kystkulturfestival, så der vil være liv i alle byens fire havne. Fregathavnen åbner op for gæstende dampskibe, hvor et af de helt særlige skibe er det kulfyrende dampskib S/S BJØRN.

S/S BJØRN

S/S BJØRN

S/S BJØRN repræsenterer en 100 årig epoke i dansk skibsfarts- og værftshistorie, nemlig tiden mellem sejlskibene og de moderne motorskibe. Veteranskibet blev bygget i Bremerhaven i 1908 og har tjent som isbryder/slæbebåd på Randers Fjord fra 1909-1981. Det har taget 31 år at restaurere skibet, og det er udelukkende sket ved frivillig arbejdskraft af gamle håndværkere, som har kendt til det håndværk, det gamle skib har krævet. I dag er der 45 aktive frivillige, der mødes to gange om ugen og vedligeholder skibet. Skibet er Danmarks eneste dampskib med tregangsekspansions dampmaskine, og den vil derfor med garanti skabe begejstring hos damp-entusiasterne. S/S BJØRN har aldrig været i Ebeltoft før, men har i 1910 assisteret ved slæbningen af Fregatten Jylland fra Aarhus til Randers.   

S/S BJØRN sejler normalt med passagerer fra Helsingør, men nu vender hun snuden mod Ebeltoft Vig for at tage nye passagerer med på en unik sejltur i det historiske fartøj.

Vi glæder os meget til at gæste Ebeltoft og til at tage del i damptræffet
— Bent Hedegaard, formand for Dansk Veteranskibsklub S/S BJØRN

Fregatten for fuld damp

I weekenden 12.-14. august forvandler fregathavnen i Ebeltoft sig til et maritimt dampstævne. Her mødes damp-entusiaster fra nær og fjern og deler deres fælles passion for damp. Der er tilmeldt større skibe som SS BJØRN og SS SKELSKØR, men der kommer også modeldampskibe, som skal sejle i bassin. Desuden vil et damptog fra Modelparken i Egå køre passagerer rundt på Fregatpladsen. Fregatten Jylland er desværre ikke sejlklar, men det er dens følgeskib Dampbarkassen. Den og Fregathavnen vil agere værter og danne rammen om den første afholdelse af dampstævnet.  

Fregatten Jyllands ene følgeskib, Dampbarkassen

Fregatten Jyllands ene følgeskib, Dampbarkassen

Fregattenforfulddamp

 

 

Husk Søværnets dag den 9. maj

Alle messingknapper og støvler er pudset til de skinner, når Søværnet traditionen tro fejrer sin nationale mærkedag den 9. maj i Ebeltoft. Programmet byder blandt andet på parade med Søværnets Tamburkorps, tattoo-opvisning, Søværnets hilsen, åbent skib og kanonsalutter.

Ikke hvilken som helst dato

Det er ingen tilfældighed, at Søværnets dag finder sted den 9. maj. Datoen er nemlig årsdagen for søslaget ved Helgoland i 1864, hvor Fregatten Jylland sammen med Fregatten Niels Juel og Korvetten Heimdal i en to timer lang kamp besejrede en østrigsk-preussisk eskadre på fem krigsskibe. Rundt om i Danmark står der mange mindesmærker om krigen i 1864, men Fregatten Jylland er det eneste bevarede minde om den danske flådes indsats. Til trods for at danskerne tabte krigen, står krigen stadig som et symbol på, at Danmark var en stærk søfartsnation, hvis flåde evnede at skabe respekt. Årsdagen markeres ikke blot i Ebeltoft den 9. maj, men også i Kristianssand i Norge, hvor de danske skibe gik i havn efter slaget, og hvor de 13 dræbte søfolk fra Fregatten Jylland er begravet.

En festlig dag

Festdagen afholdes i Ebeltoft, hvor Søværnets Tamburkorps giver musik og opvisning på vej ned til Fregatten Jylland. Her vil man se sig hensat til tiden omkring 1864, når de mange soldater i historiske uniformer marcherer gennem Ebeltofts gamle brostensbelagte gader. På Fregathavnen giver tamburkorpset tattoo-opvisning, som er en spektakulær opvisning i eksercits, hvor hver eneste bevægelse er nøje afstemt og indøvet. Ud over opvisningerne vil Fregattens bestyrelsesformand Ole Bjerregaard og Kommandør N.A.K. Olsen holde taler, og Orlogsskibet Nymfen vil være til stede og holde åbent skib, så alle kan tage et kig på skibet og dets indretning. Der vil også blive givet ”Dansk Løsen”, som er et signal, der både tilkendegiver fredelige hensigter og tilkendegiver at man er et dansk orlogsfartøj. Løsenet består af tre kraftige kanonskud og er en landekode, der kun høres ved særlige lejligheder som eksempelvis Søværnets dag.

Dagens program: 

Kl. 08.00-10.00: Patruljefartøjet NYMFEN ankommer til Fregathavnen

Kl. 11.00: Søværnets Tamburkorps marcherer fra Ebeltoft sundhedscenter gennem byens gader ad ruten Nørrebakke, Adelgade, Overgade, Kirkegade, Nedergade og Juulsbakke til Torvet.

Kl.11.25: Søværnets Tamburkorps musicerer på Torvet

Kl. 11.35: Parade med Søværnets Tamburkorps, Faneborg og Søværnspersonale marcherer fra Torvet til Fregatten Jylland

Kl. 11.45: Paraden ankommer til Fregatten Jylland. Paraden, Faneborg og tamburkorpset tager opstilling til den efterfølgende tattoo-opvisning.

Kl. 11.55: Fregat-institutionens fungerende bestyrelsesformand, Ole Bjerregaard byder velkommen og Kommandør Olsen afgiver Søværnets hilsen

Kl. 12.15: Kanonsalutten ”Dansk Løsen” affyres fra Bastionen ved havneindløbet af Søværnets Salutkommando.

Kl. 14.00-16.00: Åbent skib på Patruljefartøjet NYMFEN